Петков: В рамките на 10 г. трябва напълно да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден Снимка: © Булевард България

Народното събрание изслуша министър-председателя Кирил Петков за резултатите от посещението на премиера на Северна Македония Димитър Ковачевски у нас.Той заяви пред депутатите, че е получил уверение от ЕС при вчерашното си посещение в Брюксел, че европейските институции са обнадеждени от "реалните резултати", постигнати между София и Скопие.

Премиерът добави, че не е игнорирал темата за правата на македонските българи при разговорите с Ковачевски и колегата му е заявил намерение те да бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка.

Освен това Петков заяви, че Европейската комисия е изявила желание да финансира проекта за жп-връзката между двете страни.

Първите въпроси към Петков бяха зададени от бившите външни министри от ГЕРБ Екатерина Захариева и Даниел Митов. Те попитаха дали „важните неща за България ще останат на втори план“, тъй като според тях премиерът не поставил въпроса за вписване на българите в Конституцията на Северна Македония.

"Димитър Ковачевски е от 1 седмица премиер на Северна Македония и от тези 8 дни 4 прекара с българското правителство. Показа желание да се свърши работа. Министрите, които дойдоха, бяха един голям брой и за един ден имахме огромни напредъци по много от сферите. Подписахме 3 меморандума, които бяха в много ключови сектори – земеделие, малки и средни предприятия и коридор №8 – железницата София-Скопие", отговори Петков.

"По никакъв начин не игнорираме или слагаме на по-нисък приоритет българската позиция, даже напротив. Говорихме и по важните теми за нас – като правата на българите в Северна Македония. За първи път от много дълго време Ковачевски каза, че не вижда проблем с вкарването на българите в тяхната Конституция. Не постави срок, но го каза за първи път", добави той.

"Обсъждаме какъв да е срокът. Така ще го направим в преговорите, че това ще бъде факт – българите в Северна Македония ще имат равни права с останалите. В следващите 10 години трябва да работим със Скопие, докато те отварят всяка една от своите 27 глави, и този мониторинг срещу езика на омразата да бъде реално използван. Трябва да направим изчистен механизъм, който да вкараме в европейския процес и така за 10 г. да обърнем реториката.

"За мен стана ясно, че докато много декларации са били казвани от двете страни на границата, истинската работа не е била свършена. Работните групи ще действат не на база декларации, а на база на реални резултати. Дори в историческата комисия потвърдиха, че ще имат 4 срещи в идните месеци, а между тях ще работят още по-интензивно. Няма да сменям членовете на историческата комисия. Мисля, че всичко това, което изброих, е добре свършена работа за последните две седмици", заяви Петков.

Екатерина Захариева попита премиера дали е организирана обща програма между София и Скопие за 4 февруари. По традиция на тази дата посолството на Република България в Република Северна Македония отбелязва 149-ата годишнина от рождението на бележития революционер Гоце Делчев.

„За 4 февруари подготвяме съвместно честване. Това е факт“, отговори Петков.

ДПС попитаха Петков дали знае кой е докладчикът на ЕС за Република Северна Македония и има ли комуникация с него. „Не, не съм разговарял с него. Но вчера разговарях и с президента на Европейския парламент (Роберта Мецола), и с президента на ЕК (Урсула фон дер Лайен). Те бяха обнадеждени от първите резултати, които двете страни дадохме. Говорили сме с най-високото ниво в Брюксел и те са обнадеждени, защото виждат, че обещанията са били заменени с реални действия“, отговори премиерът.

„Видях в Брюксел, че ако говорим за проблемите между двете държави като двустранни проблеми, никой не ни разбира. Но когато заявим, че те се базират на общи европейски принципи, партньорите ни чуват. Вместо да говорим само за правата на македонските българи, а за правата на човека и абсолютно нетолериране на езика на омразата – това са теми, които ЕС разбира, това са негови принципи. Тези теми са много важни за нас и когато се вкарат в тези общи принципи и заявим, че искаме да се спазват за всички, има чуваемост“, добави Петков.

Според него Димитър Ковачевски също е показал чуваемост по важните за България въпроси. „Заедно отворихме офиса на БТА в Северна Македония, той си даде телефона и каза – „при най-малкия вандалски акт не се обаждайте на полицията, а на мен“. Надявам се този единичен акт да се превърне в системно спазване на правилата“.

Кирил Петков добави, че е получил уверение от председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, че Комисията е готова да финансира проекта за жп-връзката между България и Северна Македония. Тя е заявила, че това е гаранция за дългосрочно потенциално добросъседство и е зелен проект.

„Не само ще съкратим срока – 2027 г., за завършването на проекта, но може да ползваме европейски средства. Министрите Николай Събев и Гроздан Караджов работят заедно и се надявам в къс срок да ни дадат обективни дати за проекта“, отбеляза премиерът.


Историческата комисия уговори 3 срещи до май, започва да работи "с нов ентусиазъм"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Иван Гарелов е в реанимацията на "Пирогов" след инцидент

Той е получил черепна травма и кръвоизлив в курорта "Св. Влас"

19:14 - 18.07.2024
Важно днес

ГЕРБ, ДПС и БСП блокираха комисията за “Нотариуса“, за да не привика Пеевски

Дневният ред за следващото заседание не беше приет поради липса на кворум

18:35 - 18.07.2024
Важно днес

Водещи демократи вярват, че Байдън вече ще се оттегли от надпреварата за президент

Почти две трети от демократите искат това да се случи, сочи ново проучване

18:26 - 18.07.2024
Важно днес

Радев, Вучич, Орбан и Алиев на приятелско кафе

Четиримата участваха на среща на европейски лидери във Великобритания

17:10 - 18.07.2024
Живот

Стачка на артисти може да саботира откриването на Олимпиадата в Париж

Хиляди артисти, наети за церемонията, са готови за протест

16:31 - 18.07.2024
Важно днес

Братът на Петьо Еврото едва не провали европейската заповед за арест на Паскал

Съдията го пита "Колега, Вие прокуратурата ли представлявате?"

16:11 - 18.07.2024
Важно днес

Системата се задейства, чак когато психично болният подпали дома си. Превенция няма

Психиатърът Владимир Сотиров говори за проблема, след като майка с психично заболяване държа децата си под ключ години наред

16:00 - 18.07.2024
Важно днес

Пожар е обхванал поне 12 къщи в чирпанското село Димитриево

Огънят тръгнал от мъж, решил да запали гуми в двора си

15:20 - 18.07.2024