Почивка в Гърция, докато страната ти е затворена: Кралската двойка на Нидерландия опита, но успя само за ден Снимка: © Getty Images

Да отлетиш на почивка в Гърция, докато гражданите в страната ти са задължени да останат у дома заради пандемията – кралското семейство на Нидерландия опита, но ваканцията се провали. След като станаха обект на остри критики, крал Вилем-Александър и кралица Максима се завърнаха в Хага след почивка, продължила само един ден.

Те напуснаха страната в петък, след като правителството вече бе обявило частична блокада заради резкия скок на нови случаи на Covid-19. Макар да не нарушиха никакви правила, Вилем-Александър и Максима бяха обвинени, че не дават добър пример на нацията, а опозицията поиска от премиера Марк Рюте да обясни защо не е посъветвал кралското семейство да си остане вкъщи.

Веднага след всичко това, Вилем и Максима са се качили на борда на самолет на KLM и са се завърнали в резиденцията си – само ден след престоя в Гърция.

„В медиите виждаме какви са реакциите на хората. Критиките се засилват и това ни засяга. Не искаме да оставяме никакви съмнения относно това – за да овладеем ситуацията с Covid-19, е нужно да следваме препоръките. Дебатът около нашата почивка не допринася с нищо за това“, обявиха членовете на кралското семейство в свое официално изявление.

В момента Нидерландия е една от най-засегнатите страни в Европа от втората вълна на коронавируса. В събота здравните власти отчетоха повече от 8000 нови случая на Covid-19, като това е първият ден от началото на пандемията, в който броят на заразените минава тази кота. Според данни на Университета „Джонс Хопкинс“ – държавата със 17 млн. души население е регистрирала 225 970 положителни проби за коронавирус, а смъртните случаи са 6797.

Covid в Европа: Край на партитата, вечерен час и всички с маски

Именно поради тази причина баровете, ресторантите и заведенията, които продават канабис, затвориха врати и мярката ще продължи цял един месец. Семействата няма да могат да приемат повече от трима гости за 24-часов период (децата под 13-годишна възраст не влизат в този брой). Груповите събирания на публични места не бива да са с повече от 4 души от смесени домакинства. Работата от вкъщи ще бъде поощрявана. Училищата, спортните зали и плувните басейни остават отворени.

Мерките са по-стриктни от преди, но около пътуването на кралската двойка се оказа, че липсва комуникация по най-високите етажи на властта. Нидерландските монарси не играят официална роля при вземането на решения, но Министерският съвет, начело с Марк Рюте, е отговорен за действията на Вилем-Александър и Максима. Поради тази причина няколко депутати поискаха обяснения от премиера за постъпката на кралското семейство.

„Ако Рюте беше казал, че това е лоша идея, може да сме сигурни, че кралят щеше да отмени своите планове“, каза Петер Ревинкел от Партията на труда PvdA, цитиран от BBC. А лидерът на политическата формация GroenLinks заяви, че ваканцията на кралската двойка е „грешка в преценката“ и връщането ѝ в Нидерландия е било „единственото правилно решение“.

Не за първи път крал Вилем-Александър и кралица Максима биват поставени под светлините на прожекторите заради своите действия. През август те бяха заснети да нарушават правилата за социална дистанция по време на още една почивка в Гърция.


Сутрешни новини: 13% от Covid-пробите у нас са положителни; Словакия ще дава "пример на света"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024
Важно днес

Смяна на местата и в "Булгаргаз", Деница Златева вече не е изпълнителен директор

Мястото на Златева заема Веселин Синабов

18:05 - 17.04.2024
Европейски дневници

Гласуването за Европарламент е все по-важно, но интересът в България остава по-нисък

Проучване на "Евробарометър" сочи ръст на интереса към вота

17:07 - 17.04.2024
Важно днес

Наводненията в Дубай: Отменени полети и парализа по пътищата след най-тежките валежи за последните 75 г.

Валежите надхвърлят всичко, документирано от началото на събирането на данни през 1949 г.

15:31 - 17.04.2024