Снимка: © Getty Images

Русия се бори с голяма втора вълна на Covid-19. Почти 90% от болничните легла, предназначени за пациенти с коронавирус, са заети, а ситуацията е „напрегната“, каза здравният министър Михаил Мурашко. Страната отбеляза антирекорд по брой инфекции във вторник, а също така регистрира най-висок брой починали от началото на пандемията. Москва продължава да е най-засегнатият регион и затова голяма част от учениците в столицата преминават изцяло на онлайн обучение.

„Към днешна дата са заети 90% от болничните легла“, обяви зам.-министърът на здравеопазването Олег Гриднев, цитиран от „Интерфакс“. Той допълни, че една пета от пациентите проявяват леки симптоми. Мурашко уточни, че в момента страната разполага със 176 хиляди легла за пациенти с Covid-19, но има и 9000 в резерв. Две трети от инфектираните получават извънболнични грижи.

Във вторник Русия отчете цели 244 жертви на коронавируса и 13 868 положителни проби. Общо случаите в страната от началото на пандемията са повече 1,3 милиона. Това означава, че Русия е четвъртата най-засегната държава в света. Смъртните случаи там са над 22 800. Само в Москва са починали повече от 5700 души с Covid-19, като в последното денонощие са отчетени 52 смъртни случая.

Няколко болници в страната спряха да приемат пациенти с други болести, предава The Moscow Times. Половината от регионите върнаха по-строгите мерки в борбата с коронавируса.

В Москва, където заразените са близо 340 хиляди, 30% от всички бизнеси, които могат да си го позволят, минават онлайн, а есенната ваканция в училищата се удължава. Кметът Сергей Собянин призова съгражданите си да продължат да спазват ограниченията. Той отбеляза, че инфекцията сред децата е намаляла от 19 на 11% през последните дни заради двуседмичната ваканция в училищата, но тя ще продължи само за учениците от 6 до 11 клас. Те ще преминат изцяло в онлайн форма на обучение. Мярката важи до 1 ноември.

Според Собянин – по-големите ученици са подложени на по-висок риск от инфекция. „Те представляват две трети от заразените с Covid-19 сред всички деца“, написа кметът в собствения си блог, цитиран от ТАСС. По думите му – учениците в гимназиите се приспособяват по-лесно в тази форма на обучение.

Ваксината за коронавирус, която бе разработена в института „Гамалея“, ще бъде с приоритетен достъп до възрастните учители с хронични заболявания, каза Собянин. Когато броят на дозите се увеличи, ще бъдат имунизирани и учителите под 60-годишна възраст.

Предвижда се студентите, завършили педагогическа специалност, да заместят голям брой учители в следващите няколко седмици.


Прочетете още:

Covid-19 претовари болниците на областите Бургас и Благоевград

Атанас Мангъров: На 3/4 от хоспитализираните с Covid им няма нищо - там са, защото ги е страх


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов