Плевнелиев очерта профила на кандидат-президента на ГЕРБ: "Голям лекар, който да ни лекува от раните на Радев"

"Един голям лекар на България, който да ни лекува от раните на Радев и който да лекува всички" - така Росен Плевнелиев описа профила, който според него ГЕРБ трябва да търси при избора си на кандидат-президент. Той призова партията да извади фигура, която е "точно обратното на това, което Радев прави - да е демократ, убеден, мъдър, спокоен, президент на всички българи".

В интервю за Nova News Плевнелиев призна, че двама от най-често спряганите имена в тази група - началникът на ВМА проф. Венцислав Мутафчийски и бившият директор на "Пирогов" Асен Балтов - са канени на разговори за номинацията, но и двамата са заявили, че "не искат да участват в това блато", както той описа предизборната кампания.

На въпроса защо самият той е отказал предложението на Борисов да се кандидатира за още един президентски мандат, той отговори, че е провел "честен разговор" с бившия премиер и му е казал следното:

"Не е времето за такива политици като мен, които по-скоро са попили от мъдростта на едни невероятни демократи като Обама, хуманисти, като президента на Германия Йоахим Гаук - един пастор на демокрацията. В момента и гласоподавателят в България е решил, че с високо вдигнат юмрук трябва популизмът да настъпи в тази държава. Изпразваме се от съдържание, нямаме дебат по същество".

Плевнелиев призова Бойко Борисов "да покаже мъдрост и институционална култура" и да не отговаря на предизвикателството на Радев да се кандидатира за президент.

"Борисов трябва да се поучи от грешките си, да се върне в партията, да я подкрепи, да изгради ново поколение политици. Сега партията е важна. Борисов трябва да е осъзнал, че след грешките, които се допуснаха, той не би могъл да бъде отново кандидат за министър-председател или президент. Но той може да заздрави своята партия така, че едно ново поколение в ГЕРБ да бъде символ на едно позитивно надграждане, а не на една странна промяна", каза Росен Плевнелиев.

Като грешки на Борисов той посочи отношението му към Народното събрание по време на мандатите му като премиер и намесата му в работата на други институции като Столична община (с поисканата оставка на Елен Герджиков).

"Премиерът допусна грешки в отношението към Народното събрание, което е трябвало да бъде малко по-открито и прозрачно, малко по-често да ходи там, да обяснява политиките си. Много хора го обвиняват в това, че практически не стъпи в Народното събрание за тези години... Отстраняването на Елен Герджиков също е грешка, не биваше да става по този начин. Ние очакваме в една толкова сложна организация като Столична община все пак да има баланс - различните носители на обществения интерес да взимат решенията заедно. Хората не бива да остават с впечатление, че някой от свое име взема всички решения в държавата", каза той.

В същото време Плевнелиев атакува многократно Румен Радев с обвинения, че се държи като "автократичен лидер, който не спазва конституцията" и "брутален популист", като "съсипва собствената си държава".

На финала той призова "Демократична България" да "да извадят една широка, демократична кандидатура, която да е антипод на генерала-популист Радев" и прогнозира, че е възможно тя да събере по-широка подкрепа, ако стигне до втори тур.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024