Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че правителството ще наложи задължителен вечерен час за региона на Париж и осем общини във Франция - Гренобъл, Лил, Лион, Марсилия, Руан, Тулуза, Сент Етиен и Монпелие - заради рязкото увеличение на новите случаи на Covid-19.

Вечерният час ще влезе в сила от полунощ на събота, 17 октомври. Ограничението ще важи между 21 ч. вечер и 6 ч. на следващата сутрин, като ще продължи за срок от поне четири седмици.

Мярката засяга около 40% от населението на страната. Идеята е да се ограничат социалните контакти, за да се спре разпространението на COVID 19, което във Франция добива застрашителни размери.

Ресторантите ще трябва да затварят в 21ч, няма да могат да сядат повече от 6 човека на една маса.

"Ще продължим да работим, икономиката ни има нужда от това, обществото ни също. Радвам се, че успяхме да върнем децата на училище. Ще продължаваме по този начин. За хората, които се връщат от работа след 21 ч., ще има разрешителни. За хората, които имат здравни нужди, ще има разрешителни. Няма да има тотална забрана да се излиза, но все пак ще се въведе стриктно ограничение до уважителни причини. Няма да ходим по ресторанти, на партита и при приятели след 21 ч.", казва Макрон в телевизионно интервю.

Наказанието за нарушение на режима е 135 евро, а в случай на рецидив глобата ще се увеличи на 1500 евро.

"Ще действаме по пропорционален маниер. Това, за което се надявам, е че всеки осъзнава рисковете и залога", казва Макрон.

Общественият транспорт ще продължава да работи и след 21 ч. в градовете, засегнати от мярката. Президентът на Франция посочва, че ситуацията с Covid е тревожна, но все още не е изпусната от контрол.

Данните от последното денонощие показват нови 12 993 случая на коронавирусна инфекция в страната и 108 починали. Франция е на едно от челните места по заболеваемост на глава от населението в ЕС - 307 нови случая на 100 000 души за последните 2 седмици.

Налагането на вечерен час е крайна мярка, която е прилагана в периоди на военни действия или при извънредно положение заради случаи на гражданско неподчинение (като безредиците в предградията през 2005 г.).

Атанас Мангъров: На 3/4 от хоспитализираните с Covid им няма нищо - там са, защото ги е страх


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори

На този ден преди 25 години светът се запозна за пръв път с Хари Потър

Четвърт век по-късно поредицата е най-продаваната за всички времена