Почина големият писател Милан Кундера, автор на "Непосилната лекота на битието" Снимка: © Getty Images

На 94-годишна възраст е починал Милан Кундера - един от най-известните съвременни писатели, автор на книги като "Непосилната лекота на битието" и "Шегата".

Смъртта на Кундера беше обявена от Моравската библиотека, на която той наскоро е дарил целия си архив. Писателят е починал на 11 юли в апартамента си в Париж.

Милан Кундера е роден в чешкия град Брно на 1 април 1929 г. в семейството на ректора на Музикалната академия Лудвик Кундера. Той започва да учи писано при Леош Яначек, а музиката става ключов елемент и вдъхновение за лиературното му творчество.

Като студент, той първо учи литературознание, а по-късно се прехвърля към специалност "Режисура и драматургия" във Филмовата академия в Прага. През 50-те години той преподава във висшето училище, което завършва, като тогава прави и дебюта си като писател.

През 1967 г. излиза романът му "Шегата", а в същата година той изнася критична реч по време на Конгреса на чехословашките писатели, в която описва недоволството си от състоянието на чешката култура.

Въпреки че е член на Комунистическата партия, през съдбоносната 1968 г. Кундера попада под репресиите на СССР в разгара на смазването на Пражката пролет.

"Шегата" изчезва от книжарниците, творчеството му е забранено. Едва през 1973 г. във Франция е издадена книгата му "Животът е другаде", и получава награда за най-добър чуждестранен роман. Две години по-късно Милан Кундера е поканен като гост-професор в Университета в Рен и остава завинаги във Франция.

През 1979 г. Чехословакия му отнема гражданството, а две години по-късно той получава френски паспорт. Въпреки падането на комунистическия режим през 1989 г. Кундера така и не се завръща за постоянно в родната си страна. Той остава по-известен като френски писател от чешки произход.

След 40 години изгнание, Милан Кундера получи обратно своето чешко гражданство по предложение на тогавашния премиер Андрей Бабиш.

В България са издадени много негови книги като "Шегата", "Непосилната лекота на битието", "Празникът на незначителността", "Бавно", "Книга за смеха и забравата", "Изкуството на романа" и др.

В своя статия пред Guardian Георги Господинов използваше текста на есето на Кундера "Похитеният Запад", за да призове западните държави да бъдат бдителни за събитията в Украйна и цяла Източна Европа.

"Кундера започва с последното отчаяно съобщение, изпратено по телекс от директора на Унгарската информационна агенция през 1956 г., докато сградата му е под артилериен обстрел. Съобщението му гласи: "Ще умрем за Унгария и за Европа". В тези критични минути той иска да изпрати послание. Инвазията на руската армия в Унгария е инвазия в Европа; не чакайте, реагирайте. Дали Европа (или западът, по онова време) получи и разчете съобщението?... Есето на Кундера завършва с горчивия извод, че след Втората световна война западът обърна гръб на централна Европа и просто гледаше на него като на сателит на Съветската империя, без собствена идентичност. Тази инерция, смея да твърдя, продължи дори след 1989", казва Господинов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Гаф на bTV издаде финала на "Ергенът"

Много рекламираната развръзка на "Ергенът" се случи още преди финалния епизод да бъде излъчен

15:45 - 16.05.2024
Важно днес

И България се сети да заведе иск срещу "Газпром" за спрения газ

"Булгаргаз" иска 400 млн. евро от руската компания за претърпени вреди

12:10 - 16.05.2024
Технологии

Google дарява 1 млн. долара на INSAIT за развитието на АI

Средствата ще отидат за стипендии на млади учени

11:18 - 16.05.2024