Нямате нужда от самолетен билет до Рим, нито от опитен познавач на тайните на Ватикана, за да видите "La Pietà". Тя се намира върху стената на медицинския център при болница "Пирогов". Има ли по-подходящо платно за жалостта на 2020 г. от това?

Тялото на Христос почива не в обятията на Божията майка, а на млада лекарка. Изящните линии на мрамора от шедьовъра от Микеланджело тук следват гънките на медицинската зелена предпазна мантия. Маската върху лицето на жената ще запази самоличността й в тайна, но нейната самота, безмълвна мъка и покой в лицето на смъртта са познати на всеки, който някога е губил близък.

"Пиета" на "Пирогов" е най-новото произведение на Станислав Беловски - 44-годишният български художник е един от най-забележителните таланти на сцената на съвременното изкуство. През лятото на 2020 г. той организира изложбата си „MIRROR, MIRROR…", в която използва хиляди шишенца инсулин, блистери с лекарства и игли от собствената си 20-годишна терапия срещу диабет. Това, с което ще го запомним през годината на пандемията, обаче са колажите и графитите му, комбиниращи векове от историята на изкуството с всекидневните "дразнители" от заобикалящия ни свят.

Голите му момичета се къпят във фонтаните на НДК или събират тен на жълтите павета, докато протестиращите скандират "Мутри вън". Библейският сюжет със Сътворението, пресъздадено от Микеланджело, е допълнен с комплект противогази за Адам, Бог и ангелите от небето, докато смогът затиска София. Прословутият браншови представител на ресторантьорския бизнес в България Ричард Алибегов се превъплъщава в автопортрет на Дюрер, като запазва дългите къдрици на германския художник.

"Момчета в черно" от "ГДБОГ" арестуват Христос на ъгъла до колонадата на МВР. "Европа, можеш ли да видиш?", пита друг от стенописите му със снимка на протестиращ млад мъж, свален на земята от двама униформени, които затискат лицето му с ръкавици и маска.

На друга пресечка Слави Трифонов целува младия Борисов подобно на Хонекер и Брежнев от графитите на Берлинската стена. Розоберачката от кутиите с "Обикновен локум" е заменена от Ахмед Доган в изображението, уловено от фоторепортери, докато той надничаше зад живия плет на "Росенец" при едно от големите протестни плажувания през лятото.

"Артистът присъства" и с образа на Марина Абрамович, чийто пърформанс е изместен от Беловски пред входа на Спешното отделение на "Пирогов". Срещу нея обаче не седи Улай - в кецовете му подремва Бойко Борисов.

"Split" на Такаши Мураками се отваря по улиците на София, но тук главата на Делян Пеевски се показва от разцепения горен слой на Иван Гешев - графитът е поставен точно под рекламен надпис "Къде се крие нашата тайна?".

Ако историята на 2020 г. може да се опише с образи, нека хронологът й да бъде Станислав Беловски. Трябва да си я живял, за да я разбереш.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024
Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024