Пламен Николов прие мандата за съставяне на правителство от ИТН
  • Депутатът от ИТН Пламен Николов беше номиниран за премиер и получи първия проучвателен мандат от президента Румен Радев
  • Николов описа пет приоритета за евентуалното си управление - от плана за възстановяване до промени в избирателната система и провеждане на съдебна реформа
  • Номинацията на Николов дойде изненадващо, след като през целия петъчен ден се спрягаше името на адвоката Петър Илиев като евентуален кандидат-премиер на ИТН.

19:10 ч. "Очевидно непознат за нас колега. Симпатичен човек изглежда, но на този етап не виждам какво бихме могли да коментираме. Ще изчакаме как ще бъде презентиран съставът на Министерски съвет, програмата как ще бъде презентирана. Няма да избързваме с коментар. Може би е малко тъжна за страната цялата тази работа" - това беше първата реакция на Христо Иванов след номинацията на Пламен Николов от ИТН за премиер.

Арман Бабикян (ИБГНИ) също коментира, че остава 'с добро впечатление' от биографията на Николов, но за него той е непознат като политик.

"Мога само да кажа, че добре, че този кандидат е сменен в последния момент и слава Богу, че не е от спряганите имена. Това, че не е толкова известен, не е толкова важно, а по-скоро да се види дали той ще може да цивилизова разговорите в парламента, които според мен трябва да продължат", казва Бабикян пред БНР.

Мая Манолова изрази задоволство от това, че "четири от петте приоритета" на Николов съвпадат с тези на ИБГНИ.

"Оценявам положително, че г-н Тошко Йорданов обяви, че подкрепата от "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" е важна за ИТН", каза тя.

"Посочването на кандидат за министър-председател на България в последния момент е несериозен политически акт. Подобни действия са белег за категоричната неспособност на ИТН да носи отговорност", беше реакцията на ГЕРБ-СДС по повод кандидатурата .


18:30 Първите коментари на ИТН след връчването на мандата дойдоха от заместник-председателят на партията Тошко Йорданов. Той каза, че партията осъзнава отговорността си и представи Пламен Николов. “Той е доктор по “Философия на правото и икономиката”, владее три езика, просто го вмятам като закачка. В парламента ще бъде нашия кандидат-премиер с правителство, което ще представим там”, допълни Йорданов.

Първите думи на Николов бяха за приоритетите, които ще има при евентуалното си управление. Това са планът за възстановяване и устойчивост, справянето с предстоящата Covid криза, преизчисляване на пенсиите, промените в избирателната система и съдебната реформа.

Тошко Йорданов подчерта, че това са приоритети, които са важни и за “Демократична България” и “Изправи се БГ! Ние идваме!”. “Държим на тяхната подкрепа”, каза Йорданов. “Ако припознаят тези приоритети, които твърдят, че са и техни, ще гласуват за този кабинет”.


17:30 Пресцентърът на БСП съобщи, че изпълнителното бюро на партията се е събрало на "Позитано 20", за да обсъди кандидатурата на Пламен Николов за премиер.


17:10 Президентът Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Пламен Николов. Това означава, че той е финалният кандидат за премиер в потенциалното правителство на ИТН. След като прие папката с мандата Николов коментира, че за него е чест да го получи. "Ще направя всичко възможно всичко да бъде по установените закони", заяви той.

При връчването Радев натърти, че именно на ИТН се пада отговорността да получат първия проучвателен мандат. "Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности", каза Радев. Той допълни, че се трупат твърде много неотложни проблеми, че да се допусне провал на този парламент.


Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за управление на "Има такъв народ".

Минути преди 17 ч. в президентството влязоха Тошко Йорданов, Филип Станев, Станислав Балабанов и други депутати от партията. Сред тях е и народният представител от ИТН Пламен Николов, който замени Петър Илиев като кандидат за премиер.

Пламен Николов е сред експертите на "Има такъв народ", като биографичната му справка го представя като доктор по философия на правото, политиката и икономиката от СУ "Св. Климент Охридски", с "опит в бизнес развитието и управлението на проекти".

Кой е Пламен Николов - новият кандидат за премиер на "Има такъв народ"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Компроматите срещу Борисов и тези срещу Коцев идват от едно и също място

Снимките с пачките на Борисов от преди години са извадени от същите служби, които той не иска да реформира днес, коментира Петков

17:54 - 14.04.2024
Важно днес

Александър Йоловски се оказа съветник на настоящия ресорен министър

Разкритието направи самият Йоловски в телевизионно интервю за БНТ.

14:38 - 14.04.2024
Важно днес

САЩ и Великобритания ограничават търговията с руски метали

Смята се, че този ход може да навреди на Русия икономически, тъй като тя е ключов износител на метали.

11:22 - 14.04.2024
Важно днес

Критично остава състоянието на простреляното в главата дете

Простреляното в главата дете е настанено в реанимацията на болница "Пирогов" за интензивно лечение и активно наблюдение.

09:38 - 14.04.2024
Важно днес

Иран изстреля 300 дрона и ракети по Израел, 99% от тях са свалени (Обновена)

Иран започна военна операция срещу Израел

23:58 - 13.04.2024