Снимка: © https://www.facebook.com/President.bg

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев обвърза решението на Румен Радев за снемане на доверието от правителството със съпротива срещу влизането на България в чакалнята за еврозоната.  

"Тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната", каза Плевнелиев в предаването "12+3" на БНР. "Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа. Бях сигурен, че всички българи, които са против новата фаза на интеграция на нашата страна в еврозоната на запад, по един или друг начин, ще изпуснат нервите си, ще се организират добре и ще започнат да действат и вие вече го виждате".

По-рано днес Румен Радев критикува кабинета за това, че "тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения". Думите му бяха препратка към промените в Закона за БНБ, които трябваше да позволят определяне на курса на лева към еврото от датата на влизане на българия в ERM II (Механизма за обменните курсове). Заради критики срещу теоретичната възможност за промяна на фиксирания курс на лева по валутния борд, Народното събрание прие изрично решение, че членството на България в еврозоната може да стане само при точно определеното ниво от 1,95583 лв. за 1 евро. 

Плевнелиев определи твърдението за "реформа на валутния борд" като "най-голямата лъжа, която се разпространява в последните дни в България" и обвърза коментара на президента с "изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната".

"В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа", смята Плевнелиев.

Той подкрепи тезата на настоящия президент в тезата му против нереформираната прокуратура, нереформирания здравен сектор и демографска криза, но според него Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

"Ето ви - генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал". Снемане на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на три години президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе", смята Плевнелиев.

"Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя", посочи още Росен Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сделката за ЧЕЗ най-после приключи: "Еврохолд" е новият собственик

"Най-голямата сделка в енергийния сектор на България за последните 17 години"

Минеков получил покана да остане министър на културата, но "засега" отказал

Той не отказа да коментира дали би променил решението си

"Пирогов" остана без PR след поредно уволнение в болницата

Журналистката Гергана Венкова е освободена от позицията

Шефът на пресцентъра на служебния кабинет Соня Момчилова става член на СЕМ

Президентът Румен Радев попълни освободения пост след оставката на Ива Димитрова

Бойко Рашков поиска Борислав Сарафов (НСлС) да разследва Иван Гешев

Ако Следствието откаже да разследва Гешев, Рашков ще обжалва отказа пред... Гешев

Българите на Олимпиадата: Плувецът Любомир Епитропов е на 1/2-финал с национален рекорд

Ивайло Иванов отпадна в турнира по джудо, сестри Стоеви си тръгват с победа