Почина бащата на функцията "copy/paste" Снимка: © Twitter

Компютърният учен Лари Теслър почина на 74-годишната възраст този четвъртък. Една от знаковите фигури на програмирането и създател на функцията „copy/paste“ оставя след себе си огромно наследство.

Теслър е роден в Бронкс, Ню Йорк, през 1945 г., а още в началото на 60-те години на миналия век започва да работи в Силиконовата долина. Тогава компютрите все още не са достъпни за много голяма част от хората в световен мащаб, но Лари прави употребата им много по-лесна благодарение на модерните си решения и иновации.

Теслър започва да учи компютърни науки в Станфордския университет и за кратко работи в Лабораторията за изкуствен интелект в Станфорд. През 1960 преподава в Свободния университет в Сан Франциско. Една от тези лекции е на тема „Как да спрем монопола на IBM“ (б.а. - най-големият в света доставчик на софтуер, хардуер и комплексни услуги в областта на информационните технологии), а повечето от хората, които я слушат, са работници в самата IBM.

Най-вероятно изобретението на Теслър с командите „изрязване“, „копиране“ и „поставяне“ е базирано на стария метод на редакция, в който хората са изрязвали части от принтиран текст и са ги поставяли в друга част от него чрез залепяне.

Командите са били въведени в софтуера на Apple при създаването на компютъра Lisa през 1983 г., както и в оригиналния компютър Macintosh, пуснат на пазара година по-късно.

След като през 70-те започва работа в Xerox, програмистът прекарва значителна част от кариерата си в голямата компания лидер в областта на печатните технологии. Именно затова от фирмата почетоха Теслър.

„Изобретателят на cut/copy & paste, find & replace и други беше бившият изследовател на Xerox Лари Теслър“, написаха в Туитър от компанията. "Работният ви ден е по-лесен благодарение на революционните му идеи."

Той специализира в интерфейс дизайн и се посвещава на това да направи компютърните системи по-лесни за използване от потребителите.
Освен това е бил голям привърженик на система, наречена „modeless computing“, което означава тип използване на компютъра, в която ползвателят не трябва постоянно да сменя входната система – нещо, което в днешен ден приемаме за даденост.

Стийв Джобс вижда потенциала на Теслър и го наема в Apple, където той прекарва 17 години и се превръща в един от главните учени. А след това създава свой собствен образователен проект и за кратко работи в Amazon и Yahoo.

През 2012 Теслър казва пред BBC: „След като си направил някакви пари, не просто се пенсионираш, а отделяш време да финансираш други компании. Има много силен елемент на вълнение в това да бъдеш способен да споделиш наученото със следващото поколение“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024