Питър Брук, една от иконите в театралното изкуство, почина на 97 Снимка: © Getty Images

Революционният британски театрален режисьор Питър Брук, който повлия на индустрията в целия свят, почина на 97 години, пише The Guardian. Смъртта му е потвърдена от неговата асистентка Нина Софи.

Със своите постановки Брук предефинира начина, по който мислим за театъра. Много от представленията му се прославиха с качеството си да избягват излишното и да дестилират драмата до нейните есенциални черти, представени по елегантен начин.

В пиесите си по Шекспир той режисира звезди като Джон Гилгуд, Лорънс Оливие, Пол Скофийлд, Адриан Лестър и Наташа Пери - неговата съпруга, която почина през 2015 година. Те имат две деца - режисьорката Ирина и продуцентът Симон.

Към богата кариера на Брук могат да бъдат добавени и редица мюзикали, пиеса срещу войната във Виетнам и деветчасовата версия на хиндуиския епос "Махабхарата", която представя през 1985 година.

Режисьорът е роден в Лондон на 21 март 1925 година и още на седем години изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си. Следва в колежа "Магдален" в Оксфорд и бързо се озовава в Кралската опера. Живее в Париж от началото на 70-те години на 20 век. В стара музикална зала във френската столица той основава Международния център за треатрални изследвания.

Автор е на множество публикации, сред които "Празното пространство" (1968): "Мога да взема всяко празно пространство и да го нарека сцена. Човек се разхожда през това пространство, докато друг го гледа - това е всичко, от което се нуждаеш, за да се задейства театъра."

Питър Брук вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024