Планира ли Зеленски да отстрани главнокомандващия въоръжените сили на Украйна? Снимка: © Getty

Украинският президент Володимир Зеленски планира да премахне от поста главнокомандващия военните сили на страната Валерий Залужний, пише британското издание Financial Times.

Реномираната медия се позовава на четирима свои източници, запознати с обсъжданията, според които Зеленски е предложил на Залужний поста на съветник на отбраната – роля, която висшият генерал е отказал. Твърди се още, че украинският президент ясно е посочил - отстраняването от длъжността му не е молба.

Ако това се случи, би било най-голямото сътресение във военното командване в Киев след пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г.

За съдбата на Залужний се спекулира от месеци, след като през ноември напрежението между двамата високопоставени мъже ескалира.

В края на 2023 г. контраофанзивата на Украйна не успя да постигне много от поставените си цели - да си върне загубените територии и да прекъсне сухопътния мост на Русия към незаконно анексирания Крим.

Тогава Залужний заяви в интервю, че войната е достигнала "патова ситуация", с което провокира гнева на президентската администрация за употребения термин.

В понеделник говорителят на Зеленски Сергей Никифоров и Министерството на отбраната официално опровергаха разпространената в медиите информация за планирано уволнениена командира.

"Уважаеми журналисти, незабавно отговаряме на всички: Не, това не е вярно", написаха от ведомството в своя канал в Telegram.

Отстраняването на Залужний би предизвикало бунт в редиците на украинските военни и гражданското общество, сред които той се радва на огромна подкрепа, пише още FT.

В проучване на общественото мнение в Украйна, публикувано през декември, 88% от украинците заявяват, че имат доверие на Залужний, докато 62% са гласувалите доверие на Зеленски, припомня медията.

"Това ще има много, много негативно въздействие върху морала на армията", каза украинският военен историк Михайло Жирохов пред киевското радио NV, като добави, че според него слуховете са "измислица".

Смяната на Залужний би могла да разтревожи и западните партньори на Украйна, включително военните, които през последните две години са работили в тясно сътрудничество с генерала за разработване на стратегии на бойното поле, допуска британската медия.

Междувременно Киев очаква да разбере дали ще получи военна и финансова помощ на стойност милиарди долари от САЩ и ЕС. Едно от решенията предстои на срещата на ЕС на 1 февруари, като потенциална спънка пред отпускането на пореден транш помощ за Киев е унгарският премиер Виктор Орбан.

Залужний все още не е коментирал темата. В понеделник той публикува във Фейсбук селфи без дата с началника на Генералния щаб Серхий Шаптала, на което и двамата са във военни униформи.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Борисов се видя в изолация след изборите, поиска от партията "нов продукт"

Лидерът на ГЕРБ влезе в ролята на рекламно лице на партията

18:42 - 29.04.2024
Живот

Бритни Спиърс ще плати милиони на баща си, за да сложи край на делото за попечителство

Звездата твърди, че не е получила "справедливост" в съдебния процес

18:31 - 29.04.2024
Текстове от партньори

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

17:59 - 29.04.2024
Европейски дневници

ЕС се готви да разследва Facebook и Instagram, включително за прокремълска пропаганда

ЕС ще проверява работата на Meta с руската дезинформация в социалните ѝ мрежи

17:23 - 29.04.2024
Технологии

Институтът за Big Data в СУ ще черпи опит за високи технология от Япония

Той ще си сътрудничи с университета в град Цукуба

16:40 - 29.04.2024
Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024