Почина Микис Теодоракис - създателят на музиката от "Зорба гъркът"  Снимка: © Getty Images

Легендарният гръцки композитор и политически активист Микис Теодоракис е починал на 96-годишна възраст, съобщава "Катимерини".

Теодоракис е известен по цял свят с музикалните си произведения за филми като "Зорба гъркът" и "Серпико". Негови песни са изпълнявани от Едит Пиаф, Шърли Беси и др.

Микис Теодоракис е носител на награда "Грами" от 1966 г. за своята работа по "Зорба гъркът", както и на BAFTA за оригиналната музика към филма "Z" от 1969 г.

Роден на 29 юли 1925 г., Теодоракис учи в консерваторията в Атина от 1943 г. По същото време той започва да се занимава и с политическа активност, като се присъединява към гръцката съпротива срещу окупационния режим.

По време на Гражданската война в Гърция от 1946-1949 г. той е изпратен в зигнание на остров Икария, а по-късно на Макронисос. Заради политическото преследване успява да получи дипломата си от музикалната академия едва през 1950 г.

През 50-те години живее и учи в Париж. Завръща се в Гърция през 1960 г. и малко по-късно основава Малкия симфоничен оркестър на Атина, с който прави концерти в цялата страна. Едновременно с това продължава да се занимава с политика, а през 1964 г. става депутат от Единната лява демократическа партия.

През април 1967 г. в Гърция е организиран военен преврат, а режимът налага забрана за изпълнение, продажба и слушане на музиката на Теодоракис. Той е арестуван няколко месеца по-късно, семейството му е депортирано неколкократно, самият той е изпратен в лагера Оропос, където здравето му се влошава. Едва през 1970 г. след силен външен натиск гръцките власти му разрешават да напусне страната.

До края на военния режим през 1974 г. Микис Теодоракис използва популярността си, за да привлече вниманието на западните държави към случващото се в Гърция. Падането на хунтата му позволява отново да се прибере в страната, като продължава с активността си като политик. Избиран е още два пъти за депутат, бил е и министър в кабинета на Константинос Мицотакис (1990-1992).

През последните години от живота си той беше лидер на гражданско движение, което защитаваше леви политически позиции и каузи. Теодоракис беше противник на споразумението, което сложи край на спора за името на Северна Македония.

"Днес изгубихме част от душата на Гърция. Микис Теодоракис, Микис учителят, интелектуалецът, радикалът, нашият Микис си отиде", казва гръцкият министър на културата Лина Мендони, съобщавайки новината за смъртта му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024