Пламен Димитров е управител на Кофас България. Официалната част от визитката му гласи, че има над 15 години опит в банковия сектор, като през последните четири е директор на отдел „Корпоративни клиенти“ в Райфайзенбанк (България). Той е магистър по Икономика на търговията от Университета за национално и световно стопанство в София, а понастоящем следва за MBA в Cotrugli Business School.

В свободното си време се занимава с дълги пътувания с мотори, екстремни планински преходи, парапланеризъм и още богати на адреналин активности. Убеден е, че балансът не е само възможен, но и изключително лесен.


Интересна професия ли е анализът на риска?

Всъщност професията е нещо много повече от прости или по-сложни сметки в Excel. Тя е свързана с отговорността за парите или дори за съдбите на други хора, които зависят от твоята преценка. И в този смисъл анализът на риска е доста интересен и труден особено когато има средства „на масата“, които могат да бъдат изгубени при неточна преценка.

Предвидим ли е рискът и доколко?

Рискът в бизнеса е предвидим в някаква степен, когато знаем и използваме правилно наличния инструментариум от похвати. Това обаче не бива да създава измамно спокойствие. Веднъж на няколко години се появява абсолютно непредвидимият „черен лебед“ (по Талеб) и това ни кара да съберем всичките си предвиждания и да ги хвърлим в най-близката кофа за боклук.

Рисковете обаче трябва да бъдат управлявани. Точно защото не можем да ги предвидим напълно, трябва да се справяме с тях в движение. Това е като управлението на мотор – предвиждаш условията на пътуването, оборудваш се, държиш едно темпо, но трябва да си постоянно нащрек, да за реагираш бързо на някоя опасност. Това дори е по-важно, отколкото да предвидиш всичко.

Как изглежда офисът Ви в България и как се промени той през 2020 г.?

Офисът ни приличаше на много други – изпълнен с енергия, звуци от телефон и аромат на кафе.

В момента е почти призрачен – всички са хоум офис, най-често в него е само един човек. Сега вече мислим как да го адаптираме към променената среда и имаме идеи в тази посока.

Вашата лична равносметка за годината?

Много пропуснати възможности, най-вече под формата на пътувания, но същевременно с това много пълноценно прекарано време със семейството ми. Повече от всяка друга година.

Борите стреса с още риск - имате екстремни хобита, как се роди интересът Ви към тях?

За мен винаги думата „почивка“ означава да се откъсна максимално от работата и да направя нещо ново, нещо, което ще ме измори физически и психически до степен да забравя паролите на компютъра си. Така се чувствах след първия ми скок с бънджи и първото мото-пътешествие извън България. Така е от край време и наистина не помня как точно се е зародило.

Какво четете? Препоръчайте ни книгата на 2020 - такава, която ще ни помогне да разберем тази шантава година.

Със сигурност книгата на 2020 трябва да е нещо апокалиптично. Шегувам се. Но според мен книгата на 2020 ще се появи през 2022 – тогава ще можем от лека дистанция да разберем как големите промени са ни се отразили.

Иначе съм запален книгоман, следя какво ново излиза на пазара и чета по няколко книги наведнъж. Силно впечатление ми направи поредицата на Ювал Харари и това как с няколко изречения той успява да синтезира изводи, за които ми се струва, че е необходим цял живот.

Съвсем наскоро приключих новата приключенска книга на Филип Лхамсурен за прекосяването на Амазония и разбрах, че каквото и да правя, има някой, който може повече.

Говорите ли вкъщи за работа?

По-скоро не. Ние имаме две деца, около които винаги има толкова много разговори.

И двете понятия “работа” и “вкъщи” придобиха сякаш нови измерения - вашата гледна точка към тях?

Това сливане на работна и домашна атмосфера има някои позитиви, но лично на мен ми е трудно да свикна напълно с това и често ходя в офиса, където съумявам да се концентрирам най-добре. Хубавото е, че офисът на Кофас е на бул. "Витоша" и градският шум на мен лично ми въздейства доста добре.

Уменията, които ще станат особено ценни?

Безценно ще бъде умението да изграждаш и бъдеш част от екип, когато си физически далеч от хората. Това е нещо, на което всички ние ще трябва да се научим.

Кои са бизнесите на бъдещето и кои на миналото?

