Почина милиардерът Чарли Мънгър - "дясната ръка" на Уорън Бъфет и легенда в инвестиционния бизнес Снимка: © Getty Images

Един от най-известните финансисти в света - Чарли Мънгър от "Berkshire Hathaway" - е починал на 99-годишна възраст.

Мънгър беше най-довереният партньор на Уорън Бъфет, който два пъти е оглавявал класацията за най-богатите хора в света.

Освен че беше зам.-председател на инвестиционния фонд Berkshire Hathaway на Бъфет, Чарли Мънгър беше юрист, филантроп и архитект.

През 2023 г. личното му богатство се оценява от Forbes на 2,6 млрд. долара.

Уорън Бъфет го определя като човека, който е обогатил инвестиционната му стратегия, като го е посъветвал да не влага само в малки компании с евтини акции с надежда за известна печалба при препродажбата им, а да се фокусира и върху наистина качествени активи, подценявани от пазара, с цел висока възвращаемост.

Мънгър е известен и като единственият човек, който е убеждавал Бъфет да не предприема грешни стъпки, докато всички останали не са се осмелявали да му противоречат.

През 70-те години например Мънгър убеждава Бъфет да одобри покупката на компанията See's Candies за 25 млн. долара, въпреки че годишните приходи на производителя на сладки изделия преди данъци е само около 4 млн. долара. Оттогава Berkshire е спечелил над 2 млрд. долара само благодарение на продажбите ѝ.

Роден на 1 януари 1924 г. Чарли Мънгър произлиза от относително заможно семейство. По време на Втората световна война той се записва в армията, но е изпратен да учи метеорология, докато служи.

След войната Мънгър завършва право в Харвард с отличие.

През 1959 г. той се запознава с Бъфет, който многократно го призовава да се прехвърли от юридическата си кантора в света на инвестиционните фондове - "правото е чудесно като хоби, но ти можеш повече", казва му бъдещият най-богат човек в света.

В крайна сметка Мънгър създава своя инвестиционна фирма през 1962 и постига удивителна възвращаемост от средно 24,3% в продължение на повече от десетилетие - при средно 6,4% на Dow Jones Industrial Average.

През 1978 г. той се присъединява към борда на директорите на Berkshire Hathaway на Уорън Бъфет, което бележи началото на десетилетно продуктивно партньорство между двамата.

"Никога не сме се карали през цялото време, в което се познаваме, което вече наближава 60 години", казва Бъфет в интервю за CNBC през 2018. "Чарли ми даде най-големия подарък, който някой може да направи на друг. Той ме превърна в по-добър човек, отколкото щях да бъда иначе. Даваше ми много добри съвети през цялото време".

Мънгър дарява стотици милиони от парите си на различни университети в САЩ.

С първата си съпруга имат три деца, но едно от тях умира от левкемия на 9-годишна възраст. През 50-те той се развежда, а по-късно се запознава с втората си жена, с която отглеждат още 6 деца - четири родени в брака и двама доведени синове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024