Италианският холдинг Exor, контролиран от наследниците на легендарния предприемач Джани Аниели, е решил да даде спасителен шанс за възраждане на Philips - една от най-важните технологични компании в света на 20 век, която от години преживява проблеми в хода на пълна трансформация.

Фондът на семейство Аниели откупува 15% от акциите на Philips, оценени на 2,84 млрд. долара, като планира да разшири бизнеса на компанията в производството на медицинска техника.

Намеренията на Exor са да остане миноритарен акционер, като потенциалните им инвестиции да не надминат 20% от собствеността на Philips в бъдеще. И все пак групата вижда потенциал в посоката, в която някогашният гигант в електротехниката е поел занапред.

A това изглежда сериозен риск на фона на кризата, заради която компанията изгуби около 60% от пазарната си капитализация само за две години.

С над 130 г. история Philips винаги е бил символ на практичност и прогрес в потребителската електроника - от доминацията им на пазара на електрически крушки, през изобретяването на аудиокасетите и касетофоните, до CD и DVD-формата.

Базираната в Амстердам компания беше известна и с големите си инвестиции в развойна дейност, тя е и първият инвеститор в двата най-ценни световни производители на чипове - европейската ASML и тайванската TSMC.

Историята на успеха обаче се сблъсква с поредица обрати заради неправилни решения във все по-конкурентната среда на високите технологии. Днес изследователската им лаборатория не съществува. Повечето от големите им подразделения за битова електроника бяха продадени на конкуренти, които имат правото да ползват бранда Philips върху продуктите си.

Основният бизнес, върху който компанията се фокусира в последните години, е медицинската апаратура. През 2021 г. обаче Philips обявява изтеглянето от пазара на близо 5 милиона устройства за сънна апнея, след като е установен риск пациентите да вдишат вредни химикали от машините.

Следва серия от съдебни искове за обезщетения и непрекъснат отлив от инвеститори, заради които в края на 2022 г. пазарната капитализация на Philips пада до малко над 10 млрд. долара.

Тук се намесва Exor, в който 53% от акциите се контролират от семейство Аниели, наследници на легендарния основател на автомобилната компания Fiat.

Exor e най-големият акционер във Ferrari и Stellantis (компанията, която беше формирана от сливането на Fiat Chrysler и Peugeot), притежава футболния клуб "Ювентус", има съсобственост в издателството на The Economist и La Stampa, както и във френската луксозна компания Christian Louboutin.

Под ръководството на главния изпълнителен директор Джон Елкан Exor започва да инвестира в организации, свързани с медицинската индустрия - от италианското дружество за болничен мениджмънт Lifenet до института за изследвания в общественосто здравеопазване Institut Mérieux.

Това е и обяснението за интереса им към Philips. Преговорите са започнали още в края на 2022 г., като холдингът е провел собствен анализ на потенциалните последствия от проблема с изтеглянето на апаратите за сънна апнея от пазара.

Въпреки че има опасност компанията да бъде осъдена да плаща обезщетения по висящите дела, Exor са готови да поемат риска.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024