Бъдещето принадлежи на тези, които ще съумяват да намират по-бързи, по-евтини или по-качествени начини да предлагат продукти. Ако трябва да спомена две сфери, които не само ще се развиват с главоломна скорост, но и ще карат другите индустрии да го правят, това са биотехнологиите и изкуственият интелект.

А бизнесите, които принадлежат на миналото, са тези, които не съумяват да бъдат в крак с новостите и продължават да се придържат към правилото „щом работи, не го пипай“.

Вашето лично отношение към здравето? (начин на живот, сън, режим, почивка, баланс работа - свободно време)

Аз съм пристрастен към здравословния начин на живот – спортувам 4-6 пъти седмично, като винаги съм навън. Не харесвам затворените пространства – имам щастието да живея близо до Южния парк, където тичам рано сутрин и правя упражнения.

Относно съня, напоследък оставям телефона си, поне 1-2 часа преди сън далеч от мен и не го поглеждам около час, след като съм се събудил. Това увеличава качеството на съня неимоверно.

Най-интересната Ви среща през тази година?

В абсолютния център на Родопите, в една напълно изоставена махала, до която няма път и единственият начин да се стигне е пеша, след 2 часа преход от най-близкото село, срещнах човек, който живее там от много години.

Историите, които разказа около огъня и ракията, с която ни почерпи, бяха магични. Но това, което ми спря дъха, беше моментът, в който заговори другите хора от нашата групата на родните им езици - първо на английски и след това на немски. Оказа се човек с много интересна история, живял на много места по света, преди да се засели буквално в средата на нищото.

Събитието, което Ви впечатли?

Натъжиха ме големите пожари в Австралия и Калифорния. Приех ги като ясен сигнал на природата, че трябва да направим нещо и климатичните промени са вече факт.

Много силно ме впечатли и експлозията в Бейрут, която ни показа пропастта между развитите и развиващите се страни и как корупцията на високите етажи не е само неморална, а и опасна за живота.

Има ли според вас бизнес с космоса и какъв е рискът?

Очаквам с нетърпение новите продукти в тази посока – от непосредствената близост на разходките на обикновени хора в космоса до бъдещото колонизиране на близките до нас планети. Рискът е голям, но си заслужава

Какво си пожелавате за 2021?

Да бъдем здрави и да бъдем свидетели на възстановяване на икономиката, но този път да сме по-отговорни към околната среда. Трябва да преразгледаме растежа като абсолютно благо за всички нас. Считам, че има начини човечеството да се развива по много по-устойчив начин.

Оптимисти или песимисти да сме за нея?

Да си песимист винаги е непродуктивно. Качиш ли се на мотора, много бързо го осъзнаваш. Така че – да бъдем оптимисти!


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

И БСП няма да отиде на консултации при президента днес

Причините за решението все още не са ясни.

ГЕРБ не иска мандат, а нови избори: "Потенциал за принципна коалиция в 47 НС няма"

Радев посвети част от изявлението си на външната политика и "попарените надежди на българите"

"Продължаваме промяната" не се яви на консултациите при Румен Радев

Първата политическа сила не спази графика на президентството

Слави Трифонов ще съди Кирил Петков за 50 000 лв.

Председателят на ИТН се е обидил от обвързването му с "мафията"

България трябва да подобри мерките си в борбата срещу прането на пари, смята Съветът на Европа

В доклада се посочва още, че съществуват опасения по отношение на информацията за действителната собственост

"Златната локва" на турската граница ще бъде проверявана от АДФИ

Асен Василев е разпоредил проверка в БАБХ заради договора с фирмата-оператор на съоръжението

Кабинетът "Петков" вече е в оставка, Румен Радев свика светкавично консултации за нов мандат

Партиите отиват при президента още днес. Разговорите продължават и утре

"Чуй ме внимателно": Последният разговор между Путин и Макрон преди войната в Украйна

Френският президент опитва да договори среща с Джо Байдън. Путин иска да играе хокей на лед

Борисов отрече план за оттегляне от ГЕРБ, след като Плевнелиев "подреди" кабинет на ПП и ГЕРБ и го прати "в Банкя"

Плевнелиев предложи "проевропейска коалиция" след изборите - без Борисов, Петков и Василев в кабинета