Тайванската компания TSMC - един от най-важните глобални играчи в IT-индустрията - ще открие собствена фабрика в Германия, първата им база в Европейския съюз.

Общата сума на инвестицията се оценява на над 10 млрд. евро, от които половината вероятно ще дойдат от държавни субсидии - или "силна подкрепа от страна на ЕС и германското правителство". Бордът на TSMC e одобрил инвестиция за 3,499 млрд. евро.

Новият завод ще бъде общо предприятие с германските Bosch и Infineon и нидерландската NXP, като всяка от тях ще получи по 10% от собствеността на съвместното дружество.

TSMC e най-големият производител на чипове за смартфони в света, като по данни от 2022 г. държи 70% от този пазар.

Изборът на тайванската компания е да построи завода си край столицата на източната провинция Саксония - Дрезден.

Там ще се произвеждат 300-милиметрови полупроводникови подложки за микрочипове, които се използват в автомобилостроенето и в други индустриални сектори.

Държавата също ще финансира изграждането на технологичната фабрика в Дрезден, но размерът на помощта все още не е изяснен. Според данни на Spiegel, обсъждани са федерални субсидии до 5 млрд. евро, но за да станат факт, ще е необходимо разрешение от Европейската комисия.

Заводът ще открие около 2000 нови работни места. Строителството започва през втората половина на следващата година, а до края на 2027 г. да започне да работи.

Изборът на локацията в Източна Германия е сериозен успех за местната IT-индустрия, която вече привлече няколко инвестиции от технологични концерни в Дрезден (Infineon) и Магдебург (Intel).

Извън базите си в Тайван TSMC притежава и фабрики в щатите Вашингтон и Аризона, в Китай, и оперира завод в Япония в съвместно предприятие със Sony

"Европа е силно обещаващо място за иновации в сферата на полупроводниците, особено в полето на автомобилостроенето и индустрията, и нямаме търпение да приложим тези иновации на практика с нашата водеща технология и таланта на Европа", се казва в позиция на TSMC.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Евакуираха дом за възрастни хора заради пожарите в ямболското село Воден

Пожарникари и доброволци продължават борбата с пожарите

17:43 - 17.07.2024
Политика

Първи тест за евродепутатите от България. Кой как гласува в резолюцията за Украйна?

Пълна промяна при Елена Йончева, БСП отказа да гласува помощ за Киев

17:21 - 17.07.2024