Историческата комисия уговори 3 срещи до май, започва да работи "с нов ентусиазъм" Снимка: © Министерски съвет

Историческата комисия между България и Северна Македония започва да работи „с нов ентусиазъм“ и представителите ѝ ще се срещнат 3 пъти в следващите 4 месеца. Това обяви премиерът Кирил Петков след съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония в столичната резиденция „Бояна“.

„Историческата група ще има поне 3 срещи в следващите 4 месеца – това е един нов оптимистичен и прогресивен поглед. Вижда се огромната синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство“, каза той.

„Днес, когато всяка една група представи резултатите си, отбелязахме, че в историческата комисия има нов ентусиазъм и нов режим на работа. Това дава един друг ритъм на работата, която трябва да се свърши. За да се свърши тя, хората трябва да си говорят. Професорите и от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на енергия да се превърне в конструктивен тон. Няма да правим кадрови промени в комисията“, обяви премиерът.

Комисията беше само една от общо 5 работни групи, които заседаваха. Останалите са за икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и образование.

След заседанието България и Северна Македония подписаха 3 меморандума – за развитието на жп-връзката между София и Скопие, за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за съвместни дейности в сферата на земеделието.

„Крайният резултат на меморандумите е икономическото развитие на целия регион – с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще е издигнато на пиедестал – неща, които са били забравени, ще бъдат обновени. Всеки един от министрите постави поне 10 реални задачи в докладите си и много къси срокове за изпълнение. Следващата работна среща на тези групи ще е само след седмица“, обяви Кирил Петков.

„Благодаря за гостоприемството от страна на Кирил Петков и министрите от кабинета му“, обърна се северномакедонският премиер Димитър Ковачевски към колегата си. „Наистина съм доволен от днешните разговори. Министрите работят по конкретни проекти и идеи. Групата за енергетика, инвестиции, туризъм и земеделие има свой план за активност. Министрите от групата за култура и образование имат конкретни проекти, които значат много – включително общи научни конференции, особено по природни науки“.

„Благодаря на историческата комисия, тя ще засили интензитета на своята работа“, отбеляза Ковачевски.

Според него "правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава", но посочи, че това е нещо, което изисква немалко време: „Този процес изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024