Под натиска на другите държави: МПС премахна атлетите от Беларус и Русия от Параолимпиадата Снимка: © Getty Images

Атлетите от Русия и Беларус няма да бъдат допуснати на Зимните параолимпийски игри в Пекин, обяви Международния параолимпийски комитет.

Тази новина идва ден, след като в сряда бе съобщено, че те ще имат право да участват, но под неутрален флаг и няма да бъдат включвани в таблицата с медалите.

"С решението си вчера преследвахме дългосрочното благополучие и оцеляване на параолимпийското движение. Изключително горди сме от принципите и ценностите, които са направили движението това, което е днес," заяви в официално изявление по темата президентът на МПС Андрю Парсонс.

И параолимпийците на Русия за Игрите в Пекин са ощетени от агресията на Путин И параолимпийците на Русия за Игрите в Пекин са ощетени от агресията на Путин

"В същото време обаче е ясно, че бързо ескалиращата ситуация ни поставя в уникална и невъзможна позиция толкова близо до началото на Игрите. Вчера казахме, че ще продължим да слушаме и точно това правим," продължи той.

Парсонс заяви, че 83 атлета няма да получат правото да се състезават, но решението е взето поради заплахата от масови отказвания от другите държави и от притеснения за безопасността по време на Олимпиадата - "ситуацията в олимпийското селище на атлетите стана неудържима."

"През последните 12 часа огромен брой от членовете на движението се свързаха с нас и бяха открити, за което съм благодарен. Те ни казаха, че ако не преосмислим решението си, е възможно да има ужасни последствия за Зимните параолимпийски игри в Пекин," добави още той.

"Редица национални параолимпийски комитети, някои от които са били потърсени от правителствата си, отбори и атлети заплашват да не участват на игрите."

Парсон се извини на атлетите от Беларус и Русия, които ще пропуснат форума:

"Съжаляваме, че сте засегнати от решенията, които вашето правителство направи през миналата седмица, нарушавайки Олимпийското споразумение. Вие сте жертви на действията на правителството си."

"Надявам се и се моля, че ще можем да се завърнем към ситуация, в която фокусът попада изцяло върху силата на спорта да променя животите на хората с увреждания."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024