Членството в ERM 2 ще е под условието на курса лев/евро Снимка: © Pixabay

Членството на България в европейския Механизъм на обменните курсове (ERM II) ще се случи само ако страните от еврозоната приемат централния курс на лева към еврото при нивото му от Валутния борд - 1,95583 лв. за 1 евро.

Това условие беше записано в решение на Народното събрание, внесено от депутати от ГЕРБ, Обединени патриоти, Воля и ДПС. Проектът беше приет с гласовете на 140 народни представители. Двама души гласуваха "Против", а 66 - "Въздържал се".

Решението на парламента дава фиксиран мандат на министъра на финансите и управителя на Българската народна банка, според който те ще имат право да "предлагат, поддържат и гласуват позиция за централен курс 1,95583 лв за едно евро".

Втората част на парламентарното решение гласи, че "Република България не участва в ERM II при централен курс между еврото и лева съгласно Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997, различен от централен курс 1,95583 лв. за едно евро".

До гласуването на този текст се стигна след опита на депутати от ГЕРБ да променят Закона за БНБ през преходните и заключителни разпоредби на Валутния закон, като запишат, че "считано от датата на участие на Република България в Мехнаизма на обменните курсове официалния валутен курс на лева към еврото е равен на централния курс между еврото и лева, договорен съгласно параграф 2.3 от Резолюция на Европейския съвет за установяване на механизъм на обменните курсове през третия етап на Икономическия и паричен съюз Амстердам, 16 юни 1997 г. и членове 1.1 и 17.1 от Споразумение от 16 март 2006 година между Европейската централна банка и централните банки на държавите членки извън еврозоната за определяне на процедурите за работа на механизма на обменните курсове в третия етап от икономическия и паричен съюз".

Критици на тази формулировка посочват, че тя допуска теоретичен шанс за промяна на фиксирания курс на лева към еврото, през германската марка. Финансовият министър Владислав Горанов обяви, че България няма да се присъедини към т.нар. "чакалня" на еврозоната, ако обменният курс е различен от този в Закона за БНБ, който беше въведен с валутния борд. Потвърждаването на този ангажимент стана с решението на Народното събрание.

"След вчерашното (на 29 януари, б.р.) заседание на председателския съвет се повдигна въпросът за приемане на допълнителни гаранции, че след присъединяването към ERM 2, българските власти ще имат фиксиран мандат да поддържат позиция, че курсът, с който българският лев ще се присъедини към еврозоната, е непроменен и е в размера, установен в момента. Всички партии бяха запознати с механизма и технологията, и подкрепиха с изключение на колегите от БСП. Надявам се, че с това почти единодушно решение на българския парламент отговаряме на темата за допълнителни гаранции за това, че България ще приеме еврото само и единствено при този валутен курс", каза Владислав Горанов


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023