Пламен Бобоков, Роман Василев, Явор Колев и хакерът от НАПLeaks се събраха на погребението на Алексей Петров Снимка: © Булевард България

Бележка: Статията е редактирана в 15:45 ч. с уточнение във връзка с разнопосочна информация за Златимир Иванов-Баретата.

Погребението на Алексей Петров събра на едно място знакови лица - от бизнесмена Пламен Бобоков, през бивши полицаи и прокурори, до икономисти, политолози и политици.

Петров загина на 16 август при разстрел от неизвестен извършител, докато се е разхождал край Драгалевци. Жената, която го е придружавала, също беше ранена и хоспитализирана в "Пирогов".

8 дни по-късно близките на Алексей Петров организираха погребение в кв. "Бояна", което беше уважено от бивши и действащи негови сътрудници в различните му качества през годините - от бивша барета до основател на една от най-големите застрахователни компании и ръководител на работодателския Съюз за стопанска инициатива.

Икономистът и бивш журналист Кузман Илиев, който стана председател на ССИ само преди месец, също беше сред присъстващите на погребението на Алексей Петров. Заедно с него са дошли и Никола Филипов и Владимир Сиркаров, с които Илиев работи заедно в Съвета по икономически и публични политики.

Кузман Илиев е изнесъл и слово по време на опелото, пише журналистката Миролюба Бенатова и го цитира:

“Алексей Петров живя в две епохи в България. Едната – на вълците от 90-те години, в която, ако си агне – не оцеляваш.
И другата епоха, модерната епоха, в която уж нещата трябваше да са различни. Той - като визионер, мислеше, че вече са различни. Според мен, той виждаше в мен и в други колеги от ССИ, с които сме работили, друг начин на живот, друг начин на комуникация, друг начин на постигане на целите. И се радваше, ме може би е дошло време, по друг начин да се решават нещата.”

Илиев е казал още, че Алексей Петров е давал стипендии “за македонски българи, за да са полезни за националната сигурност“.

Бившият шеф на ГДБОП Явор Колев, който стана директор по "Информационни технологии" в Лев Инс през 2021 г. също пристигна на поклонението. Сред опечалените се оказа и Кристиян Бойков - бившият IT-специалист от "ТАД Груп", който през лятото на 2019 г. беше арестуван и обвинен заради изтичането на огромна база данни от масивите на НАП. Акцията срещу Бойков тогава се ръководеше именно от службата на Колев - "Киберпрестъпления". Делото така и не може да започне заради грешки на прокуратурата. В момента Бойков работи за една от фирмите на Алексей Петров.

Собственикът на "Монбат" и "Приста ойл" Пламен Бобоков също беше забелязан на погребението, като пристигна с автомобил с дипломатически номера.

Противоречива информация се появи за това дали Златимир Иванов - Златко Баретата е бил на опелото. Много от медиите, които отразяваха от мястото на събитието, твърдяха, че осъжданият за наркотрафик бивш служител на "баретите" е дошъл на погребението. Журналистката Миролюба Бенатова обаче твърди, че той не е пристигнал: "според някои се бил обадил, че няма да ходи "заради папараците". Тя обръща внимание и на това, че друг бивш съдружник и колега на Петров - Румен Николов-Пашата не е забелязан на мястото.

Сред останалите хора, дошли да изпратят Алексей Петров са още бившият депутат от БСП Александър Паунов и десният политолог Стойчо Стойчев.

Друг бивш служител на СОБТ е присъствал на събитието - адвокатът Лъчезар Таков. Той е и член на Съюза на бившите барети и е съдружник във фирмата "ИН-80" заедно с "Левкорп" и Марчело Джотолов (който също се появи на погребението)..

Според "Телеграф" - там са и известният адвокат Ина Лулчева, както и бившият зам.-градски прокурор на София Роман Василев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 20: Зендея не може да играе тенис, японци блокират Instagram гледка

И още: какво е общото между футболните фланелки и шоколада

09:51 - 04.05.2024
Живот

Д-р Чернев, д-р Чернева и лекарската грижа такава, каквато трябва да бъде

Срещаме се с две от тези екзотични птици като част от партньорството ни с Dr. Oetker

09:17 - 04.05.2024
Важно днес

Врачанският митрополит Григорий ще води литургията за Възкресение Христово

Тя започва в 23,30 на Велика събота в храма "Св. Александър Невски"

08:52 - 04.05.2024
Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024