Снимка: © Министерски съвет

Историческата комисия между България и Северна Македония започва да работи „с нов ентусиазъм“ и представителите ѝ ще се срещнат 3 пъти в следващите 4 месеца. Това обяви премиерът Кирил Петков след съвместно заседание на правителствата на България и Северна Македония в столичната резиденция „Бояна“.

„Историческата група ще има поне 3 срещи в следващите 4 месеца – това е един нов оптимистичен и прогресивен поглед. Вижда се огромната синергия и огромните предимства, ако имаме добросъседство“, каза той.

„Днес, когато всяка една група представи резултатите си, отбелязахме, че в историческата комисия има нов ентусиазъм и нов режим на работа. Това дава един друг ритъм на работата, която трябва да се свърши. За да се свърши тя, хората трябва да си говорят. Професорите и от двете страни показаха, че са готови този нов полъх на енергия да се превърне в конструктивен тон. Няма да правим кадрови промени в комисията“, обяви премиерът.

Комисията беше само една от общо 5 работни групи, които заседаваха. Останалите са за икономика, инфраструктура, евроинтеграция и зелени политики, култура и образование.

След заседанието България и Северна Македония подписаха 3 меморандума – за развитието на жп-връзката между София и Скопие, за подкрепа на малките и средните предприятия, както и за съвместни дейности в сферата на земеделието.

„Крайният резултат на меморандумите е икономическото развитие на целия регион – с измерими подобрения на стандарта на живот. Добросъседството ще е издигнато на пиедестал – неща, които са били забравени, ще бъдат обновени. Всеки един от министрите постави поне 10 реални задачи в докладите си и много къси срокове за изпълнение. Следващата работна среща на тези групи ще е само след седмица“, обяви Кирил Петков.

„Благодаря за гостоприемството от страна на Кирил Петков и министрите от кабинета му“, обърна се северномакедонският премиер Димитър Ковачевски към колегата си. „Наистина съм доволен от днешните разговори. Министрите работят по конкретни проекти и идеи. Групата за енергетика, инвестиции, туризъм и земеделие има свой план за активност. Министрите от групата за култура и образование имат конкретни проекти, които значат много – включително общи научни конференции, особено по природни науки“.

„Благодаря на историческата комисия, тя ще засили интензитета на своята работа“, отбеляза Ковачевски.

Според него "правата на българите в Северна Македония трябва да бъдат конституционно гарантирани, така както е присъщо за една европейска държава", но посочи, че това е нещо, което изисква немалко време: „Този процес изисква конституционни промени с повече стъпки и включване на повече институции".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години