ПИК на балкона в парламента, "Боец" - в кулоарите със скъсан плакат

Нервното начало на дебата по Изборния кодекс се отрази не само на атмосферата във вътрешността на пленарната зала, но и в кулоарите на Народното събрание.

Гласуването за окончателно връщане на хартиените бюлетини беше наблюдавано от балкона на залата от издателя на ПИК Недялко Недялков и ММА-боеца Станислав Недков-Стъки - двама от активистите в т.нар. Консервативно-патриотично движение, които правят единствената извънпарламентарна кампания срещу машините.

Недялков сам разкрива, че е правил "профилактика" на депутати от ГЕРБ и ги е убеждавал "денонощно" да не се съгласяват с призивите на ДБ и ПП за отлагане на промените в Изборния кодекс. Така се стигна и до хаотичния старт на заседанието в четвъртък, който двамата със Стъки имаха привилегията да наблюдават от първо лице - като гости на заседанието.

Фоторепортерът Веселин Боришев публикува снимка на Недялков и Недков в своя FB-канал:

Едновременно с това - от сутринта "Боец" на Георги Георгиев прави протест до служебния вход на парламента срещу връщането на хартиените бюлетини, като той също успя да влезе в парламента с плакат "Не пипайте кодекса". Това е вторият им протест след петък (18 ноември), когато барикадираха входа на БНТ точно преди "Панорама" и принудиха Йордан Цонев да се включи в предаването от дома си, вместо от студиото.

Георгиев и негови сътрудници разгърнаха плаката в изпразнените кулоари на парламента, като акцията беше излъчвана на живо във Facebook-канала на "Боец" и беше следена от няколко журналисти.

В този момент началникът на охраната на парламента Петър Петров реши да се намеси, като обяви, че изваждането на плаката не е позволено и се опита да го отнеме от ръцете на Георгиев. В неразборията банерът беше скъсан на две, охранителите продължиха с късането, а напрежението привлече още по-голямо внимание от медиите.

Депутатът от ПП (екс-ИТН) Иво Атанасов повдигна казуса в изказване от трибуната, като поиска обяснения от председателстващия Йордан Цонев (ДПС).

"Какъв е критерият за допуск на едни граждани до балконите на НС, а други да бъдат изхвърлени. Вие или Вежди Рашидов издаде тези разпореждания на група граждани да бъде скъсан плакатът, да не бъдат допускани до балкона на НС и да бъдат изтласкани, а други да бъдат допуснати?", попита той.

Цонев уточни, че той не е раздавал пропуски, но не даде повече информаци защо се е стигнало до напрежението - в същото време в залата едва беше удържан хаос, след като той отказваше да даде думата на депутати от ПП за процедурни изказвания и наказа Настимир Ананиев с изгонване (отменено малко по-късно).


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022