Историческата комисия уговори 3 срещи до май, започва да работи "с нов ентусиазъм" Снимка: © Министерски съвет

Историческата комисия между България и Северна Македония започва да работи „с нов ентусиазъм“ и представителите ѝ ще се срещнат 3 пъти в следващите 4 месеца. Това обяви премиерът Кирил Петков след съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония в столичната резиденция „Бояна“.

„Историческата група ще има поне 3 срещи в следващите 4 месеца – това е един нов оптимистичен и прогресивен поглед. Вижда се огромната синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство“, каза той.

„Днес, когато всяка една група представи резултатите си, отбелязахме, че в историческата комисия има нов ентусиазъм и нов режим на работа. Това дава един друг ритъм на работата, която трябва да се свърши. За да се свърши тя, хората трябва да си говорят. Професорите и от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на енергия да се превърне в конструктивен тон. Няма да правим кадрови промени в комисията“, обяви премиерът.

Комисията беше само една от общо 5 работни групи, които заседаваха. Останалите са за икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и образование.

След заседанието България и Северна Македония подписаха 3 меморандума – за развитието на жп-връзката между София и Скопие, за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за съвместни дейности в сферата на земеделието.

„Крайният резултат на меморандумите е икономическото развитие на целия регион – с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще е издигнато на пиедестал – неща, които са били забравени, ще бъдат обновени. Всеки един от министрите постави поне 10 реални задачи в докладите си и много къси срокове за изпълнение. Следващата работна среща на тези групи ще е само след седмица“, обяви Кирил Петков.

„Благодаря за гостоприемството от страна на Кирил Петков и министрите от кабинета му“, обърна се северномакедонският премиер Димитър Ковачевски към колегата си. „Наистина съм доволен от днешните разговори. Министрите работят по конкретни проекти и идеи. Групата за енергетика, инвестиции, туризъм и земеделие има свой план за активност. Министрите от групата за култура и образование имат конкретни проекти, които значат много – включително общи научни конференции, особено по природни науки“.

„Благодаря на историческата комисия, тя ще засили интензитета на своята работа“, отбеляза Ковачевски.

Според него "правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава", но посочи, че това е нещо, което изисква немалко време: „Този процес изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024