Петков пристигна в Скопие: "Ако засилим връзките, историята ще е с по-малка тежест" Снимка: © Министерски съвет

Премиерът Кирил Петков пристигна на официална визита в Северна Македония днес – 18 януари. Там той ще се срещне с новоизбрания министър-председател Димитър Ковачевски, чието правителство бе утвърдено от парламента в понеделник.

В българската делегация, която пътува към Скопие, са още министърът на външните работи Теодора Генчовска, министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев и заместник-председателят на Народното събрание Кристиан Вигенин (БСП).

Срещи ще има с президента Стево Пендаровски, външния министър Буяр Османи, председателя на парламента Талат Джафери, както и с българската общност в Северна Македония.

Целта на посещението е възстановяване на диалога между двете страни и ново начало на разговорите дали, кога и как България може да вдигне ветото над Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз.

Срещите в Скопие няма да бъдат последвани от официален документ, а ще бъде договорено сформирането на нови 5 работни групи - по икономика, култура, инфраструктура, европейска интеграция и история. На 25 януари ще има съвместно заседание на двете правителства. Тогава ще трябва да започнат работа и петте междудържавни комисии.

„Ясно го заявих от трибуната на Народното събрание, както и на Консултативния съвет за национална сигурност на 10 януари – имаме същата позиция, която препотвърждаваме. Там няма промяна. Има промяна в надграждането с работните групи“, каза Петков в интервю за Нова ТВ, излъчено в деня на визитата му.

„Част от проблема е, че досега е имало декларации от двете страни на чисто политическо ниво, но не сме си св работата. Нямаме общ културен календар, жп-линия, полети от София до Скопие, бизнесите ни нямат много общо. Вярваме, че тези неща ще доведат до подобрение в отношенията, а оттам нататък теми като историческата комисия ще са с по-малка тежест, защото ще са просто част от общата ни програма“, твърди премиерът.

„За важните неща няма да отстъпим, но ще направим диалог с конструктивен тон“, отбеляза Петков.

Той припомни, че България е първата страна, признала официално Република Северна Македония, и че югозападната ни съседка има право на своя идентичност.

„Работните групи трябва да свършат такава работа, че интересите на България да са силно застъпени и северномакедонските политици също да чувстват, че са защитили техните интереси“, каза Петков.

Два дни по-рано, в интервю за bTV, той заяви, че България ще отстоява правата на македонските българи и ще иска гаранции за „нулева дискриминация“ срещу тях. Той ще поиска от Ковачевски спазване на Договора за добросъседство, подписан през 2017 г.

Премиерът заяви, че защитата на тези гаранции „все някога“ трябва да се впише в Конституцията на югозападната ни съседка и е готов за диалог как това да бъде „структурирано във времето“. „Процесът да бъде направен така, че да се случи. Той не става със сила и огъване на ръце, а с конструктивен разговор, с компромиси, допустими за двете стани“, обяви той.

Петков заяви, че не е водил разговори с посолството на САЩ за признаване на македонско малцинство в България. „Не, няма такова малцинство. Имаме 100% твърдост по тази тема и тя не може да се дискутира“.

„Ще разговаряме за бъдещето" - така Димитър Ковачевски описа предстоящите разговори. Той заяви, че е умерен оптимист за вдигане на българското вето върху европейската интеграция на Северна Македония.

Новият премиер на югозападната ни съседка припомни, че червените линии на Скопие са, че Северна Македония е самостоятелна държава със свой език и своя идентичност. Той обаче каза, че по-лесно ще се работи по теми от "настоящето и бъдещето" - езика на омразата, икономическото сътрудничество, правата на самоопределящите се като българи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

100 години "българско от Своге" - зад стените на шоколадовата фабрика

Управляващият директор на Монделийз Интернешънъл за успехите и предизвикателствата

12:34 - 19.07.2024
Важно днес

Румен Радев обяви кога връчва втория мандат

Президентът най-накрая обяви кога ще даде мандата на ПП-ДБ

11:08 - 19.07.2024
Важно днес

Глобален компютърен срив спря самолети, засегна компании и медии

Oт Microsoft казват, че работят по отстраняването на проблема

10:26 - 19.07.2024
Важно днес

Мирчев пита президента защо Пеевски е с държавна охрана от години

Бившият депутат твърди, че Пеевски от доста време се ползва с държавна охрана

09:55 - 19.07.2024
Важно днес

Стоянов: "Щяхме да коментираме BG Alert, ако имаше жертви", нападна "тези хора", които му искат оставката

Служебният премиер Димитър Главчев и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов дадоха съвместен брифинг от село Мамарчево за актуалната обстановка в страната. 

09:09 - 19.07.2024
Важно днес

Тръмп призова за единство и със серия от словесни атаки обеща нова ера за Америка

Тръмп изнесе рекордно дълга реч пред съпартийците си и заплаши с "най-голямото депортиране" в историята на САЩ

08:31 - 19.07.2024
Важно днес

След удар с дрон над Тел Авив има загинал, хутите поеха отговорност

Говорител на йеменските бунтовници хути пое отговорност за удара.

08:07 - 19.07.2024
Млада България

Проблемите и възможностите, които класациите на елитните гимназии скриват

Разговор с Анет Маринова - консултант по приобщаващо образование, за капацитета на образователната система да гарантира правото на образование и обучение в оптимални условия и за всички.

07:57 - 19.07.2024
Важно днес

Гръмотевични бури, но и опасна жега се очакват в петък

Предупреждения за високи температури и за гръмотевични бури

07:49 - 19.07.2024