Атанас Мангъров: На 3/4 от хоспитализираните с Covid им няма нищо - там са, защото ги е страх Снимка: © БНТ

Доц. д-р Атанас Мангъров, който е най-големият критик на мерките срещу коронавируса, предприети в България, видя манипулация в системата за отчитане на новите случаи, както и на хоспитализираните в болници. Според него – антирекордът от 785 случая у нас показва, че „това са 785 човека, които са заразени, а не са болни“.

Covid-19 се разпространява все по-бързо: 785 нови случая у нас

На въпрос на БНТ дали пред България има проблем с втора вълна на Covid-19, той отговори: „Не, нямаме никакъв. От март месец досега броят на болните в интензивни отделения е от 30 до 60 души. Броят на хоспитализираните се удвои, но да не забравяме, че се удвои и цената на клиничната пътека. Ако сте положителен, колкото по-рано влезете в болница, толкова по-голям шанс имате да останете жив. Това се говори всяка сутрин. Хората се плашат и постъпват в болници“, смята той.

У нас се увеличава броят на хоспитализираните пациенти с коронавирус – 1307. 64 от тях се намират в интензивни отделения и клиники.

„Става дума за манипулация. Не знам защо се прави, но ако видите хората, които са хоспитализирани, на три четвърти от тях им няма нищо. Там са, защото ги е страх. А днес хората в интензивни отделения са с един по-малко, отколкото вчера“, каза Мангъров пред БНТ.

Според него - няма „абсолютно никакъв смисъл“ от връщане на мерките. По думите му – България трябва да последва примера на Швеция и Беларус, за да се справи с кризата. Допълни, че е „безсмислено“ да се правят масови тестове, а в началото на пандемията е подкрепял масовия „скрийнинг“, за да може да се установи какъв е щамът на вируса.

„Безсмислено е. Тези хора, които нямат симптоми, трябва да продължат да живеят нормално. Тези хора, които са болни, просто да си останат вкъщи“, каза той.

"Системата на отчитане на случаите е крайно манипулативна, защото не се съобщава колко нови хора са изследвани, колко от тях са положителни и ако тези данни не се представят коректно, ние само се плашим", обясни още Мангъров.

Георги Любенов от БНТ е с Covid-19; Атанас Мангъров е контактен, но отказва да се тества

По думите му, всички ще се заразим с коронавирус, но много малко се разболяват и проявяват симптоми на опасното заболяване. Той е контактен на водещия от БНТ Георги Любенов, който даде положителна проба. В началото обяви, че няма да си прави тест, а сега каза, че ще го стори, „ако дадат предписание“.

"Ние, в Инфекциозна болница, контактуваме всеки ден с хора, които имат симптоми, а значителна част от тях се оказват заразени. Това означава, че непрекъснато трябва да се тестваме, абсурдно е", сподели доц. Мангъров.

"Г-н Любенов е с положителна проба, защото се е изследвал. Но на него му няма нищо, нали? Ако се беше изследвал след две седмици, пак щеше да е положителен", допълни той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022