Снимка: © Getty Images

Пионерът на рокендрола Литъл Ричард почина на 87-годишна възраст на 9 май, обяви семейството на известния музикант пред "Ролинг Стоун".

Ричард Уейн Пениман е известен с хитовете си „Good Golly Miss Molly“, “Tutti Frutti” и “Long Tall Sally” от 50-те години на миналия век. Роденият в Джорджия певец е повлиял кариерите на "Бийтълс", Елтън Джон и Елвис Пресли. 

В началото музикантът твори в стила блус, но най-популярните му парчета са рокендрол. Той е един от първите приети в Залата на славата на рокендрола през 1986 г.

Литъл Ричард, който е роден на 5 декември 1932 г., е продал повече от 30 милиона копия на албумите си по целия свят. Кариерата му започва през 1951, когато прави революция в свиренето на пиано. Най-известен остава обаче със своите темпераментни представления, писъци, дрезгав глас и екстравагантно облекло.

Съоснователят на групата Chic Найл Роджърс определи смъртта на Литъл Ричард като „загуба на един истински гигант“. Баскитаристът на пионера на рокендрола – Чарлс Глен, каза, че Ричард е бил болен в продължение на два месеца. Сподели, че е починал в дома си в Тенеси, като до него са били брат му, сестра му и неговия син. Причината за смъртта не е изяснена.

„Правех това, което правех, защото исках да получа внимание. Когато започнах да удрям клавишите на пианото, да крещя и пея, получих това внимание“, казваше за себе си Литъл Ричард, цитиран от BBC.

Музиката му обединяваше и чернокожите, и белите му фенове във времена, в които в САЩ все още действаше сегрегацията и концертните зали разделяха хората в зависимост от цвета на кожата им.

Неговитете песни се пеят от Елвис Пресли, Бъди Холи и Бил Хейли. "Бийтълс", "Ролинг Стоунс", Дейвид Боуи, Леми Килмистър и Род Стюърт посочват Литъл Ричард като свой вдъхновител. 

През 50-те години на миналия век той минава към изпълнение на стила соул, но после пак се завръща към голямата си любов – рокендрола. По-късно Ричард се изявява в детски програми и записва албуми за деца. Известен е с песента за гуменото пате “Rubber Ducky” в "Улица Сезам".

Литъл Ричард е носител на награда "Грами" за цялостно творчество.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети