Снимка: © Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков пристигна на официална визита в Северна Македония днес – 18 януари. Там той ще се срещне с новоизбрания министър-председател Димитър Ковачевски, чието правителство бе утвърдено от парламента в понеделник.

В българската делегация, която пътува към Скопие, са още министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

Срещи ще има с президента Стево Пендаровски, външния министър Буяр Османи, председателя на парламента Талат Джафери, както и с българската общност в Северна Македония.

Целта на посещението е възстановяване на диалога между двете страни и ново начало на разговорите дали, кога и как България може да вдигне ветото над Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Срещите в Скопие няма да бъдат последвани от официален документ, а ще бъде договорено сформирането на нови 5 работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства. Тогава ще трябва да започнат работа и петте междудържавни комисии.

„Ясно го заявих от трибуната на Народното събрание, както и на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари – имаме същата позиция, която препотвърждаваме. Там няма промяна. Има промяна в надграждането с работните групи“, каза Петков в интервю за Нова ТВ, излъчено в деня на визитата му.

„Част от проблема е, че досега е имало декларации от двете страни на чисто политическо ниво, но не сме си св работата. Нямаме общ културен календар, жп-линия, полети от София до Скопие, бизнесите ни нямат много общо. Вярваме, че тези неща ще доведат до подобрение в отношенията, а оттам нататък теми като историческата комисия ще са с по-малка тежест, защото ще са просто част от общата ни програма“, твърди премиерът.

„За важните неща няма да отстъпим, но ще направим диалог с конструктивен тон“, отбеляза Петков.

Той припомни, че България е първата страна, признала официално Република Северна Македония, и че югозападната ни съседка има право на своя идентичност.

„Работните групи трябва да свършат такава работа, че интересите на България да са силно застъпени и северномакедонските политици също да чувстват, че са защитили техните интереси“, каза Петков.

Два дни по-рано, в интервю за bTV, той заяви, че България ще отстоява правата на македонските българи и ще иска гаранции за „нулева дискриминация“ срещу тях. Той ще поиска от Ковачевски спазване на Договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Премиерът заяви, че защитата на тези гаранции „все някога“ трябва да се впише в Конституцията на югозападната ни съседка и е готов за диалог как това да бъде „структурирано във времето“. „Процесът да бъде направен така, че да се случи. Той не става със сила и огъване на ръце, а с конструктивен разговор, с компромиси, допустими за двете стани“, обяви той.

Петков заяви, че не е водил разговори с посолството на САЩ за признаване на македонско малцинство в България. „Не, няма такова малцинство. Имаме 100% твърдост по тази тема и тя не може да се дискутира“.

„Ще разговаряме за бъдещето" - така Димитър Ковачевски описа предстоящите разговори. Той заяви, че е умерен оптимист за вдигане на българското вето върху европейската интеграция на Северна Македония.

Новият премиер на югозападната ни съседка припомни, че червените линии на Скопие са, че Северна Македония е самостоятелна държава със свой език и своя идентичност. Той обаче каза, че по-лесно ще се работи по теми от "настоящето и бъдещето" - езика на омразата, икономическото сътрудничество, правата на самоопределящите се като българи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"