Почина Мохамед Ал Файед: Милиардерът-собственик на Harrods, чийто син загина с принцеса Даяна Снимка: © Getty Images

На 94-годишна възраст почина Мохамед Ал Файед - собственик на хотел "Риц" в Париж и бивш притежател на търговския център Harrods в Лондон, чийто син Доди Ал Файед беше последният партньор на принцеса Даяна и загина с нея в тежката катастрофа на 31 август 1997.

Мохамед Ал Файед посвети години от живота си в опит да докаже, че фаталният сблъсък не е бил инцидент, а резултат от операция на британските служби за сигурност - нещо, което така и не беше потвърдено.

Милиардерът е роден през 1929 г. в Александрия, Египет, като първоначално започва кариерата си като търговец на шевни машини. Впоследствие изгражда богатството си през сделки с недвижими имоти, строителство и международни доставки, първо в Близкия изток, а след това и в Европа.

През 60-те години се премества в Лондон и развива връзки с висшето общество и членове на кралското семейство.

Великобритания никога не му разрешава да получи гражданство, въпреки че живее от десетилетия в страната и притежава ключови бизнеси - включително и футболния клуб "Фулъм".

Ал Файед все пак се възползва от познанствата си - през 1994 г. предизвиква скандал, след като признава, че е плащал на депутати да задават въпроси в парламента от негово име.

Той се сприятелява с Даяна заради дарителството му за благотворителни кампании. Ал Файед кани бившата съпруга на Чарлз и децата ѝ на своята яхта през лятото на 1997 г..

Историята им е част и от сюжета в последните два сезона на сериала The Crown.

Мохамед Ал Файед продава Harrods през 2010 г., а "Фулъм" през 2013. Ръководството на клуба изрази съболезнования на близките на бившия собственик: "Историята на "Фулъм" не може да бъде разказана без глава, която да опише позитивното влияние на Ал Файед като негов председател. Наследството му ще се запомни с класирането във Висшата лига, финала на Европейската лига и още магични моменти, от играчите и отборите".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024