Планът на Франция за връщане в нормалността Снимка: © Getty Images

С над 165 000 потвърдени случаи на Covid-19 и с повече от 23 000 починали вследствие на болестта - Франция беше сред най-тежко пострадалите държави по време на пандемията на коронавируса. Президентът Еманюел Макрон сравни битката срещу болестта с "война", а държавата наложи много стриктни ограничения.

Активните случаи в страната продължават да надвишават 95 000 пациенти, но въпреки това правителството на Едуар Филип вече обяви своя план за излизане от условията на изолация.

Първата фаза на освобождаването на мерките ще започне на 11 май, като постепенно ще бъдат вземани решения за летните ваканции, отварянето на кафенета и ресторанти и т.н. Пътната карта беше консултирана и с депутатите в Националното събрание, което го подкрепи с 368 гласа "за", пише "Фигаро".

Едуар Филип посочи, че намерението за вдигане на ограниченията от 11 май може да се провали, ако не се покрият предварително желаните показатели.

С предупреждение, че има риск от втора вълна на епидемията, която ще удари дестабилизираната болнична система и която може да принуди властите да въведат повторна блокада, премиерът на Франция призовава цялото население за разбиране спрямо сериозността на ситуацията. Правителството се ангажира да действа с "внимателно, прогресивно и проверявайки дали контролираме ритъма на разпространение на вируса".

Ако индикаторите за преминаващия пик се запазят, Франция планира да отмени досегашните ограничения на движението на гражданите. В момента жителите на френските градове са длъжни да попълват декларация за уважителни причини, поради които излизат от дома си - покупки на хранителни стоки, лекарства, работа, медицински грижи или индивидуален спорт, като отдалечаване на повече от 1 км разстояние от жилището е забранено. Контролът по тази мярка се изпълнява от полицейски служители.

От 11 май свободното движение отново ще бъде позволено, без да се налага попълването на декларации. С едно изключение: пътуванията на повече от 100 километра от дома, за които няма неотложна семейна или професионална причина.

Практикуването на индивидуален спорт на открито в друг квартал вече ще е възможно, но ваканционните пътувания далеч от града все още са забранени. Франция се готви за четиридневни почивни дни около Възнесение (четиридесетият ден след Великден по католическия календар). За да се ограничат пътуванията между общините и регионите, правителството ще поддържа намалено предлагане на места и задължителна резервация във всички влакове.

Носенето на предпазни маски ще бъде задължеително във всички превозни средства на обществения транспорт. Правителството поема ангажимент да осигури достатъчно бройки от защитните средства за предлагането им във всички магазини, включително през платформа за електронна търговия на Пощите.

Целта на правителството е повиши капацитета за провеждане на изследванията до най-малко 700 000 PCR-теста на седмица след 11 май. Изследователските лаборатории и ветеринарните лаборатории също ще бъдат оторизирани да провеждат този тип изследвания, за да може да се покрие по-голяма група от населението. Всички тестове са 100% покрити от здравната осигуровка на пациентите.

Тъй като разпространението на коронавируса не е равномерно в цялата страна, правителството ще избере кои департаменти да бъдат облекчени по-рано от другите. Всички административни части на Франция ще се разделят на две категории - червена и зелена. Опресняването на статуса според промяната на индикаторите на заболеваемостта ще се прави всекидневно. Местните власти ще имат право да адаптират плана за освобождаване от изолацията според обстоятелствата "на терен".

Франция мобилизира и бригади от доброволци, които са ангажирани с откриването и свързването с т.нар. контактни лица - т.е. хората, с които потвърдените пациенти са общували в близост по време на инкубационния период. Контактните лица ще бъдат приканени да се самоизолират, независимо дали провяват симптоми на болестта или не.

От 11 май ще започне и отваряне на детските градини и началните училища в цялата страна - но на доброволни начала. Условията за подновяване на образователната дейност ще са стриктни - не повече от 15 деца в класна стая, поддържане на социална дистанция, снабдяване на всички училища с гелове за дезинфекция. Учениците ще получават маски, които ще трябва да носят в случаите, когато не е възможно да се спазва физическата дистанция. При най-малките деца в детските градини маските не са разрешени.

Учениците на 11 и 12-годишна възраст ще могат да се върнат в класните стаи след 18 май. Предпазните маски ще бъдат осигурени от правителството за децата, които не са успели да се снабдят с тези средства. Гимназиите може да бъдат отворени евентуално след началото на юни. Решението ще бъде обявено в края на май. Всички институции от образователната система на Франция бяха затворени на 16 март, а обучението премина в домашни условия.

Филип призовава възрастните хора над 65 г. за търпение. Личните посещения, излизанията и свижданията в домове за стари хора няма да бъдат забранени, но премиерът призовава за провеждането им в пълно спазване на строги хигиенни мерки.

Ограничението за събирания на повече от 10 души на едно място - независимо в частна или обществена среда - остава в сила.

Църквите и другите религиозни обекти ще останат отворени, но правителството е поискало да не се осъществяват каквито е да е масови церемонии преди 2 юни.

Общественият живот ще се възстанови, но постепенно, казва още Филип. Големите музеи, кина, театри и концертни зали ще останат затворени. Гражданите ще могат да посещават по-малки музеи, библиотеки и др. Плажовете няма да бъдат достъпни по-рано от 1 юни. Същото се отнася и за парковете и градините в департаментите, маркирани в "червено" заради висок риск от зараза.

Колективните спортове остават забранени - включително провеждането на срещи от професионалното футболно първенство.

Франция също се опитва да наложи приложение за проследяване на потенциално заразните лица - StopCovid. Заради критиките от страна на част от опозицията срещу намесата в личното пространство, правителството ще проведе дебат и ще подложи на гласуване евентуалното прилагане на мобилния софтуер в национален мащаб.

Всички компании са призовани да продължат с дистанционната работа, там където е възможно, за срок от поне 3 седмици. Целта е да се ограничи срещането на потенциално болни хора в градския транспорт и цялостното намаляване на прекия контакт между работещите. За бизнесите, които не могат да функционират с дистанционна работа, се препоръчва да въведат работа на смени.

Всички търговски обекти - без кафенетата и ресторантите - ще могат да отворят врати на 11 май, но само ако организират потока от клиенти, за да не допускат струпване на хора. Носенето на маски е препоръчително както за персонала, така и за клиентите. Търговците ще имат право да изискват от посетителите си да носят маска, преди да влязат в магазина.

Големите търговски центрове над 40 000 м2 може да останат затворени с решение на местните власти. Откритите пазари за хранителни стоки също ще могат да заработят след 11 май при спазване на хигиената. Кога ще бъдат вдигнати ограниченията на кафетата и реторантите, ще се реши в края на май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024