Планът на Тръмп за прекратяване на войната в Украйна е почти сходен с този на Путин Снимка: © Getty Images

Кандидатът за вицепрезидент на Републиканската партия Джей Ди Ванс изложи потенциалния подход на администрацията на Тръмп за прекратяване на руската война в Украйна, при условие че той спечели предстоящата през ноември надпревара за Белия дом.

Много анализатори подчертават, че представеният потенциален план за постигане на мир има доста сходства с този на Владимир Путин.

В телевизионно интервю Ванс разясни, че политиката на Доналд Тръмп за справяне с конфликта може да включва създаването на „демилитаризирана зона“ на украинска територия, окупирана от Русия.

„Тръмп ще седне с руснаците, украинците и европейците и ще им каже: „Вие трябва да разберете как изглежда мирното уреждане". И това, на което вероятно ще прилича, е сегашната демаркационна (разделителна - бел.ред) линия между Русия и Украйна да се превърне в демилитаризирана зона“, каза Ванс в „Шоуто на Шон Райън“.

Той добави, че предложената демилитаризирана зона ще бъде „силно укрепена, за да не нахлуят руснаците отново“. Като част от представения "мирен план" Украйна трябва да запази независимостта си в замяна на гаранция за неутралитет.

Това на практика означава, че страната няма да може да се присъедини към НАТО или други „съюзнически институции“.

Републиканският сенатор от Охайо не уточни кой ще контролира „демилитаризираната зона“, но заяви, че „сегашната демаркационна линия“ ще се запази. С други думи Украйна няма да си върне територията, която сега е окупирана от Русия.

Украйна, подкрепяна от САЩ и НАТО, настоява цялата суверенна територия на страната да ѝ бъде върната.

В интервюто си Ванс заяви, че е „фалшиво“ и „погрешно“ конфликтът да се смята за „най-голямата хуманитарна мисия на нашето време“.

По думите му да се смята, че войната е битка между „доброто и злото“ е „мислене от приказките“.

Той все пак отбеляза, че Русия „не е трябвало да нахлува“ в Украйна, но добави, че „украинците също имат много проблеми с корупцията“.

Русия започна пълномащабната си инвазия през февруари 2022 г. Към днешна дата страната контролира около 20% от територията на Украйна, части от която незаконно е анексирала - включително Крим, който превзе през 2014 г. заедно с части от източния регион Донбас.

Коментарите на Ванс са най-ясният и актуален план за войната, предложен до момента от републиканците.

Тръмп многократно е повтарял, че ако бъде избран за втори мандат, ще сложи край на войната, без да конкретизира как ще се случи това.

Според източници на "The Washington Post", които са запознати с предложението на републиканеца за разрешаване на конфликта, планът му се състои в това да накара Украйна да отстъпи Крим и граничния регион Донбас на Русия.

„Има много рискове да останем там и да се опитаме да насърчим украинците да задържат Крим. Въпросът е: колко американски живота ще струва това? И ако отговорът е повече от нула, тогава аз отказвам“, каза Ванс, ветеран от морската пехота, в интервюто с Райън.

Въпреки че американските военни са обучавали украински сили в някои части на Европа, след нахлуването на Русия не са изпращани американски войски. Настоящият президент Джо Байдън многократно е уверявал, че такива няма да бъдат разполагани там.

Думите на Ванс провокираха незабавна реакция от предизборния екип на Камала Харис.

Според кандидата за президент от Демократическата партия Тръмп предлага „план за капитулация“ за Украйна.

„Тръмп няма да каже, че иска Украйна да спечели, защото подкрепя Владимир Путин. Вицепрезидентът Харис разбира, че ако Америка се оттегли от Украйна, Путин ще седи в Киев с поглед към останалата част от Европа и нашите съюзници от НАТО, като се започне от Полша. Диктаторите навсякъде ще бъдат окуражени, а светът ще стане по-опасно място“, заяви говорителка на кампанията на Харис в петък.


Снимка от дебата Тръмп-Харис След поражението Тръмп не иска друг дебат срещу Камала Харис

"Имигранти ядат домашни любимци в Охайо" и други смешки от дебата Тръмп-Харис

Тейлър Суифт подкрепи Камала Харис за президент на САЩ


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Израел нападна Ливан и започна "нова фаза на войната" срещу "Хизбула"

Израел започна да нанася удари по цели в Ливан в поредна ескалация на напрежението

20:01 - 19.09.2024
Важно днес

Законът на "Възраждане" за чуждестранните агенти се провали в парламентарна комисия

Законопроектът беше отхвърлен още на първо четене и събра подкрепа само от "Възраждане"

19:03 - 19.09.2024
Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024