Почина звездата на френското кино Жан-Пол Белмондо

Един от най-обичаните френски актьори Жан-Пол Белмондо е починал на 88-годишна възраст. Новината за смъртта му е потвърдена от офиса на неговия адвокат Мишел Годест, съобщава Associated Press.

Кариерата на Жан-Пол Белмондо в киното се разпростира в пет десетилетия, а филмите с негово участие са над 80. Белмондо беше едно от лицата на Новата вълна във френското кино, работил е с множество режисьори, сред които Франсоа Трюфо и Клод Льолуш.

Роден на 9 април 1933 г. в ссемейството на художника и скулптор Пол Белмондо, той започва да се занимава с футбол и бокс, преди да бъде привлечен към актьорското майсторство.

Звездата на Белмондо изгрява, когато Жан-Люк Годар го избира за своя филм "До последен дъх" (1960 г.). Следват роли в "Чочарка", "Лудият Пиеро", "Маймуна през зимата", "Крадецът", "Борсалино", "Професионалистът", "Асът на асовете", и др.

Le Monde го наричат "единствения истински наследник на Жан Габен", тъй като Белмондо дава на френското кино "тяло, лице и глас - присъствие без еквивалент".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024