Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар" Снимка: © Getty Images

Платформата за билети за концерта на Arctic Monkeys в Бургас на 12 август 2022 е била залята от милиони чуждестранни айпита и затова е прекъснала работата си. Те били от „вторичния пазар“ и целта била да се изкупят повече талони за евентуалната им следваща препродажба на по-високи цени в други платформи.

На 25 ноември системата беше блокирана, а когато възстанови работата си, билетите бяха разпродадени.

Организаторите са опитали да уредят преместване на събитието от Пристанище Бургас на друго място на 500 м разстояние, което е можело да увеличи капацитета двойно, но мениджмънтът от Англия е отказал. Това обяви пред ZRock изпълнителният директор на Fest Team Стефан Еленков, който отговаря за провеждането на българската част от турнето на британската група.

Arctic Monkeys идват в България през лятото на 2022 г.

Той казва, че проблемите са дошли още в деня преди пускането на билетите. Той беше обявен за ден на национален траур заради катастрофата на АМ „Струма“ и инцидента в дома за възрастни в с. Рояк, което е наложило отлагане на началото на продажбите с 24 часа.

„Останалите държави, където имаше обявени концерти – Хърватска, Турция и Чехия, пуснаха билетите в сряда и бяха изкупени за около час и половина-два. Това беше в резултат от множество покупки от сайтовете за вторична продажба на билети. След време те ще се появят на черния пазар на четворни цени“, обясни Еленков.

„Веднага започнахме да следим трафика към сайта, в който пускаме билети и в сряда вечерта забелязахме няколко държави, които е нелепо да следят сайта ни и да искат да си купят билети – Афганистан, Пакистан и купища други – което беше ясна заявка, че ще се опитат през чуждестранни айпита да ни направят същия номер“.

„В 8 сутринта в четвъртък отново прегледахме всички заявки и отново тези държави стояха актуални като преглеждания на сайта. В 9:01ч., когато пуснахме продажбите, бяхме отворили сървърите – ние ползваме сървъри на Amazon с капацитет, който е невиждан за България – след което започнаха да валят заявки, които стигнаха до 8 милиона. Няма нормален сайт за билети, който би могъл да издържи, и това автоматично доведе до това сайтът да падне“, каза организаторът.

Екипът е започнал да се бори с проблема и за около час и половина е забранил около 140 айпи адреса със заявки от над 100 000 в минута. В даден момент е успял да блокира всички чуждестранни айпита и да разреши само български.

Еленков казва, че не е имало как да се разбере дали са били осъществени бот атаки и от български айпита. Сега се прави пълен анализ на системата, за да може случилото се да не се повтори при пускането на билетите за Iron Maiden в понеделник. Екипите работят денонощно за разрешаване на проблема.

„Билетите бяха поименни и имаше ограничение – до 4 билета на човек. Сега съм поставил на екипа задача да разгледаме всички транзакции и да видим колко хора от чужбина са успели все пак да вземат билети и да имаме подробен анализ. По първоначални данни, около 80% от билетите са изкупени от българи с български карти – това са данни на банката-партньор, през която минават транзакциите. Така че случаите не са много, а ако ги има, са инцидентни“, казва директорът на Fest Team.

Сривовете в сайта Ticket Station доведоха до огромно разочарование сред феновете на Arctic Monkeys – не само че някои не са успели да се сдобият с билет, други са имали проблем с това, че са платили, но не са получили мейл с потвърдена покупка. Организаторите гарантират, че всеки, който е заплатил, ще получи входния си талон.

„В крайна сметка, след като сайтът тръгна към 10:30 ч., за около 4 часа продадохме пълния капацитет на мястото. Разбира се, аз веднага поставих въпроса за втора дата, или пък за преместване на концерта на ново място, където бихме могли да увеличим капацитета двойно, или поне за някакво минимално количество допълнителни билети, доколкото позволяват обстоятелствата да бъдат добавени. Чакахме 4-5 часа, докато мениджмънтът в Англия отговори, че единствената опция, която ни предлагат, е минималното увеличаване на капацитета с бройките, които бяхме поискали“, обяснява Еленков.

„Въпреки моето настояване, че самото преместване на концерта ще бъде буквално 500 метра, върху пясъка на Бургас, където навремето организирахме Spirit of Burgas, което ще увеличи двойно капацитета, те не пожелаха да го направим. За мен и до ден-днешен е загадка защо, но в крайна сметка, щом са решили, че ще свирят на пристанището, ще свирят на пристанището“, казва той.

Екипът на платформата е проследил изчерпването и на допълнителните билети, след което е установил, че концертът е „успешно продаден“. Това беше обявено в четвъртък на обяд, но в следващите дни периодично в системата се връщаха билети, които можеха да бъдат купени.

„Тъй като част от билетите продавахме през системата EasyPay, там хората имат срок до 48 ч. да платят. Ако резервираният билет не е платен до този срок, се освобождава и се зарежда отново в системата. Това бяха около 200-250 билета, които отпаднаха след първите 48 часа и се появиха. Може би част от билетите са били ботски покупки, защото не са били запознати със системата на EasyPay. На сайта на Ticket Station активността също не беше спаднала и постоянно имаше проверки, може някой да е попаднал на освободен билет. Но ако има още такива билети, ще са единични бройки“, казва Еленков.

„Изключително неприятни са коментарите, в които хората смятат, че ние, като организатори на събитието, имаме някаква вина относно тези атаки, относно това, че не сме били подготвени. Напротив, смятам, че реагирахме адекватно с техническия екип на Ticket Station, които не са случайни хора, да направим всичко възможно това да не се случва. Но, в крайна сметка, България е един много малък пазар, който досега никога не беше попадал в полезрението на тези чуждестранни компании за вторична продажба на билети“, добавя той.

Еленков казва, че оттук насетне Fest Team ще вземат „всички възможни мерки това никога да не се повтаря“. „Положителното във всичко това е, че явно вече сме на световния пазар за продажба на билети и вторичният пазар търси да купи нашите билети, което само по себе си е новина“.

Много фенове на Arctic Monkeys съобщават, че са успели да си купят билети за техните концерти на фестивала Summer Well в Румъния и в Чехия без каквито и да било проблеми.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024