Снимка: © Getty Images

Сагата дали газовият интерконектор с Гърция работи или не продължава и днес на най-високо ниво, след като президентът Румен Радев свиква на среща на „Дондуков“ 2 собственика и ръководството на строителната фирма, изграждаща междусистемната газова връзка с Гърция - „Авакс“ и ръководството на проектната компания, възложител на строежа - българо-гръцката ICGB, предава БТА.

Целта е изясняването на реалното състояние и необходимите действия за максимално бързото и ефективно довършване на проекта, казват от президентството.

В срещата ще участват служебният министър-председател Гълъб Донев, служебните министри на енергетиката и на регионалното развитие и благоустройството - Росен Христов и Иван Шишков.

От няколко дни от служебното правителство твърдят, че газовата връзка с Гърция не работи и че са констатирани технически пропуски, забавяне на дейностите и неприключили строителни работи по проекта. В същото време снимки от съоръжението показват, че газовата връзка е пълна с газ, а довършителните работи са в района на интерконектора, но не засягат преноса на газ, предстоят издаването на Акт 15 и 16.

ICGB - българо-гръцката компания, която е инвеститор и бъдещ оператор на междусистемната връзка опроверга министрите в съобщение до медиите, в което посочва, че "всички основни строителни дейности са приключени, проведени са необходимите тестове и интерконекторът, който само на българска територия е с дължина 182 км (от Стара Загора до границата при Комотини), както и прилежащите му съоръжения са запълнени с природен газ при налягане 40 бара."

Компанията инвеститор ICGB посочва, че вече е внесла в Министерството на регионалното развитие предложение за разделяне на дейностите до пускането на интерконектора в експлоатация на два етапа, така че да се ускори издаването на Акт 15 и Акт 16.

Етап 1 включва вече готовото строителство на газопровода и наземните съоръжения, както и тестване на катодна защита, полагане на знаци по газопровода, завършване интеграцията и тестването на SCADA системата за автоматичен контрол и управление на интерконектора, тестване на противопожарната система на диспечерския център и др.

В отделен етап са: довършване на полагането на резервен оптичен кабел, изпълнение на противоерозионни мерки по трасето на газопровода, довършване на път към ГИС - Стара Загора.

"Приключването на етап 1 ще позволи навременен старт на преноса на природен газ по интерконектора, а всички строителни работи, които нямат пряко отношение към преноса на газ, са обособени в самостоятелен етап и ще продължат да се изпълняват паралелно с експлоатацията на съоръжението", поясняват от компанията.

В сряда двама министри бяха "инспекция" на ключовия обект, а после обявиха, че са открили "незавършено строителство" и празни тръби. "Не знам кой е казал, че този проект е готов. На мен ми прилича на луксозна сграда с мебели без ток", каза министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков. "Не открихме газ, а строителна площадка", обяви и транспортният министър Христо Алексиев, който е и вицепремиер по икономическите политики.

Според Христов интерконекторът с Гърция се очаква да бъде пуснат в експлоатация в началото на септември. Той коментира, че противно на всички спекулации и опити да се извлекат политически дивиденти, служебното правителство не само че не се опитва да спре интерконектора, а е впрегнало всички усилия, за да може газовата връзка с Гърция да бъде пусната в срок. Преди нас просто ситуацията е била с много ниска форма на контрол, което е позволило тези забавяния и липсата на конкретна информация, каза министърът.

Всъщност газовият интерконтектор не беше построен в продължение на 10 години, а в мандата на Кирил Петков строежът беше ускорен като за целта имаше ангажимент на най-високо политическо ниво и от две страни - българска и гръцка, като лично премиерът Кириакос Мицотакис беше ангажиран с контрола на изграждането. По договор строежът на интерконектора трябваше да е готов до края на 2020 година - правителството на Кирил Петков встъпи в длъжност на 13 декември.

Сега служебното правителство декларира, че завършването на интерконтектора с Гърция е негов приоритет и в частност на кризисния щаб в енергетиката, съставен от Гълъб Донев с ръководител служебния транспортен министър Христо Алексиев.

Беше обявено също, че за по-бързото завършване на обекта са назначени всекидневни проверки от регионалните структури на ДНСК в Хасково и Стара Загора, които трябва да докладват за извършените строително-монтажни работи. Строител на интерконектора е гръцка компания

"По проекта има сериозни забележки от институции, основно свързани с експлоатацията и сигурността на обекта", каза още Христов. "Така че това, което ние правим е, че мобилизираме всички министерства въвлечени в процеса - на регионалното развитие, на енергетиката, на транспорта, на земеделието. Всички експерти са на разположение и работят по проекта. Опитваме се максимално бързо да отстраним всички административни и документални нарушения".

Румен Радев усили също посланието за "тежкото наследство, което се заварва" - по думите му "и в документално, и в техническо отношение", затова служебното правителство ще направи максимума газовата връзка с Гърция да стане възможно най-скоро, коментира той преди дни. .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.