"Петя на моята Петя" - носител на "Златна роза" за най-добър дебютен филм - направи официалната си премиера в София.

Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата поетеса Петя Дубарова, от чието рождение се навършват 60 години през 2022 г. Филмът разказва за връзките и паралелите между две момичета от напълно различни епохи - съвременната непокорна Петя, която се бунтува срещу несправедливостта в училището си, и митичната Петя, която остава завинаги на 17 години в края на 70-те.

Каква е цената да бъдеш различен? И има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“ - това са въпросите, които поставя филма, режисиран от Александър Косев.

В главните роли влизат Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Емил Марков, Моньо Монев, Алена Вергова, Мартин Методиев и др.

Актрисата Александра Костова получи награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021 за превъплъщението си в Петя Монова.

Албена Павлова беше отличена специално „за много силно присъствие, представящо учител със съвест и достойнство“ за ролята си в "Петя на моята Петя".

Премиерата беше посетена и от министър-председателя Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, както и министъра по растежа и иновациите Даниел Лорер и на културата Атанас Атанасов.

Петков сподели впечатленията си от "Петя на моята Петя" като "Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен" филм. Актьорът Иван Матев, който също е присъствал на премиерата, разказва, че финансовият министър Асен Василев е обявил "Вдигаме бюджета за култура", докато е гледал филма.

Сред гостите на събитието бяха Иван Лечев, Владимир Ампов – Графа, Михаела Маринова, Дария Симеонова, Китодар Тодоров, Елица Бехар, Йоана Драгнева, Недялко Богданов, Павел Колев и Христо Стефанов от „Павел Колев и Ицака“, Поли Недкова, Стаси Кара и др.

"Петя на моята Петя" е кауза, с която всеки е обвързан емоционално по един или друг начин, разказват от екипа на продукцията. Затова в чест на Петя Дубарова, с кината е договорена възможност за групови посещения на ученици на промоционална цена с включен безплатен билет за учител. Целта е творчеството на Петя Дубарова да получи широка разгласа и нейните идеали да достигнат до подрастващите в цялата страна. Нужно е само желаещите да се свържат с най-близкото до тях кино.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мадоната с противотанковата ракета "Света Джавелин" смущава църквата, но помага на Украйна

Кампанията за дарения с образа от стенописа вече е събрала над 2 млн. долара

Путин изнудва Шолц и Макрон да свалят санкциите

Путин постави ултиматум за сваляне на санкциите, за да пусне износа на украинско зърно

Първите 200 бежанци от Украйна ще бъдат транспортирани в нови бази

Властта ще наказва ведомствата си, които отказват да отворят врати за бежанците

Украйна получи противокорабни ракети "Харпун" и самоходни гаубици M109

Дания и Великобритания са съдействали за новата пратка

Янев и Костадинов тръгнаха в атака срещу въвеждането на еврото

Синхрон между "Възраждане" и "БГ възход" ден след одобряването на националния план от Министерски съвет

Александър Дунчев уличи ИТН в "игра в полза на старата власт" и поиска вето от Радев върху закона за околната среда

2-годишното отлагане на по-силния контрол върху големи строежи е "спуснато под натиск"

Джоди Фостър е звездата в новия сезон на True Detective

Сериалът най-после се завръща след пауза от 3 години