Почина легендата на кънтри музиката Кени Роджърс Снимка: © Getty Images

Американската легенда на кънтри музиката Кени Роджърс напусна света на 81 години. Той е починал от естествена смърт в дома си в щата Джорджия на 20 март, съобщи член от семейството му, цитиран от BBC.

Още миналия май музикантът бе хоспитализиран заради дехидратация и оттогава бе подложен на специални медицински грижи. Семейството му планира погребение в тесен кръг от роднини заради мерките в борбата срещу новия коронавирус.

Роджърс е роден на 21 август 1938 г. в Хюстън. Започва кариерата си през 1957 г. с песента That crazy feeling. Кънтри легендата влиза в състава на няколко музикални групи, изпълняващи рок, джаз и блус. Най-известната от тях е триото The First Edition. Рок бандата свири от 1967 до 1976 г., а Роджърс е главен вокал и свири на бас китара. Групата е най-популярна с песента Just Dropped In, а след разпадането ѝ кънтри изпълнителят се отдава на самостоятелна кариера.

Той е певец, актьор и продуцент, който оглавява класациите за кънтри музика в САЩ през 70-те и 80-те години на XX век и печели три награди „Грами“.

Известен е със своя дрезгав глас и с емблематичните балади The Gambler, Lucille и Coward Of The County. Кариерата му се простира в продължение на шест десетилетия, през които е продал над 100,000 плочи и е спечелил 18 американски музикални награди.

През 2013 г. Кени Роджърс е приет в Залата на славата на кънтри музиката, а през същата година получава награда за цялостно творчество от Асоциацията на кънтри музиката. Освен това музикантът има звезда на Алеята на славата в Лос Анджелис.

Роджърс се жени пет пъти и има пет деца. Освен като музикант и продуцент, се изявява като бизнесмен в сферата на имотите и ресторантьорството.

В изявлението относно неговата кончина семейството му казва, че „той остави невероятна следа в историята на американската музика“.

А самият Кени Роджърс преди години описва музиката си по следния начин: „Тя казва всичко, което един мъж иска да сподели и всяка жена иска да чуе“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024