Почина Ален Делон - легендата на френското кино Снимка: © Getty Images

На 88-годишна възраст си отиде Ален Делон - една от легендите на френското кино.

Той е починал в дома си в Души, Франция, след като в последните няколко години беше тежко болен.

Актьорът е една от звездите от златната ера на френското кино, известен с ролите си в хитове като "Самураят" (1967) и "Борсалино" (1970).

Зрителите го познават и от превъплъщенията му в "Под яркото слънце" (1960), "Роко и неговите братя" (1961) и "Господин Клайн" (1976).

Делон оставя зад себе си богато филмово наследство, като е бил част от едни от най-големите класики на световното кино. Снимал се е в повече от 90 филма. Известен е с мрачния си актьорски стил и привлекателнен външен вид. Описван е някога като най-красивия мъж в киното, често е наричан "френския Джеймс Дийн" или "актьора с ангелско лице".

Ален Делон

Носител е на наградата "Сезар", има номинация за "Златен глобус", както и звезда на Алеята на славата в Холивуд.

Ален Делон е роден на 8 ноември 1935 г. в парижкото предградие Сьо. Той има бурно детство, белязано от развода на родителите му. Те се разделят, когато той е само на четири години. След развода им Делон е изпратен при приемни родители, които живеят срещу френски затвор. Дворът на затвора става негова площадка за игра, а децата на надзирателите - негови приятели.

Когато приемните родители на Делон са неочаквано убити, той се връща при биологичната си майка, която се е омъжила повторно. Животът преди филмовата му слава не е никак лек. Напуска училище на 15-годишна възраст и започва да работи за кратко в месарница. Работата не му допада и на 17 г. се присъединява към френските военноморски сили и служи като парашутист в Първата индокитайска война. През младежките си години не се е отличавал с добра дисциплина и прекарва общо 11 месеца в ареста по различни поводи.

Делон влиза в света на киното, когато е на 22 години благодарение на познанството си с актрисата Бриджит Обер. Хората от индустрията го забелязват именно заради красивия му външен вид.

Той прави филмовия си дебют през 1957 г. във филма на Ив Алегре "Quand la Femmes S'en Mele". Големият му пробив идва с филма на Лукино Висконти "Роко и неговите братя" през 60-те години на миналия век.

Зрителите са впечатлени не само от неговите привлекателни външни черти, но и от харизмата и начина, по който изобразява сложни герои. През кариерата си Делон работи с изтъкнати режисьори като Жан-Люк Годар, Микеланджело Антониони и Жан-Пиер Мелвил.

Последната му голяма публична изява е получаването на почетна "Златна палма" на филмовия фестивал в Кан през май 2019 г. На събитието той произнесе емоционална реч, с която се сбогува с киното.

Ален Делон Ален Делон - лошото момче на френското кино с ангелско лице


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Депутатите набързо отложиха новите правила за такса смет

Вместо "замърсителят да плаща", таксата ще продължи да се определя по старите правила

15:28 - 17.09.2024