Георги Любенов, водещ на съботно-неделния сутрешен блок на БНТ, обяви, че има положителна проба за коронавирусна инфекция.

Журналистът съобщава, че направил рутинен PCR-тест, но няма симптоми и се чувства добре.

"Незабавно се самоизолирах и оставам вкъщи за най-малко 14 дни, както изискват противоепидемичните мерки. Горещо се обръщам към хората, с които съм бил в контакт в изминалите 5-7 дни, да си направят тест, за да бъдат спокойни. Извинявам се на тези, на които причинявам неудобства", казва Георги Любенов в профила си във Facebook.

Последните две издания на "Денят започва с Георги Любенов" се проведоха на 10 и 11 октомври - дни преди пробата от PCR-теста му да покаже наличие на вируса.

Сред последните гости в предаването на БНТ бяха доц. Атанас Мангъров, вицепремиерът Марияна Николова, бившият здравен министър Петър Москов, журналистът Мохамед Халаф, артистите Дони и Нети, бившият кмет на София Стефан Софиянски, евродепутатът Ангел Джамбазки, дипломатът Стефан Тафров, Бетина Жотева от СЕМ, журналистът Георги Милков и др.

Пред "24 часа" Атанас Мангъров заявява, че няма намерения да се тества за Covid-19 въпреки факта, че е бил в контакт с водещия само преди два дни.

"Знам, че бяхме много гости в телевизията, но това се случва всеки ден - около нас има над 200 вируса, мислите ли, че всичките ги разпознаваме ние докторите? Не, разбира се", казва Мангъров пред изданието.

В интервюто си пред Георги Любенов, доц. Мангъров казва, че само два дни по-рано (от 11 октомври) се е подложил на тест за антитела и е установено, че не е прекарвал Covid-19. Той споменава още, че е преглеждал пациенти (деца), за които впоследствие се е установило, че имат коронавирусна инфекция, и че не е връщал никого от болницата или кабинета си.

На 14 октомври Дони и Нети съобщиха, че са се подложили на PCR-тестване, след като са разбрали, че са контактни лица - резултатите и при двамата са отрицателни.

"По повод положителния тест за коронавирус на Жоро Любенов ние, като неделни гости в предаването му бяхме длъжни да си направим тестове и за щастие те са отрицателни. От сърце желаем безпроблемна карантина на Жоро и дано останалите гости да нямат проблеми!", се казва в съобщението на семейството.

Мълчанието за Covid-19 не е злато

Докато журналистът от националната телевизия предпочете да обяви публично информацията за положителния тест за Covid-19, няколко души сигнализират за практиката на "премълчаване" на симптоми на болестта от страна на личности с активен социален живот.

Кристиано Роналдо е заразен с Covid-19

Оперната певица Дарина Такова, която също съобщи за заболяване от Covid, коментира в профила си във facebook, че "изведнъж заваляха обаждания и съобщения от хора, които са го изкарали".

"Не разбирам мълчанието! Не е срамно да си заразен, или заразил. Недопустимо е да мълчиш и да казваш, че това е настинка! Не, не е обикновен грип, а ужасно гадна и заразна болест. Най- коворното е, че може да е с много леки, или с никакви симптоми. Тогава се разхождаш напред- назад и ръсиш вируса. Аз съм така, дъщеря ми седми ден е на парцал. Само за една вечеря с приятелки заразихме всичките плюс мъжете им. Това в инкубационния период, който вече е кратък, 3 до 5 дни. Предполагам, че много хора се спотайват, за да не затворят театър, офис или цяла институция. Престъпление! Ковид заболяването е нещо тежко, подмолно и с последствия", казва Такова.

Художникът Чавдар Гюзелев също посочва, че е научил за театрални актьори, инфектирани с Covid-19, които са криели информацията от колегите си. "Не знам по какви причини го правят, но това е престъпно и малоумно", коментира той.

Инфографика: Covid-19 в България


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Историческата комисия: Цар Самуил е владетел на българско царство

Комисията препоръчва на България и Северна Македония да честват заедно Самуил

Повече от 100 наемници от "Вагнер" са били убити в Попасна

Няма потвърдена информация за предполагаемото ликвидиране на "готвача на Путин"

Адел пред Elle - за силата да отмениш цяло турне и за всички "първи пъти", в които е правила нещо

Ново интервю с певицата излиза в септемврийския брой на Elle

Талибаните празнуват първата година от завземането на Афганистан

От една година правата на жените в страната са силно ограничени

"Системата ни убива" влиза в политиката със стари партийни кандидати

"Мантрата за кюлчетата и чекмеджетата се изтърка. Мантрата за оставката на Гешев също"

Борисов иронизира Василев и Петков: "Без тях ПП-тата стават много приятна партия"

"Ние сме се махнали. Година и половина ГЕРБ ги няма"

Росен Христов се готви да преговаря с "Газпром" - "ако е необходимо"

"На нас ни трябва газ, който хората да могат да си позволят да купят и да работят"

Слави Трифонов не декларирал имуществото си, за да няма "мръсен сеир"

Щом е изкарал парите си "по телевизора", няма проблем да наруши закона, според Тошко Йорданов