Почина Джанлука Виали - бившият нападател на Италия, "Челси" и "Ювентус" Снимка: © Getty Images

Бившият италиански нападател Джанлука Виали почина на 58-годишна възраст. Футболистът, който играза "Челси" и "Ювентус" по време на звездната си кариера, се лекуваше от рак на панкреаса.

Новината за смъртта му беше потвърдена от Италианската футболна федерация в петък. Преди няколко седмици беше обявено, че Виали ще се оттегли от ролята си на ръководител на делегацията в отбора на Италия, за да се съсредоточи върху лечението си от рак на панкреаса.

Италианецът започва кариерата си в родния си клуб Кремонезе, след това играе в Серия А за "Сампдория" и "Ювентус". С „бианконерите“ Виали печели Серия „А“, Купата на Италия, Шампионската лига и Купата на УЕФА. В периода 1985-1992 г. играе за националния отбор на Италия, с който има 59 участия и 16 отбелязани гола.

Приключва кариерата си като мениджър на "Челси", като извежда лондонския клуб до титлите в Купата на Англия, Купата на лигата и Купата на носителите на национални купи (КНК).

През 2018 г. Виали обяви, че е преодолял едногодишна битка с рак на панкреаса, но през декември 2021 г. болестта се е върнала.

"Джанлука беше великолепен човек и оставя празнина, която не може да бъде запълнена. До последно се надявах, че той ще успее да направи още едно чудо. И все пак се успокоявам с мисълта, че това, което той направи за италианския футбол, никога няма да бъде забравено", заяви президентът на Италианската футболна федерация Габриеле Гравина.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024