Снимка: © Getty Images

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че правителството ще наложи задължителен вечерен час за региона на Париж и осем общини във Франция - Гренобъл, Лил, Лион, Марсилия, Руан, Тулуза, Сент Етиен и Монпелие - заради рязкото увеличение на новите случаи на Covid-19.

Вечерният час ще влезе в сила от полунощ на събота, 17 октомври. Ограничението ще важи между 21 ч. вечер и 6 ч. на следващата сутрин, като ще продължи за срок от поне четири седмици. 

Мярката засяга около 40% от населението на страната. Идеята е да се ограничат социалните контакти, за да се спре разпространението на COVID 19, което във Франция добива застрашителни размери. 

Ресторантите ще трябва да затварят в 21ч, няма да могат да сядат повече от 6 човека на една маса.

 "Ще продължим да работим, икономиката ни има нужда от това, обществото ни също. Радвам се, че успяхме да върнем децата на училище. Ще продължаваме по този начин. За хората, които се връщат от работа след 21 ч., ще има разрешителни. За хората, които имат здравни нужди, ще има разрешителни. Няма да има тотална забрана да се излиза, но все пак ще се въведе стриктно ограничение до уважителни причини. Няма да ходим по ресторанти, на партита и при приятели след 21 ч.", казва Макрон в телевизионно интервю. 

Наказанието за нарушение на режима е 135 евро, а в случай на рецидив глобата ще се увеличи на 1500 евро. 

"Ще действаме по пропорционален маниер. Това, за което се надявам, е че всеки осъзнава рисковете и залога", казва Макрон.

Общественият транспорт ще продължава да работи и след 21 ч. в градовете, засегнати от мярката. Президентът на Франция посочва, че ситуацията с Covid е тревожна, но все още не е изпусната от контрол. 

Данните от последното денонощие показват нови 12 993 случая на коронавирусна инфекция в страната и 108 починали. Франция е на едно от челните места по заболеваемост на глава от населението в ЕС - 307 нови случая на 100 000 души за последните 2 седмици. 

Налагането на вечерен час е крайна мярка, която е прилагана в периоди на военни действия или при извънредно положение заради случаи на гражданско неподчинение (като безредиците в предградията през 2005 г.). 

Атанас Мангъров: На 3/4 от хоспитализираните с Covid им няма нищо - там са, защото ги е страх


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни