Пиесата "Няма газ" в интерконектора продължава днес в президентството Снимка: © Getty Images

Сагата дали газовият интерконектор с Гърция работи или не продължава и днес на най-високо ниво, след като президентът Румен Радев свиква на среща на „Дондуков“ 2 собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа - българо-гръцката ICGB, предава БТА.

Целта е изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта, казват от президентството.

В срещата ще участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството - Росен Христов и Иван Шишков.

От няколко дни от служебното правителство твърдят, че газовата връзка с Гърция не работи и че са констатирани технически пропуски, забавяне на дейностите и неприключили строителни работи по проекта. В същото време снимки от съоръжението показват, че газовата връзка е пълна с газ, а довършителните работи са в района на интерконектора, но не засягат преноса на газ, предстоят издаването на Акт 15 и 16.

ICGB - българо-гръцката компания, която е инвеститор и бъдещ оператор на междусистемната връзка опроверга министрите в съобщение до медиите, в което посочва, че "всички основни строителни дейности са приключени, проведени са необходимите тестове и интерконекторът, който само на българска територия е с дължина 182 км (от Стара Загора до границата при Комотини), както и прилежащите му съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара."

Компанията инвеститор ICGB посочва, че вече е внесла в Министерството на регионалното развитие предложение за разделяне на дейностите до пускането на интерконектора в експлоатация на два етапа, така че да се ускори издаването на Акт 15 и Акт 16.

Етап 1 включва вече готовото строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

В отделен етап са: довършване на полагането на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС - Стара Загора.

"Приключването на етап 1 ще позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, а всички строителни работи, които нямат пряко отношение към преноса на газ, са обособени в самостоятелен етап и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението", поясняват от компанията.

В сряда двама министри бяха "инспекция" на ключовия обект, а после обявиха, че са открили "незавършено строителство" и празни тръби. "Не знам кой е казал, че този проект е готов. На мен ми прилича на луксозна сграда с мебели без ток", каза министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. "Не открихме газ, а строителна площадка", обяви и транспортният министър Христо Алексиев, който е и вицепремиер по икономическите политики.

Според Христов интерконекторът с Гърция се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Той коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивиденти, служебното правителство не само че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало всички усилия, за да може газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок. Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация, каза министърът.

Всъщност газовият интерконтектор не беше построен в продължение на 10 години, а в мандата на Кирил Петков строежът беше ускорен като за целта имаше ангажимент на най-високо политическо ниво и от две страни - българска и гръцка, като лично премиерът Кириакос Мицотакис беше ангажиран с контрола на изграждането. По договор строежът на интерконектора трябваше да е готов до края на 2020 година - правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност на 13 декември.

Сега служебното правителство декларира, че завършването на интерконтектора с Гърция е негов приоритет и в частност на кризисния щаб в енергетиката, съставен от Гълъб Донев с ръководител служебния транспортен министър Христо Алексиев.

Беше обявено също, че за по-бързото завършване на обекта са назначени всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора, които трябва да докладват за извършените строително-монтажни работи. Строител на интерконектора е гръцка компания

"По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта", каза още Христов. "Така че това, което ние правим е, че мобилизираме всички министерства въвлечени в процеса - на регионалното развитие, на енергетиката, на транспорта, на земеделието. Всички експерти са на разположение и работят по проекта. Опитваме се максимално бързо да отстраним всички административни и документални нарушения".

Румен Радев усили също посланието за "тежкото наследство, което се заварва" - по думите му "и в документално, и в техническо отношение", затова служебното правителство ще направи максимума газовата връзка с Гърция да стане възможно най-скоро, коментира той преди дни. .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024