Дори руските медии признават за "тежка седмица" в Украйна. Как ще се отрази това на Путин? Снимка: © Getty Images

Обичайно очакванията са руските държавни медии да възхваляват успехите на Кремъл, независимо от реалния развой на събитията. В неделя обаче се чу рядка промяна в тона:

"Това беше най-тежката седмица досега на фронтовата линия на специалната ни операция в Украйна," съобщи водещият на новините по "Россия 1" Дмитри Киселев.

"Беше особено тежка на фронта в Харков, където след настъпление на вражески сили, превъзхождащи числено нашите, руските войски бяха принудени да напуснат градовете, които преди това бяха освободили", продължи той.

Руската пропаганда все така твърди, че "специалната операция" цели "освобождение", макар да е ясно, че става дума за завземане на украинска територия. Москва окупира тези райони преди месеци, но 6 хиляди кв. км. бяха върнати под украински контрол в резултат от неочаквана контраофанзива на Киев.

И въпреки това руските държавни медии намират начин да облекат отстъпващата армия в думи на смелост:

"Министерството на отбраната отрече слуховете, че руските войски са избягали срамно от Балаклия, Купянск и Изюм," пише "Росиская Газета". "Те не са избягали - това е било планирано прегрупиране."

В таблоида "Московски Комсомолец" военен анализатор заема друга позиция: "Вече е ясно, че подценихме врага. На руските сили им отне прекалено дълго време, за да реагират и сривът настъпи. В резултат от това ни бе нанесено поражение и се опитахме да минимизираме щетите, като оттеглихме силите си, за да не бъдат обкръжени."

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, верен поддръжник на Путин, също отправи критики: "Ако до утре не се направят промени в стратегията, ще бъда принуден да говоря с лидерите на Министерството на отбраната и лидерите на страната, за да им обясня реалната ситуация на фронта. Много е интересна - направо поразителна."

Минаха повече от шест месеца, откакто Владимир Путин даде заповед да започне инвазията в Украйна. Русия нахлу в съседната държава на 24 февруари. В първите дни от войната руските политици и анализатори по телевизиите предвещаваха, че така наречената "специална операция" ще завърши успешно за дни. Че украинците ще посрещнат руските войски като освободители и правителството в Киев ще се срине като тесте карти. Не се случи така.

Вместо това, повече от шест месеца по-късно, армията на Москва губи позиции.

Ключовият въпрос е - ще има ли това политически последици за Владимир Путин?

Повече от 20 години в руския елит той се радва на репутацията на победител, който винаги успява да се измъкне от най-трудните ситуации. Образът му е на недосегаем.

"Често съм гледал на него като руската версия на Хари Худини," пише редакторът на руската секция в CNN Стив Розенбърг. "В каквито и да е възли или вериги да се оплете, Путин винаги е успявал да се измъкне. Това се промени на 24 февруари."

Последните шест месеца сочат, че решението на Путин да нахлуе в Украйна бе голяма грешка. С провала си да постигне бърза победа, Русия затъна в дълга, кървава офанзива и претърпя серия срамни поражения.

Когато недосегаемата и непобедима аура на авторитарен лидер изтлее, това може да му създаде проблеми. Владимир Путин познава историята на страната си. Краят на лидерите, които започват войни и не ги печелят, не е добър, продължава анализаторът.

Загубата от Япония води до първата руска революция през 1905 година. Военните провали в Първата световна война водят до революцията през 1917 година и в свалянето на царя, припомня историята.

Именно затова публично настоящият президент отрича възможността за поражение:

"Специалната операция продължава и ще продължи, докато всички поставени цели не бъдат постигнати," обяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков в понеделник.

Което отвежда до друг въпрос: какви са следващите стъпки на господин Путин?

"Трудно ще откриете някой тук, който знае какво планира или мисли Путин," пише Розенбърг. "Много ще зависи от това колко достоверна информация получава той от началниците на армията и разузнаването. Но две неща са ясни. Руският президент рядко признава, че е допуснал грешка. И рядко променя курса си на действие."

От държавните медии в Русия виждаме, че провалите на фронта се отдават на подкрепата на Запада към Украйна: "Киев, с подкрепата на НАТО, започна контраофанзива," съобщават по телевизията.

Има един неприятен въпрос, който стои на заден план от месеци: ако не може да постигне победа с други оръжия, ще заложи ли Путин на ядрената мощ на Русия?

Само преди няколко дни ръководителят на украинската армия Валери Залужни предупреди: "Има открита заплаха от употребата, при определени условия, на тактически ядрени оръжия от руските войски."

Засега няма явни признаци на паника в Кремъл. Държавната телевизия излъчва позитивни послания. Представя ракетния обстрел над украинската енергийна инфраструктура като "ключова точка в специалната операция."

Що се отнася до лидера на държавата - докато идваха новините за загубените руски територии, Путин, със спокоен вид, откриваше ново виенско колело - най-високото в Европа. Изглежда той все още вярва, че също като новата атракция на Москва, "специалната операция" ще се завърти в негова полза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024