Плевнелиев: Радев обявява война, защото е против членството в еврозоната Снимка: © https://www.facebook.com/President.bg

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев обвърза решението на Румен Радев за снемане на доверието от правителството със съпротива срещу влизането на България в чакалнята за еврозоната.

"Тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната", каза Плевнелиев в предаването "12+3" на БНР. "Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа. Бях сигурен, че всички българи, които са против новата фаза на интеграция на нашата страна в еврозоната на запад, по един или друг начин, ще изпуснат нервите си, ще се организират добре и ще започнат да действат и вие вече го виждате".

По-рано днес Румен Радев критикува кабинета за това, че "тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения". Думите му бяха препратка към промените в Закона за БНБ, които трябваше да позволят определяне на курса на лева към еврото от датата на влизане на българия в ERM II (Механизма за обменните курсове). Заради критики срещу теоретичната възможност за промяна на фиксирания курс на лева по валутния борд, Народното събрание прие изрично решение, че членството на България в еврозоната може да стане само при точно определеното ниво от 1,95583 лв. за 1 евро.

Плевнелиев определи твърдението за "реформа на валутния борд" като "най-голямата лъжа, която се разпространява в последните дни в България" и обвърза коментара на президента с "изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната".

"В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа", смята Плевнелиев.

Той подкрепи тезата на настоящия президент в тезата му против нереформираната прокуратура, нереформирания здравен сектор и демографска криза, но според него Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

"Ето ви - генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал". Снемане на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на три години президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе", смята Плевнелиев.

"Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя", посочи още Росен Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024