Снимка: © Getty Images

Обичайно очакванията са руските държавни медии да възхваляват успехите на Кремъл, независимо от реалния развой на събитията. В неделя обаче се чу рядка промяна в тона:

"Това беше най-тежката седмица досега на фронтовата линия на специалната ни операция в Украйна," съобщи водещият на новините по "Россия 1" Дмитри Киселев.

"Беше особено тежка на фронта в Харков, където след настъпление на вражески сили, превъзхождащи числено нашите, руските войски бяха принудени да напуснат градовете, които преди това бяха освободили", продължи той.

Руската пропаганда все така твърди, че "специалната операция" цели "освобождение", макар да е ясно, че става дума за завземане на украинска територия. Москва окупира тези райони преди месеци, но 6 хиляди кв. км. бяха върнати под украински контрол в резултат от неочаквана контраофанзива на Киев.

И въпреки това руските държавни медии намират начин да облекат отстъпващата армия в думи на смелост:

"Министерството на отбраната отрече слуховете, че руските войски са избягали срамно от Балаклия, Купянск и Изюм," пише "Росиская Газета". "Те не са избягали - това е било планирано прегрупиране."

В таблоида "Московски Комсомолец" военен анализатор заема друга позиция: "Вече е ясно, че подценихме врага. На руските сили им отне прекалено дълго време, за да реагират и сривът настъпи. В резултат от това ни бе нанесено поражение и се опитахме да минимизираме щетите, като оттеглихме силите си, за да не бъдат обкръжени."

Лидерът на Чечня Рамзан Кадиров, верен поддръжник на Путин, също отправи критики: "Ако до утре не се направят промени в стратегията, ще бъда принуден да говоря с лидерите на Министерството на отбраната и лидерите на страната, за да им обясня реалната ситуация на фронта. Много е интересна - направо поразителна."

Минаха повече от шест месеца, откакто Владимир Путин даде заповед да започне инвазията в Украйна. Русия нахлу в съседната държава на 24 февруари. В първите дни от войната руските политици и анализатори по телевизиите предвещаваха, че така наречената "специална операция" ще завърши успешно за дни. Че украинците ще посрещнат руските войски като освободители и правителството в Киев ще се срине като тесте карти. Не се случи така.

Вместо това, повече от шест месеца по-късно, армията на Москва губи позиции.

Ключовият въпрос е - ще има ли това политически последици за Владимир Путин?

Повече от 20 години в руския елит той се радва на репутацията на победител, който винаги успява да се измъкне от най-трудните ситуации. Образът му е на недосегаем.

"Често съм гледал на него като руската версия на Хари Худини," пише редакторът на руската секция в CNN Стив Розенбърг. "В каквито и да е възли или вериги да се оплете, Путин винаги е успявал да се измъкне. Това се промени на 24 февруари."

Последните шест месеца сочат, че решението на Путин да нахлуе в Украйна бе голяма грешка. С провала си да постигне бърза победа, Русия затъна в дълга, кървава офанзива и претърпя серия срамни поражения.

Когато недосегаемата и непобедима аура на авторитарен лидер изтлее, това може да му създаде проблеми. Владимир Путин познава историята на страната си. Краят на лидерите, които започват войни и не ги печелят, не е добър, продължава анализаторът.

Загубата от Япония води до първата руска революция през 1905 година. Военните провали в Първата световна война водят до революцията през 1917 година и в свалянето на царя, припомня историята.

Именно затова публично настоящият президент отрича възможността за поражение:

"Специалната операция продължава и ще продължи, докато всички поставени цели не бъдат постигнати," обяви говорителят на Кремъл Дмитри Песков в понеделник.

Което отвежда до друг въпрос: какви са следващите стъпки на господин Путин?

"Трудно ще откриете някой тук, който знае какво планира или мисли Путин," пише Розенбърг. "Много ще зависи от това колко достоверна информация получава той от началниците на армията и разузнаването. Но две неща са ясни. Руският президент рядко признава, че е допуснал грешка. И рядко променя курса си на действие."

От държавните медии в Русия виждаме, че провалите на фронта се отдават на подкрепата на Запада към Украйна: "Киев, с подкрепата на НАТО, започна контраофанзива," съобщават по телевизията.

Има един неприятен въпрос, който стои на заден план от месеци: ако не може да постигне победа с други оръжия, ще заложи ли Путин на ядрената мощ на Русия?

Само преди няколко дни ръководителят на украинската армия Валери Залужни предупреди: "Има открита заплаха от употребата, при определени условия, на тактически ядрени оръжия от руските войски."

Засега няма явни признаци на паника в Кремъл. Държавната телевизия излъчва позитивни послания. Представя ракетния обстрел над украинската енергийна инфраструктура като "ключова точка в специалната операция."

Що се отнася до лидера на държавата - докато идваха новините за загубените руски територии, Путин, със спокоен вид, откриваше ново виенско колело - най-високото в Европа. Изглежда той все още вярва, че също като новата атракция на Москва, "специалната операция" ще се завърти в негова полза.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Прокуратурата поиска 15 г. затвор за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Държавното обвинение иска по-тежка присъда за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков.

Русия иска да скрие вота на над 190 държави в ООН при осъждането на псевдореферендумите ѝ

Москва настоява за таен вот, за да "прикрие" съюзниците си

Николай Събев няма да е депутат, но остава "част от отбора на ПП"

"Политическият start-up вече е утвърдена партия, и аз съм спокоен за бъдещето й"

Двама в ГЕРБ, избрани с преференции, се отказаха в полза на Георг Георгиев

Изненадващ следизборен "листопад" в ГЕРБ Ловеч

"Капитан Андреево" ще стане обект от националната сигурност

Напрежението в БАБХ вкара служебния кабинет в обяснителен режим

WSJ: Украйна вече получава повече танкове от бягащите руснаци, отколкото от Запада

Русия се оказа най-големият "доставчик" на тежко въоръжение

Babylon Berlin 4: Новият сезон на култовия германски сериал тръгва по HBO Max

Часовникът спира в Берлин през 1930 г., точно след Голямата депресия и началото на възхода на Нацистката партия на Адолф Хитлер