Депутатът от "Обединени патриоти" Валентин Касабов почина след усложнения от Covid-19 Снимка: © БНТ

Депутатът Валентин Касабов от „Обединени патриоти“ е починал снощи (в четвъртък вечерта), съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на заседанието в пленарна зала в петък.

„Снощи след кратко боледуване ни напусна завинаги нашият приятел, колега и народен представител Валентин Касабов. Поклон пред паметта му“, каза Караянчева.

Според „24 часа“ и бургаското издание "Флагман" – преди няколко дни Касабов е бил настанен в столичната болница „Света Екатерина“ в много тежко състояние заради усложнения след прекаран Covid-19. Тежкото му боледуване е продължило повече от месец.

Народният представител бе един от тримата депутати от групата на „Обединени патриоти“, които се заразиха с коронавирус преди месец. Според "Флагман" - той се е лекувал у дома от 17 до 23 ноември. След това бил приет в бургаска болница, а на 30 ноември в организма му настъпила "цитокинова буря" - свръхреакция на имунната система. На 11 декември е интубиран, а след това състоянието му се е влошило още повече и той бил транспортиран в София, за да бъде лекуван. "24 часа" пише, че депутатът е бил в медикаментозна кома, след като негови жизненоважни органи са отказали заради усложненията, предизвикани от Covid. По неофициална информация - той не е имал придружаващи заболявания.

От семейството на народния представител са съобщили, че медиците в „Св. Екатерина“ са правили опити да го изведат от критичното състояние в последните два дни, но Касабов е издъхнал около 22:30 ч. в реанимацията в четвъртък.

Паметта му бе почетена от всички депутати в Народното събрание с минута мълчание. Премиерът Бойко Борисов изказа съболезнования към семейството и близките на депутата. "Бог да прости Валентин Касабов. Изказвам своите съболезнования към семейството и близките му. Светла му памет!", написа министър-председателят във Facebook.

Валентин Касабов заемаше поста съпредседател на „Обединени патриоти“ и бе зам.-председател на НФСБ. Той е един от основателите на СДС-Бургас.

Касабов е роден на 6 февруари 1958 г. в Бургас, в семейството на лекари. Завършва „Българска филология“ във ВТУ. Избран е за общински съветник в Бургас от листата на движение „Георгьовден“ (1999 г. - 2003 г.), но напуска движението и се обявява за независим. На местните избори през 2007 г. влиза в Бургаския Общински съвет като втори от листата на партия „Атака“. През ноември 2009 г., заедно с още 10 съветници от „Атака“, напуска партията.

Две години по-късно става един от учредителите на партия „Национален фронт за спасение на България“, в която е избран за съпредседател.

След местните избори през 2011 г. става общински съветник в Бургас от листата на партия НФСБ. През 2014 г. и 2017 г. е избран за народен представител, съответно от листите на „Патриотичния фронт" и „Обединените патриоти" - от 2 МИР-Варна.

Касабов бе и журналист – бил е главен редактор на първия опозиционен вестник „Бряг“ (1990-1991). Работил е като кореспондент на национални и регионални вестници, водеше и телевизионното предаване „Паралакс“ по телевизия "СКАТ".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024