"Пирогов" се оплака от министерски съветник, вдигнал скандал в детската противошокова зала Снимка: © Getty Images

Медицинска сестра от УМБАЛСМ "Пирогов" обвини съветник на министъра на отбраната, че е упражнил натиск срещу лекарите в спешната болница, за да приемат детето му по-бързо.

Публикацията ѝ се появи и в официалната страница на "Пирогов" във Facebook, като от лечебното заведение потвърждават за случилото се. Няколко часа по-късно излезе и позиция на ръководството на болницата, в което осъждат всяка форма на агресия срещу медицинските екипи..

От Министерството на отбраната заявиха, че извършват проверка на случая "за установяване на истинността"

"Веднага след това ще бъдат предприети необходимите действия", се казва в съобщение на Министерството на отбраната.

Депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също е реагирал, като казва, че се извинява за случилото се и че ще направи проверка, от ръководството на партията "Да, България" също се разграничиха от поведението на Емин.

Според свидетелството на сестрата Неда Диманова, инцидентът се е случил през нощта на понеделник срещу вторник, като е предизвикан от Мустафа Емин.

Тя твърди, че Емин се е държал "арогантно и скандално", като е поискал детето му да бъде прието в шоковата зала, въпреки че по думите на Диманова то е било "с една малка раничка". По същото време в нея се е намирало друго дете в шоково състояние.

По думите ѝ, мъжът е "заплашил" екипа с министъра на здравеопазването Христо Хинков, "като не се съобрази, че той е работил в "Пирогов" и можем да проверим".

"Накрая след всичко отново вдигна скандал и в НХА същите заплахи с министъра, за да получи документите, които преди това му бяха дадени от залата. Попитах "господаря" от Рибново, така ли си представя упражняването на властта, която му е дадена от нас, народа, и не се ли представя твърде неприемливо за поста, който твърдеше, че заема", пише медицинската сестра Неда Диманова.

До момента няма информация от страна на Мустафа Емин за причините за скандала. Той е учредител на "Да България", бил е кандидат-депутат в два парламентарни избора. През юли 2023 г. е назначен за съветник на министъра на отбраната Тодор Тагарев.

Друг медик от "Пирогов" обяснява в свой коментар, че в детската противошокова зала на болницата се намира и "малката амбулаторна операционна, където се обработват раните на дечицата" - обяснение защо бащата е настоявал то да влезе, въпреки че не е било с опасност за живота.

В официалната позиция на УМБАЛСМ "Пирогов" се казва следното:

"Болница "Пирогов" е обслужвала и продължава да обслужва всеки преминал прага й пациент по установени, важащи за всички, медицински правила. Всяка форма на агресия е недопустима, пречи на нормалния ритъм на работа и е в ущърб както на пациентите, така и на медицинските екипи. Тъжно е когато публични лица дават лош пример с агресивно отношение и неуважение към медицинското съсловие и структури".

От "Да, България" съобщиха, че са получили сигнала за инцидента на 28 август и е сезирана Националната контролна комисия на партията.

"Да, България" не толерира каквито и да било прояви на арогантно поведение и злоупотреба с властови позиции. Това е абсолютно несъвместимо с човешките норми и етичните правила на организацията", се казва в позицията на политическата партия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024