"Почти не ни останаха хора": Слабостите на руската армия са разкрити след отстъплението в Харков Снимка: © Getty Images

Отстъплението на Русия от Харков е разкрило множество слабости в работата и състава на въоръжените сили на страната, твърдят руски ветерани и военни блогъри.

Докато държавните медии и политиците се опитват да омаловажат отстъплението на руските сили от района, военни репортери, ветерани и влиятелни блогъри признават за многобройните предизвикателства пред армията, пише руската редакция на BBC. Блогове и канали в Telegram са пълни с разкази за недостиг на оборудване и сила.

"Нямаш представа колко съм уморен от това да поздравявам някого сутринта, а по-късно същия ден да трябва да идентифицирам останките му", пише един руски офицер, служещ като морски пехотинец в Украйна. "Точно вчера две от моите снайперски групи бяха унищожени от танк. Трима мъже загинаха на място, четвъртият се бори за живота си час и половина, а друг в критично състояние беше откаран в болница. Почти не ни останаха хора, а държим фронтова линия, дълга десетки километри".

В един от каналите на платформата, в който се споделят впечатленията на войници на терен в Украйна, се описва как дори разполагането на малък дрон за наблюдение трябва да бъде одобрено от старши офицер или генерал, което значително забавя разбирането на вражеските позиции.

В друг канал, за който се съобщава, че се управлява от ветеран от руските специални сили, е публикувана снимка на руски войник с нашивка на ръката, бродирана с думите: "Няма по-лош противник от собствения ти командир, който е...", а изречението завършва с нецензурна дума.

Няма как да се разбере къде и кога е заснета снимката, но тя е широко споделяна както от ветерани, така и от военнослужещи на терен, което предполага, че отразява общественото мнение сред редовите военнослужещи в страната.

Няма как да се разбере къде и кога е заснета снимката, но тя е широко споделяна както от ветерани, така и от военнослужещи на терен, което предполага, че отразява общественото мнение сред редовите военнослужещи в страната.

Някои руски бойци в други канали на Telegram се шегуват горчиво, че "специалната военна операция" - както публично я нарича руското правителство - "няма цели, има само път".

Друг проблем сред руските военни части се оказва дефицитът на военно оборудване - той е толкова голям, че се налага да се финансира с публични средства. Десетки публични групи в социалните медии събират пари за различен вид екипировка - всичко от дронове до чорапи и бельо.

Една от тях, наречена "Народен фронт", твърди, че през последните три месеца е събрала около 1,5 млрд. рубли и вече ги е похарчила за униформи, каски и бронежилетки, както и за комплекти за първа помощ, бинокли и термовизионни апарати. Срещат се и молби от десетки военни части, включително и от пилоти на най-модерните руски изтребители - за конкретни артикули, като огнеупорни униформи, фенерчета и двупосочни радиостанции.

Проблемът обаче не е само в липсата на оборудване, а и в липсата на войници. Макар да няма признаци за предстояща задължителна военна служба, откакто започна инвазията в Украйна се наблюдава натиск за набиране на военнослужещи, който правителството определя като "неофициална мобилизация".

В началото на март руското министерство на отбраната започна да публикува обяви в популярни уебсайтове за работа - нещо, което рядко се правеше преди войната. Дори руските медии признават за "тежка седмица" в Украйна. Как ще се отрази това на Путин?

В началото на март руското министерство на отбраната започна да публикува обяви в популярни уебсайтове за работа - нещо, което рядко се правеше преди войната. В един от тях са обявени повече от 7000 свободни работни места за военни - за артилеристи, минохвъргачки и други длъжности, свързани с бойни действия. В нито една от обявите не се споменава "специалната военна операция" в Украйна.

Листовки за набиране на военнослужещи са разлепени и по вратите на обществения транспорт, пред жилищни блокове и дори пред психиатрични болници. Центровете за набиране на кадри също така прибягват до това да се обаждат на войници, които са напуснали или са се пенсионирали, за да ги помолят да се присъединят отново към тях.

Един войник, който се е сражавал в Чечня през 90-те години, споделя пред BBC, че той и приятелите му са били привикани три или четири пъти. Мъжът, пожелал анонимност, казва, че накрая се съгласил, но по-късно отказал да подпише договора заради предложените лоши условия.

Друга мярка, към която Кремъл прибягва, е към редиците на армията да се включват и затворници. Руски независими журналисти съобщават, че до 500 осъдени души са станали част от военните сили. Един от тях - Константин Тулинов, беше възхваляван в държавните медии, след като беше убит по време на сражение през юли. Тулинов е излежавал множество присъди, последната от които е за изтезаване на затворници в руски затвори.

Въпреки че тези предизвикателства пред руската армия се обсъждат широко в рамките на затворени групи в социалните мрежи, Москва продължава да мълчи по този въпрос и все още не е признала официално за отстъплението си в Харков - а най-вероятно няма и да го направи.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бюджет 2024 мина на първо четене: най-важните параметри

До края на деня в петък се приемат предложения за второто гласуване

20:23 - 11.12.2023
Важно днес

Полша ще има нов премиер - Доналд Туск. Моравецки загуби вота на доверие

Това е триумфалното завръщане във вътрешната политика на 66-годишния Туск

18:50 - 11.12.2023
Важно днес

Алексей Навални е в неизвестност след преместване от затвора

Сътрудниците му нямат връзка с него от седмица

18:33 - 11.12.2023
Живот

Активисти зоват за бойкот на "Евровизия" заради участието на Израел

Критиките в онлайн пространството достигнаха такива размери, че се наложи Организацията на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU ) да публикува изявление

18:02 - 11.12.2023
Важно днес

IT секторът: 2024 г. ще е трудна за бизнеса, а държавата вдига данъци

Планираното увеличение на максималния осигурителен доход от 3400 на 3750 лв. доведе до напрежение в IT сектора

17:58 - 11.12.2023
Култура

Греди Асса разкрива величието на природата с новата си изложба в галерия "Ракурси"

"Край езерото" е най-новата изложба с живопис на големия български художник

17:27 - 11.12.2023
Кино и сериали

Дензъл Уошингтън в ролята на Ханибал? В Тунис видяха "историческа грешка"

Според недоволните изборът на Уошингтън е фалшификация на историята - пълководецът не е бил чернокож

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Бившият шеф "Съдържание" в Нова ТВ става програмен директор на bTV Media Group

Двете най-големи частни телевизии отново размениха мениджъри

16:38 - 11.12.2023
Важно днес

Русия отново атакува Киев с балистични ракети на фона на нова офанзива в Авдийвка

Русия извърши поредно нападение с ракети срещу Киев

15:49 - 11.12.2023