Почина Кензо Такада: японецът, който дойде за малко в Париж, а остана цял живот Снимка: © Getty Images

Модният дизайнер Кензо Такада е починал в Ньой близо до Париж от усложнения от Covid-19, съобщава Франс прес в неделя, позовавайки се на изявления на Kenzo. Такада идва от Япония, но прави почти цялата си дизайнерска кариера в бляскавия моден мегаполис Париж. Първото му име става световноизвестна марка.

"Кензо Такада почина в неделя, 4 октомври, в американската болница в Ньой сюр Сен, вследствие на Covid-19. Почивай в мир, господарю“, написа модна къща Kenzo.

„Какъв дизайнер!“, написа и кметицата на Париж Ан Идалго в Twitter. "Кензо отреди място за цвета и светлината в модата. Париж днес оплаква един от синовете си“, написа още тя.

През 1993 г. дизайнерът продаде си марката си на френската луксозна група LVMH, собственост на милиардера Бернар Арно. През 1999 г. модният дизайнер окончателно се оттегли. В следващите десет години той се отдаде на колекция си от творби на изкуството, в която има около 1300 произведения за около два милиарда евро.

Кензо създава своята модна империя от нищото. Мести се във Франция на 25-години, в средата на 60-те. Пристига с кораб в южния френски пристанищен град Марсилия и след това отпътува за Париж. Възпитаникът на известното модно училище Bunka Gakuen в Токио първоначално има план само за известен престой в мегаполиса, но остава завинаги.

Кензо не е единственият чужденец в парижкия свят на модата. Карл Лагерфелд също дойде от Хамбург и се издигна до „Кайзер Карл“ на Сена. Лагерфелд почина през февруари 2019 г. Кензо обаче е първият японец, който прави име в трудната индустрия на френската мода.

Кензо Такада създава първата си колекция преди 50 години, през 1970 г. По това време той управлява бутика, наречен "Jungle Japonaise" в историческа галерия в сърцето на Париж. През 1976 г. той се премества в по-големи помещения на близкия Place des Victoires и основава марката с първото си име. През 1983 г. Кензо влиза и на територията на мъжката мода. През 1988 г. идва и мъжкият парфюм "Kenzo".

Модният дизайнер е роден в Химеджи на 27 февруари 1939 г. в района на Осака. Започва кариерата си като стилист във верига универсални магазини в Токио.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024