Снимка: © Getty Images

Революционният британски театрален режисьор Питър Брук, който повлия на индустрията в целия свят, почина на 97 години, пише The Guardian. Смъртта му е потвърдена от неговата асистентка Нина Софи.

Със своите постановки Брук предефинира начина, по който мислим за театъра. Много от представленията му се прославиха с качеството си да избягват излишното и да дестилират драмата до нейните есенциални черти, представени по елегантен начин.

В пиесите си по Шекспир той режисира звезди като Джон Гилгуд, Лорънс Оливие, Пол Скофийлд, Адриан Лестър и Наташа Пери - неговата съпруга, която почина през 2015 година. Те имат две деца - режисьорката Ирина и продуцентът Симон.

Към богата кариера на Брук могат да бъдат добавени и редица мюзикали, пиеса срещу войната във Виетнам и деветчасовата версия на хиндуиския епос "Махабхарата", която представя през 1985 година.

Режисьорът е роден в Лондон на 21 март 1925 одина и още на седем години изиграва четиричасова версия на Хамлет сам пред родителите си. Следва в колежа "Магдален" в Оксфорд и бързо се озовава в Кралската опера. Живее в Париж от началото на 70-те години на 20 век. В стара музикална зала във френската столица той основава Международния център за треатрални изследвания.

Автор е на множество публикации, сред които "Празното пространство" (1968): "Мога да взема всяко празно пространство и да го нарека сцена. Човек се разхожда през това пространство, докато друг го гледа - това е всичко, от което се нуждаеш, за да се задейства театъра."

Питър Брук вдъхновява актрисата Хелън Мирън да изостави процъфтяващата си кино кариера, за да се присъедини към неговата зараждаща се експериментална компания в Париж.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин