Плевнелиев поздрави Баку за военната победа, арменската общност у нас го атакува Снимка: © rosenplevneliev.bg

Арменската православна църква в България и Асоциация "Арменска общност-България" излязоха с остри позиции срещу Росен Плевнелиев (президент между 2012 и 2017). Причината – изказване на бившия държавен глава от 11 ноември, с което поздравява Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах.

Това е един от най-старите военни конфликти, водещ се в регион, признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци. През 90-те години на миналия век при сраженията загинаха десетки хиляди души, а още стотици станаха жертви при подновяването на напрежението през септември 2020 г.

Нова ескалация имаше преди броени дни – с по няколко убити войници от двете страни. Русия обаче посредничи за възстановяване на примирието.

На 11 ноември Плевнелиев участва в Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19". Там той поздрави президента Илхам Алиев за военната победа и критикува арменците и Европейския съюз. Според изявлението, публикувано от местната медия Trend.az., Плевнелиев „изпитва гордост“ от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили „несправедливостта“.

„Плевнелиев си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата световна война. Да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ", гласи позицията на Арменската апостолическа православна църква в България.

Те намират поведението му за „крайно укоримо“. Според позицията им арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България. „И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах?“.

"Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите", пишат от Арменската православна църква.

Преди няколко дни Асоциация "Арменска общност-България" също написа отворено писмо. Според тях в политиката трябва да има „мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа“, а Плевнелиев е нарушил границите на добрия дипломатичен тон и на човешката нравственост, „на хуманитаризма и на универсалните човешки ценности“.

„Пристрастността към отделна държава (в случая - Азербайджан), поддържането на провежданата от нея агресивна политика, дори ако е налице подплатяване на подобна подкрепа с добро материално възнаграждение, не дава право на един бивш държавник да говори от името на българския народ, както и да въвежда родината си в дипломатически тупик“, пишат от асоциацията.

Плевнелиев не е коментирал официално позициите на двете институции.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Няма да има "гъвкавост" в изискванията пред България за членство в Еврозоната

България трябва да покрие критериите, включително и по отношение на инфлацията, за да въведе еврото през 2025 година, смята Паоло Джентолеони

15:01 - 03.12.2023
Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023