Снимка: © Twitter

Уютни спални вагони, плъзгащи се врати и удобни извити седалки, които гарантират максимален комфорт и уединение. Това очаква пътниците в Европа, които решат да пътуват с нощните влакове от ново поколение, които предстоят да тръгнат от следващата година, разказва "Гардиън".

Проектът е на търговската марка NightJet - част от австрийската национална железница ÖBB, която се счита за един от световните лидери в областта на нощното пътуване с влак. Дизайнът на превозните средства беше представен тази седмица, като автори на пътеписи и любители бяха поканени в столицата Виена, за да ги разгледат. Присъстващите казаха, че новите влакове имат потенциала да дадат нов тласък на отрасъла на фона на енергийната и климатичната криза.

Дизайнът на вагоните е съобразен с желанието на пътниците за повече уединение и безопасност, като включва кабини, подобни на пашкули, със заключващи се врати за отделните пътници и плъзгащи се щори между кабините, за да може да се разговаря между пътниците, когато това е необходимо. Други съвременни удобства включват безплатна безжична връзка, места за електрозахранване, регулиращо се осветление и меки места за сядане. Всеки един от влаковете разполага и със собствена баня и тоалетна.

Маршрутите, по които се очаква да пътуват NightJets, обхващат градове като Виена, Будапеща, Берлин, Милано, Рим и Цюрих. Първите 33 влака ще бъдат пуснати в експлоатация следващото лято, а до 2025 г. ще бъде пуснат пълния им брой.

Всеки от тях разполага със седем вагона, включително два вагона за сядане, два спални вагона с отделения за двама души и три спални вагона за по четирима души, както и миникабини за индивидуални пътници. Всеки влак може да превозва 254 пътници, което е повече от капацитета на повечето самолети на къси разстояния, и ще може да се движи със скорост до 230 км/ч.

Нощните и спалните влакове вече са популярни в редица страни в Европа - сред които Франция, Италия и Германия. От 1 септември стартира и нова услуга с електрически спален влак от Хамбург до Стокхолм, която позволява на пътниците да пътуват от Великобритания до Швеция за по-малко от един ден.

"Време е полетите на къси разстояния да останат в миналото", казва френската стартъп компания Midnight Trains.

NightJet обещава, че цените ще бъдат конкурентни на тези на авиокомпаниите, като билетите за спален вагон ще се предлагат на цени между 50 и 100 евро. Компанията заяви, че вагоните ще осигуряват достъп и за инвалидни колички. Пускането на влаковете се забави поради проблеми по веригата за доставки и предизвикателства, свързани с пандемията от коронавирус.

"Пътуването с NightJet е 50 пъти по-благоприятно за климата, отколкото същото пътуване със самолет", заяви австрийският министър на околната среда Леонор Гевеслер, която подкрепя усилията за насърчаване на пътуванията с влакове.

Някои лобисти обаче предупредиха, че очакванията за това, че за пътуване с нощен влак все повече ще измества авиацията, има опасност да загуби стойността си, ако политиците на национално и европейско равнище не го подкрепят изрично. Те се позовават на редица проблеми, като например високите цени, дължащи се на нарастващите разходи за енергия, недостига на персонал и лятото, изпълнено с ужасни закъснения на железниците.

Партията на Зелените в България, които са част от управляващото в страната правителство, се опитаха да предложат план за обединена европейска мрежа от нощни влакове, обединяваща около 40 дестинации като Варшава, Амстердам, Виена, Бордо, Мюнхен, Барселона и дори Лондон, но засега без резултат.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвияемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев отказа да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер