"Петя на моята Петя" - носител на "Златна роза" за най-добър дебютен филм - направи официалната си премиера в София. 

Историята е вдъхновена от живота и творчеството на талантливата поетеса Петя Дубарова, от чието рождение се навършват 60 години през 2022 г. Филмът разказва за връзките и паралелите между две момичета от напълно различни епохи - съвременната непокорна Петя, която се бунтува срещу несправедливостта в училището си, и митичната Петя, която остава завинаги на 17 години в края на 70-те. 

Каква е цената да бъдеш различен? И има ли я още системата, която цели да превърне младежите в „консервни кутии без етикети“ - това са въпросите, които поставя филма, режисиран от Александър Косев. 

В главните роли влизат Александра Костова, Алиса Атанасова, Юлиан Вергов, Емил Марков, Моньо Монев, Алена Вергова, Мартин Методиев и др. 

Актрисата Александра Костова получи награда за главна женска роля от международното жури на фестивала „Златна роза“ 2021 за превъплъщението си в Петя Монова.

Албена Павлова беше отличена специално „за много силно присъствие, представящо учител със съвест и достойнство“ за ролята си в "Петя на моята Петя".

Премиерата беше посетена и от министър-председателя Кирил Петков, вицепремиерите Асен Василев и Калина Константинова, както и министъра по растежа и иновациите Даниел Лорер и на културата Атанас Атанасов. 

Петков сподели впечатленията си от "Петя на моята Петя" като "Вълнуващ, вдъхновяващ, великолепен" филм. Актьорът Иван Матев, който също е присъствал на премиерата, разказва, че финансовият министър Асен Василев е обявил "Вдигаме бюджета за култура", докато е гледал филма. 

Сред гостите на събитието бяха Иван Лечев, Владимир Ампов – Графа, Михаела Маринова, Дария Симеонова, Китодар Тодоров, Елица Бехар, Йоана Драгнева, Недялко Богданов, Павел Колев и Христо Стефанов от „Павел Колев и Ицака“, Поли Недкова, Стаси Кара и др. 

"Петя на моята Петя" е кауза, с която всеки е обвързан емоционално по един или друг начин, разказват от екипа на продукцията. Затова в чест на Петя Дубарова, с кината е договорена възможност за групови посещения на ученици на промоционална цена с включен безплатен билет за учител. Целта е творчеството на Петя Дубарова да получи широка разгласа и нейните идеали да достигнат до подрастващите в цялата страна. Нужно е само желаещите да се свържат с най-близкото до тях кино. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия