"Пич, ти си уволнен. Незабавно изчезвай": Как държавната "Ел Би Булгарикум" беше обезглавена Снимка: © Булевард България

Уволненият директор на държавното предприятие за млечни продукти "Ел Би Булгарикум" Николай Маринов изнесе смущаващи данни за саморазправа от страна на принципала му - Венцислав Димитров.

Димитров е директор на Държавната консолидационна компания от есента на 2022 г., като пое поста след идването на служебния кабинет на власт.

Според Маринов - той е пристигнал в кабинета му във вторник, 21 февруари, и е обявил:

"Пич, ти нямаш работа тук. Ти си уволнен. Незабавно изчезвай. Ако откажеш доброволно, ще стане насила. Ще извикам полиция".

"Не съм прочел в никой закон да пише, че изпълнителният директор на ДКК може да влиза в кабинет и като последният кръчмар да гони действащия изпълнителен директор. Това е едно от доказателствата как мафията действа", коментира отстраненият Маринов на пресконференция.

Напрежението между Димитров и Маринов е започнало още в края на януари - по-малко от два месеца след като той встъпва в длъжност като мениджър на "Ел Би Булгарикум".

Преди това Димитров го е накарал "да назначавам пенсионери на 70-годишна възраст на заплата от 6000 лв. - служител, който да бъде оперативен директор на "Ел Би Булгарикум", а към датата на назначаване работи в още 3 частни мандри като производствен директор".

Той показа sms, с който шефът на ДКК изрично е поискал основната заплата на този човек да е поне 5000 лв.

Отделно от това - Димитров е поискал назначението на друг свой доверен служител на име Даниел Петров, като е трябвало във вътрешните правила на дружеството да се запише, че директорът му иска "писмена санкция и одобрение" за всяко плащане.

Същият Даниел Петров е изискал да получи документ за заявка на 3 цистерни мляко от конкретен доставчик, защото "Никола и Венци искат да им го потвърдя и покажа" - Никола и Венци са министърът на икономиката Никола Стоянов и Венцислав Димитров, както стана ясно от последвалите думи на Маринов.

"Защо министърът на икономиката и шефът на ДКК искат да знаят откъде кой и как поръчва суровина мляко? Защо те дават фирма и определят количества, които да се поръчват", попита той. Маринов разказа, че министърът лично договарял доставки на мляко за "Ел Би Булгарикум" от Унгария, което е с по-ниска норма на масленост от изкупуваната от българското дружество.

"В края на януари 2023 г. започна непосилен натиск - ден след ден идват по две-три писма, заповеди за одит, искане за предоставяне на документи със срок "от днес за днес" за периоди от 3 години назад, квадратури на магазини, заплати на магазинерки, щатно разписание, трудови договори - каквото се сетите", каза Маринов.

Той твърди, че въпреки всичко е изпратил всички изисквани документи на директора на ДКК, като опроверга твърденията на Димитров, че не е получил нищо от поисканите справки.

Решението за смяната на ръководството е взето на следобедно заседание на борда на ДКК на 20 февруари. На мястото на избрания с конкурс мениджър е поставен друг член на съвета на директорите на "Ел Би Булгарикум" - бившият депутат от ИТН Владимир Русев.

Официалното обяснение за смяната е предполагаемо нарушение при обществена поръчка на служебни автомобили.

Според Николай Маринов обаче - Владимир Русев също е гласувал "за" тази процедура.

"Сега той е нов изпълнителен директор, той си осребрява наградата. Отново трик на мафията", беше коментарът на уволнения директор.

Маринов обясни, че Владимир Русев все още не е вписан като действащ управител на държавното предприятие, но вече "обикаля магазините на дружеството, производствената база, научния център в Малашевци и централното управление и заплашва служителите, ако си позволят да кажат каквото и да е в моя подкрепа, че ще бъдат уволнени".

Междувременно, Маринов е с отнет достъп до банковите сметки на фирмата.

"Няма да позволя на някакви шарлатани, които от вчера са се помислили за богове само защото са овластени, да си играят с името на служителите и да тласкат предприятието към фалит", каза той и обвини директора на ДКК Венцислав Димитров, че подрива авторитета на "Ел Би Булгарикум" и обслужва частни интереси, намеквайки, че се готви приватизация на дружеството.

Думите му дойдоха в отговор на критика от страна на Димитров, че в завода във Видин имало 60 тона "непродаваем" кашкавал, който "не става дори за подаряване".

Николай Маринов отрече и да е издал заповед за снижаване на цените на млечните продукти на "Ел Би" във фирмените магазини в деня на уволнението си.

Той показа своя заповед от 17 февруари (миналия петък), в която определя нови цени за продукцията във връзка с поевтиняване на стойността за суровини и материали.

"За награда съм уволнен в 7:30 ч. вечерта на 20 февруари на заседание на ДКК", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

21 нюанса червено

18:13 - 26.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024