Снимка: © rosenplevneliev.bg

Арменската православна църква в България и Асоциация "Арменска общност-България" излязоха с остри позиции срещу Росен Плевнелиев (президент между 2012 и 2017). Причината – изказване на бившия държавен глава от 11 ноември, с което поздравява Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах.

Това е един от най-старите военни конфликти, водещ се в регион, признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци. През 90-те години на миналия век при сраженията загинаха десетки хиляди души, а още стотици станаха жертви при подновяването на напрежението през септември 2020 г.

Нова ескалация имаше преди броени дни – с по няколко убити войници от двете страни. Русия обаче посредничи за възстановяване на примирието.

На 11 ноември Плевнелиев участва в Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19". Там той поздрави президента Илхам Алиев за военната победа и критикува арменците и Европейския съюз. Според изявлението, публикувано от местната медия Trend.az., Плевнелиев „изпитва гордост“ от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили „несправедливостта“.

„Плевнелиев си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата световна война. Да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ", гласи позицията на Арменската апостолическа православна църква в България.

Те намират поведението му за „крайно укоримо“. Според позицията им арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България. „И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах?“.

"Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите", пишат от Арменската православна църква.

Преди няколко дни Асоциация "Арменска общност-България" също написа отворено писмо. Според тях в политиката трябва да има „мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа“, а Плевнелиев е нарушил границите на добрия дипломатичен тон и на човешката нравственост, „на хуманитаризма и на универсалните човешки ценности“.

„Пристрастността към отделна държава (в случая - Азербайджан), поддържането на провежданата от нея агресивна политика, дори ако е налице подплатяване на подобна подкрепа с добро материално възнаграждение, не дава право на един бивш държавник да говори от името на българския народ, както и да въвежда родината си в дипломатически тупик“, пишат от асоциацията.

Плевнелиев не е коментирал официално позициите на двете институции.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед