"Един голям лекар на България, който да ни лекува от раните на Радев и който да лекува всички" - така Росен Плевнелиев описа профила, който според него ГЕРБ трябва да търси при избора си на кандидат-президент. Той призова партията да извади фигура, която е "точно обратното на това, което Радев прави - да е демократ, убеден, мъдър, спокоен, президент на всички българи". 

В интервю за Nova News Плевнелиев призна, че двама от най-често спряганите имена в тази група - началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов - са канени на разговори за номинацията, но и двамата са заявили, че "не искат да участват в това блато", както той описа предизборната кампания. 

На въпроса защо самият той е отказал предложението на Борисов да се кандидатира за още един президентски мандат, той отговори, че е провел "честен разговор" с бившия премиер и му е казал следното: 

"Не е времето за такива политици като мен, които по-скоро са попили от мъдростта на едни невероятни демократи като Обама, хуманисти, като президента на Германия Йоахим Гаук - един пастор на демокрацията. В момента и гласоподавателят в България е решил, че с високо вдигнат юмрук трябва популизмът да настъпи в тази държава. Изпразваме се от съдържание, нямаме дебат по същество". 

Плевнелиев призова Бойко Борисов "да покаже мъдрост и институционална култура" и да не отговаря на предизвикателството на Радев да се кандидатира за президент. 

"Борисов трябва да се поучи от грешките си, да се върне в партията, да я подкрепи, да изгради ново поколение политици. Сега партията е важна. Борисов трябва да е осъзнал, че след грешките, които се допуснаха, той не би могъл да бъде отново кандидат за министър-председател или президент. Но той може да заздрави своята партия така, че едно ново поколение в ГЕРБ да бъде символ на едно позитивно надграждане, а не на една странна промяна", каза Росен Плевнелиев. 

Като грешки на Борисов той посочи отношението му към Народното събрание по време на мандатите му като премиер и намесата му в работата на други институции като Столична община (с поисканата оставка на Елен Герджиков). 

"Премиерът допусна грешки в отношението към Народното събрание, което е трябвало да бъде малко по-открито и прозрачно, малко по-често да ходи там, да обяснява политиките си. Много хора го обвиняват в това, че практически не стъпи в Народното събрание за тези години... Отстраняването на Елен Герджиков също е грешка, не биваше да става по този начин. Ние очакваме в една толкова сложна организация като Столична община все пак да има баланс - различните носители на обществения интерес да взимат решенията заедно. Хората не бива да остават с впечатление, че някой от свое име взема всички решения в държавата", каза той. 

В същото време Плевнелиев атакува многократно Румен Радев с обвинения, че се държи като "автократичен лидер, който не спазва конституцията" и "брутален популист", като "съсипва собствената си държава". 

На финала той призова "Демократична България" да "да извадят една широка, демократична кандидатура, която да е антипод на генерала-популист Радев" и прогнозира, че е възможно тя да събере по-широка подкрепа, ако стигне до втори тур. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година