"Пирогов" трябва да върне на касата над 1,1 млн. лв. заради сериозни нарушения Снимка: © Булевард България

УМБАЛСМ „Пирогов“ ще трябва да върне на здравната каса общо над 1,1 млн. лева заради няколко нарушения.

НЗОК обяви на 12 юли, че е приключила проверката в болницата за периода 28 май – 10 юли 2021 г. При нея са открити пет сериозни нарушения: неспазен диагностично-лечебен алгоритъм; отчетена, но неизвършена дейност; заплащане от страна на задължително осигурени пациенти на медицинска дейност, която е била заплатена и от НЗОК; включени медикаменти в историята на заболяването на пациента, които не са били отпуснати от аптеката на лечебното заведение; отчетена и заплатена дейност за конкретни пациенти, които не са пролежавали в болницата в периода на хоспитализацията, отразен в историята на заболяването - тоест фиктивни хоспитализации.

НЗОК са проверили 802 документа на задължително осигурени лица, хоспитализирани по няколко различни пътеки – чернодробни заболявания, бъбречна недостатъчност, диабет, вирусни и бактериални заболявания.

На основание чл. 409 от Националния рамков договор за медицинските дейности, „Пирогов“ трябва да върне 1,068 млн. лв., а по чл. 410 – още близо 37 хиляди лева.

Резултатите от извършената проверка ще бъдат предоставени на компетентните органи за последващи действия, съобщават от здравната каса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024