Covid в Европа: Край на партитата, вечерен час и всички с маски Снимка: © Getty Images

Германия се справя с епидемията от Covid-19 относително стабилно на фона на Европа, но Ангела Меркел не е доволна. В деня, в който Еманюел Макрон обяви 4-седмичен режим на вечерен час в Париж и 8 града на страната, премиерите на германските провинции и канцлерът заседаваха в продължение на близо 8 часа, за да обсъдят как да синхронизират базови мерки за справяне с новата вълна на коронавируса.

За последното денонощие институтът "Роберт Кох" отчете почти 7000 нови случая в страната, което надминава най-високата дневна стойност от април 2020 г.

Решението на Германия: Всички населени места, които достигнат рискови стойности на заболеваемост (над 50 нови инфектирани на 100 000 за седмица), ще ограничават до 10 души максималния брой на публичните събрания. Събиранията в частни пространства ще могат да се състоят от представителите на не повече от две домакинства.

В останалите региони лимитът за обществени събирания ще бъде до 25 души, а за частни празненства - до 15 души.

Ресторантите и питейките заведения в рисковите зони ще трябва да затварят до 23 ч. - в Берлин и Франкфурт вечерният час важи от повече от седмица.

В региони с над 35 нови случая на 100 000 души за последната седмица, предпазните маски ще се носят задължително на всички публични места (закрити и открити), ако в тях има струпване на хора. Ако епидемията продължи да се разраства и регионът стане рискова зона, изискванията за маските ще станат още по-строги.

Не носиш маска? Берлин иска да ти каже нещо

Все още няма консенсус по въпроса за хотелското настаняване на хора, пристигащи от рискови региони - този казус трябва да се реши след месец. Засега няколко провинции забраняват пренощуването на вътрешни туристи, ако те не предоставят негативен тест за Covid-19.

Всички нови ограничения се прилагат с цел да не се стигне пак до нова блокада на икономиката.

Франция

Страната отново влезе в извънредно положение, а президентът Макрон въведе вечерен час от 21 ч. вечерта до 6 сутринта с надеждата, че прибирането на хората по домовете им и намаляването на социалните контакти ще помогне за справяне с епидемията.

Макрон въвежда вечерен час за Париж и 8 града във Франция

Covid-пациентите заемат 1/3 от всички легла за интензивно лечение във Франция.

В три дни от последната седмица Франция отбеляза повече от 20 000 нови случая на коронавирусна инфекция за денонощие.

Италия

Новите случаи на зараза отново започнаха да се увеличават в региона на Северна Италия, където епидемията се разви с най-сериозна скорост през пролетта на 2020 г.

Статистиката на ECDC показва, че новите случаи на Covid спрямо 100 000 души от населението в Италия са нараснали двойно през последните две седмици, но смъртността в страната остава доста по-ниска на фона на най-тежките дни от март.

Правителството иска да избегне повторна пълна карантина на национално ниво, но не е сигурно дали няма да прибегне до затваряне на отделни градове или провинции.

Ресторантите и баровете затварят в полунощ, публичните тържества бяха забранени, маските са задължителни и на открити, и на закрити обществени места.

Нидерландия

Премиерът Марк Рюте обяви нови мерки в страната, които влязоха в сила от сряда за първоначален двуседмичен период.

Семействата няма да могат да приемат повече от трима гости за 24-часов период (децата под 13-годишна възраст не влизат в този брой). Груповите събирания на публични места не бива да са с повече от 4 души от смесени домакинства. Работата от вкъщи ще бъде поощрявана.

Кафенетата, баровете и ресторантите ще работят само за доставки на храна. Хотелите ще продължат да работят. Кафенетата за канабис няма да обслужват клиенти на място, но ще могат да продават стоката си "за вкъщи" до 20 ч.

Глоби ще се налагат на всички, които носят алкохол или канабис на публични места между 20 ч. и 7 сутринта.

Училищата остават отворени, защото по думите на Руте: "те са твърде важни, за да се затварят". Все пак ръководителите им имат право да пускат децата в дистанционна форма на обучение, ако се стигне до много висок брой на заразявания.

Спортните зали и плувните басейни остават отворени. Правителството планира да направи маските задължителни за всички затворени публични пространства и призовава всички хора да ги носят в магазини, музеи, административни офиси, театри и кина.

Само магазините за хранителни стоки ще може да работят след 20 ч.

И Лондон затяга мерките заради Covid-19: "Предстои ни трудна зима"

Чехия

С най-висок брой на нови Covid-инфекции на глава от населението в ЕС, Чехия реши да затвори всички училища в страната, за да се справи с епидемията.

Според данните на здравното министерство на Чехия, броят на заразените учители и възпитатели се е увеличил до 4500 души от септември насам. Това е по-висока заболеваемост, отколкото при медицинския персонал.

Португалия

Страната обяви бедствено положение след поредния пик на новите случаи, въпреки че броят досега се справя относително добре с овладяването на кризата. Режимът ще важи за срок от 15 дни и ще даде възможност на правителството да въведе ограничения върху свободата на движение и други по-строги мерки при необходимост.

Португалия ще поиска да забрани публичните събирания на повече от 5 души, а при частни партита гостите ще трябва да са не повече от 50. Извън дома носенето на предпазни маски ще бъде задължително. За да влязат в сила, парламентът ще трябва да се произнесе.

Испания

Страната е първата в ЕС, която отчете над 900 000 случая от началото на епидемията досега. Хоспитализираните пациенти с Covid се увеличават, но броят на тежко болните остава на значително по-ниски нива в сравнение с март-април 2020 г.

Властите в Каталуния накараха баровете и ресторантите да затворят за 15-дневен период и ограничиха броя на хората, които могат да се събират едновременно в търговските обекти.

Ирландия

Правителството въведе ограничителни мерки за всички домашни посещения освен ако не става дума за гледане на деца или болни хора.

Три области преминаха към втората степен на опасност заради повишения брой на нови случаи на Covid, като в тях ще се наложи затварянето на всички спортни зали, развлекателни центрове и търговски обекти, които не продават стоки от първа необходимост. Крайният срок на този режим е 10 ноември.

Втората вълна в Русия: 90% от Covid-леглата са заети, Москва минава на онлайн работа и обучение


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рубли и копейки провалиха PR-кампания на канцлера на Австрия

"Патриотично" послание на Карл Нехамер се оказа илюстрирано с руска валута

17:41 - 27.09.2023

Васил Гюров и Мартин Заимов повеждат алтернативна листа за СОС

Кандидатите ще ползват регистрацията на "Обединени земеделци"

16:58 - 27.09.2023

ДАНС ще проверява как Руската църква е прехвърлена на посолството

Ще се проверява и защо е спрян достъпът на вярващите до храма

16:28 - 27.09.2023

Първият трейлър на филма за Гунди: Истинската история на легендарния футболист

Павел Иванов и Александра Свиленова влизат в главните роли на новия филм

15:53 - 27.09.2023

БНТ влезе в конфликт с авторите на сериалите "Денят на бащата" и "Войната на буквите"

Сценаристите обвиняват Кошлуков, че блокира световното им разпространение

15:31 - 27.09.2023

Държавата окончателно се отказа от проекта за батерии за 1,5 млрд. лв.

Общо 18 проекта губят финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост

14:42 - 27.09.2023