Снимка: © rosenplevneliev.bg

Арменската православна църква в България и Асоциация "Арменска общност-България" излязоха с остри позиции срещу Росен Плевнелиев (президент между 2012 и 2017). Причината – изказване на бившия държавен глава от 11 ноември, с което поздравява Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах.

Това е един от най-старите военни конфликти, водещ се в регион, признат като част от Азербайджан, но контролиран от етнически арменци. През 90-те години на миналия век при сраженията загинаха десетки хиляди души, а още стотици станаха жертви при подновяването на напрежението през септември 2020 г.

Нова ескалация имаше преди броени дни – с по няколко убити войници от двете страни. Русия обаче посредничи за възстановяване на примирието.

На 11 ноември Плевнелиев участва в Осмото издание на глобалния форум в Баку на тема "Светът след COVID-19". Там той поздрави президента Илхам Алиев за военната победа и критикува арменците и Европейския съюз. Според изявлението, публикувано от местната медия Trend.az., Плевнелиев „изпитва гордост“ от това, че Алиев и азербайджанският народ отстранили „несправедливостта“.

„Плевнелиев си позволява да адмирира Азербайджан за военната победа в Нагорни Карабах, и то в деня, възпоменаващ примирието, сложило край на Първата световна война. Да хвали действията на азерската армия и да ползва груби и обидни квалификации по отношение на арменската държава и народ", гласи позицията на Арменската апостолическа православна църква в България.

Те намират поведението му за „крайно укоримо“. Според позицията им арменската диаспора е сред най-миролюбивите, толерантни и интегрирани общности в България. „И от тази си позиция питаме г-н Плевнелиев кой го е упълномощил да твърди от името на всички българи, че те са радостни от уреждането (с насилие и кръв) на конфликта в Нагорни Карабах?“.

"Подобно говорене от страна на държавен глава е предпоставка за появата на сенки, съмнения и напрежение по отношение на държавата България от страна на засегнатите", пишат от Арменската православна църква.

Преди няколко дни Асоциация "Арменска общност-България" също написа отворено писмо. Според тях в политиката трябва да има „мяра в публичните прояви, морал в начина на поведение и допустима премереност на изказа“, а Плевнелиев е нарушил границите на добрия дипломатичен тон и на човешката нравственост, „на хуманитаризма и на универсалните човешки ценности“.

„Пристрастността към отделна държава (в случая - Азербайджан), поддържането на провежданата от нея агресивна политика, дори ако е налице подплатяване на подобна подкрепа с добро материално възнаграждение, не дава право на един бивш държавник да говори от името на българския народ, както и да въвежда родината си в дипломатически тупик“, пишат от асоциацията.

Плевнелиев не е коментирал официално позициите на двете институции.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти