Снимка: © https://www.facebook.com/President.bg

Президентът на България (2012-2017) Росен Плевнелиев обвърза решението на Румен Радев за снемане на доверието от правителството със съпротива срещу влизането на България в чакалнята за еврозоната.  

"Тази година ще сме свидетели на най-важната геополитическа битка в България - това е битката за влизането на страната ни в еврозоната", каза Плевнелиев в предаването "12+3" на БНР. "Ако България влезе в ERM II през април, това означава откъсване на България от руската геополитическа орбита. Това означава силна нова фаза на България в еврозоната, в богата и демократична Европа. Бях сигурен, че всички българи, които са против новата фаза на интеграция на нашата страна в еврозоната на запад, по един или друг начин, ще изпуснат нервите си, ще се организират добре и ще започнат да действат и вие вече го виждате".

По-рано днес Румен Радев критикува кабинета за това, че "тихомълком прокарва реформа на валутния борд, за чиито смисъл и основание българите очакват ясни разяснения". Думите му бяха препратка към промените в Закона за БНБ, които трябваше да позволят определяне на курса на лева към еврото от датата на влизане на българия в ERM II (Механизма за обменните курсове). Заради критики срещу теоретичната възможност за промяна на фиксирания курс на лева по валутния борд, Народното събрание прие изрично решение, че членството на България в еврозоната може да стане само при точно определеното ниво от 1,95583 лв. за 1 евро. 

Плевнелиев определи твърдението за "реформа на валутния борд" като "най-голямата лъжа, която се разпространява в последните дни в България" и обвърза коментара на президента с "изпускане на нервите на всички руски хибридчици, на всички, които не искат да влезем в еврозоната. Обявява се война на правителството, за да може България да не влезе в еврозоната".

"В България има консенсус, че валутният борд е това, което не трябва да се пипа", смята Плевнелиев.

Той подкрепи тезата на настоящия президент в тезата му против нереформираната прокуратура, нереформирания здравен сектор и демографска криза, но според него Радев е заложил само на картата, че той е морален стожер и моралната алтернатива за българските граждани, а накрая се е провалил.

"Ето ви - генералската битка се случва. Тази битка между "добрия" и "лошия" генерал". Снемане на доверието е политическо и морално решение на държавния глава. В продължение на три години президентът водеше войната си постоянно с правителството и НС, поне сега се знае вече, че това е неговата генералска битка. Радев не се чувства добре като президент на България, той не играе тази роля, а и не иска да я играе", смята Плевнелиев.

"Тепърва битката предстои, това е битката за интеграцията на България в ЕС, битката за влизането на България в еврозоната. Ако я изгубим заради Радев, оставаме бедни и вечно зависими от интересите на една империя", посочи още Росен Плевнелиев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"

Не е само Ахелой - германски антиваксъри правят комуна и в Парагвай

"Убежище от 5G, кемтрейлс, флуорираната вода, задължителните ваксини и здравните мерки"