Втората вълна в Русия: 90% от Covid-леглата са заети, Москва минава на онлайн работа и обучение Снимка: © Getty Images

Русия се бори с голяма втора вълна на Covid-19. Почти 90% от болничните легла, предназначени за пациенти с коронавирус, са заети, а ситуацията е „напрегната“, каза здравният министър Михаил Мурашко. Страната отбеляза антирекорд по брой инфекции във вторник, а също така регистрира най-висок брой починали от началото на пандемията. Москва продължава да е най-засегнатият регион и затова голяма част от учениците в столицата преминават изцяло на онлайн обучение.

„Към днешна дата са заети 90% от болничните легла“, обяви зам.-министърът на здравеопазването Олег Гриднев, цитиран от „Интерфакс“. Той допълни, че една пета от пациентите проявяват леки симптоми. Мурашко уточни, че в момента страната разполага със 176 хиляди легла за пациенти с Covid-19, но има и 9000 в резерв. Две трети от инфектираните получават извънболнични грижи.

Във вторник Русия отчете цели 244 жертви на коронавируса и 13 868 положителни проби. Общо случаите в страната от началото на пандемията са повече 1,3 милиона. Това означава, че Русия е четвъртата най-засегната държава в света. Смъртните случаи там са над 22 800. Само в Москва са починали повече от 5700 души с Covid-19, като в последното денонощие са отчетени 52 смъртни случая.

Няколко болници в страната спряха да приемат пациенти с други болести, предава The Moscow Times. Половината от регионите върнаха по-строгите мерки в борбата с коронавируса.

В Москва, където заразените са близо 340 хиляди, 30% от всички бизнеси, които могат да си го позволят, минават онлайн, а есенната ваканция в училищата се удължава. Кметът Сергей Собянин призова съгражданите си да продължат да спазват ограниченията. Той отбеляза, че инфекцията сред децата е намаляла от 19 на 11% през последните дни заради двуседмичната ваканция в училищата, но тя ще продължи само за учениците от 6 до 11 клас. Те ще преминат изцяло в онлайн форма на обучение. Мярката важи до 1 ноември.

Според Собянин – по-големите ученици са подложени на по-висок риск от инфекция. „Те представляват две трети от заразените с Covid-19 сред всички деца“, написа кметът в собствения си блог, цитиран от ТАСС. По думите му – учениците в гимназиите се приспособяват по-лесно в тази форма на обучение.

Ваксината за коронавирус, която бе разработена в института „Гамалея“, ще бъде с приоритетен достъп до възрастните учители с хронични заболявания, каза Собянин. Когато броят на дозите се увеличи, ще бъдат имунизирани и учителите под 60-годишна възраст.

Предвижда се студентите, завършили педагогическа специалност, да заместят голям брой учители в следващите няколко седмици.


Прочетете още:

Covid-19 претовари болниците на областите Бургас и Благоевград

Атанас Мангъров: На 3/4 от хоспитализираните с Covid им няма нищо - там са, защото ги е страх


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023