"Тъжно е, че  човек с прякор „трактора” има шанс да посредничи за правителство, а не и бивш президент" Снимка: © Screenshot

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев критикува управляващото мнозинство за това, че е допуснало бизнесменът Алексей Петров да посредничи в процеса за съставяне на редовен кабинет, след като само преди година отхвърли неговата помощ и тази на бившия външен министър Соломон Паси по същия въпрос.

"Колко е тъжно, че по-скоро един човек с прякор "Трактора" има шанс да посредничи за създаване на правителство, отколкото един бивш президент или бивш министър на външните работи с доказана репутация и ценности", каза Плевнелиев в интервю пред bTV.

Думите му са във връзка с твърденията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че Алексей Петров е помагал в разговорите между ГЕРБ-СДС и "Продължаваме промяната-Демократична България" за съставяне на правителство, като е осигурил "логистиката", нужна на двете формации за преговори.

След последните парламентарни избори на 2 април двете политическите сили се споразумяха за общо управление на кабинет на ротационен принцип. Подобни опити за споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ имаше и след изборите на 2 октомври 2022 г., когато контактната група на ГЕРБ, формирана около президента Росен Плевнелиев и бившия външен министър Соломон Паси, започна разговори за евентуално управление. Тя обаче не доведе до никакъв резултат.

Според Плевнелиев лидерите на българските демократични партии са допуснали много грешки, включително, че не са създали правителство още след изборите миналата година.

"Те не поеха подадената от нас ръка преди една година. Всичко щеше да е прозрачно. Всичко щеше да е пред очите. Тази колаиция вече щеше да е извършила всички реформи. България можеше на 1 януари 2024 г. да е в еврозоната. Грешките са безкрай на демократичните лидери на държавата", заяви той.

Президентът на България в периода 2011-2017 г. критикува лидерите на ПП-ДБ и ГЕРБ и по линия на миналото им с президента Румен Радев.

"Като минете през това че Кирил Петков развяваше плакат [с надпис] "Румен Радев е моят президент"; че Бойко Борисов гарантира първия мандат на Радев с кандидатурата на Цецка Цачева и като стигнете до Иван Костов, който не направи лустрация и ние днес плащаме толкова тежка цена, че агентите на Държавна сигурност отново имат план да ни отклонят от европейското ни развитие", допълни Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нетаняху влезе с полиция в "Ал Джазира" в Израел

Тел Авив аргументира решението си с мотива, че катарската телевизионна мрежа застрашава националната сигурност.

15:33 - 05.05.2024
Важно днес

17-годишен младеж се призна за виновен за побоя над Матиас Еке

Непълнолетното момче се е предало на полицията в Дрезден в присъствието на родител.

12:59 - 05.05.2024
Важно днес

Хиляди протестираха в Тел Авив с искане за прекратяване на огъня в Газа

Демонстрантите настояват, че трябва да се направи всичко възможно, за да се върнат у дома отвлечените от групировката заложници.

10:13 - 05.05.2024
Важно днес

Си Дзинпин пътува за Европа. Макрон ще го убеждава да сътрудничи за прекратяване на войната в Украйна

Китайският президент Си Дзинпин започва днес европейската си обиколка, като първата му спирка е Париж.

09:12 - 05.05.2024
Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024