Полицията в Москва с нови репресии на рождения ден на Навални Снимка: © Getty Images

Месеци след смъртта на опозиционера Алексей Навални, руските власти продължават да репресират поддръжниците му.

Полицията в Москва тормози група, събрала се на молебен по повод рождения му ден. Във вторник вечерта органите на реда в Русия са нахлули в апартамент в североизточна Москва, където десетки души са се събрали, за да гледат излъчването на концерт в памет на Навални от Берлин.

Задържани и разпитани по този повод са около 30 души, съобщава правозащитната организация OVD-Info.

Навални, който щеше да навърши 48 години във вторник, беше смятан за един от най-острите критици на президента Владимир Путин приживе. Той беше вкаран в затвора през 2021 г., а през февруари тази година почина при неизяснени обстоятелства в затворнически лагер в Русия.

На погребението на активиста преди около три месеца изненадващо хиляди хора се събраха в Москва въпреки големите репресии, за да отдадат почит за опозиционния политик. Протести в страната обаче вече почти няма, защото властите обикновено ги потушават в зародиш и веднага арестуват участниците.

В края на април двама руски журналисти бяха арестувани по обвинения в "кстремизъм" . Правителството ги обвинява, че работят за група, основана от Навални.

Във вторник вечерта граждани в няколко европейски града отдадоха почит на Навални.

В Хамбург бяха поднесени цветя и свещи на мемориал срещу руското посолство. В Лондон се състоя митинг с речи и демонстранти, които носеха плакати "Любовта е по-силна от страха".

Вдовицата на Навални - Юлия, и няколко негови близки съюзници присъстваха на молебен в Берлин, където екипът му организира концерт в съпричастност с политическите затворници в Русия.

Събития в памет на покойни опозиционер бяха проведени и пред руските посолства в Рига, Вилнюс, Варшава, Ереван, Хага и други градове.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024