Подготовката на учебната година е причината за отказа на Николай Денков да влезе в проекта на Кирил Петков Снимка: © Булевард България

Министърът на образованието проф. Николай Денков е отказал да се включи в основаването на новия политически проект на Кирил Петков и Асен Василев, за да не остави системата в безтегловност в началото на учебната година.

В интервю за БНТ проф. Денков посочва, че би било некоректно да напусне поста си при смяната на служебните кабинети. Това би довело до поставянето на нов човек начело на МОН ден след 15 септември в условията на пандемия.

"Когато стане дума за образование и политика - казал съм го много пъти - в образованието има място само за една политика и това са образователните политики. Никакви партии, никакви политически проекти, никакви партийни дейности нямат място в образованието", каза той.

Денков не скри, че подкрепя инициативата на Кирил Петков и Асен Василев, които поздрави за "смелостта да навлязат надълбоко" в прекъсването на корупционните схеми в Министерството на финансите и Министерството на икономиката.

"Ако спреш кражбите, ако имаш правилните хора, които да събират данъците, митата и т.н. - ти имаш средства, за да подкрепиш образование, пенсионери, наука. Това те показаха, че може да се случва и това искат да направят в бъдеще. Народното събрание можеше да свърши част от тази работа, на за съжаление не можаха да сглобят партиите. Тяхната идея сега е вероятно да сглобят парламент, който да започне да върши тези неща", каза още той.


Две от заместничките на Кирил Петков напускат служебния кабинетАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през март 2024 г.

Дочакахме „Режимът", а междувременно книжните адаптации продължават с пълна сила

16:00 - 27.02.2024
Важно днес

Погребалните агенции в Русия отказват да участват в поклонение пред Навални

Екипът на Навални не открива място за публично сбогуване с него

14:30 - 27.02.2024
Важно днес

Борис Бонев: Новият корпус на Френската гимназия е с мухъл по стените и течащ покрив

Бонев твърди, че две години след откриването на чисто новото крило има "мухъл по стените, течащ покрив и стърчащи кабели".

14:26 - 27.02.2024
Бизнес

ФЬОНИКС Фарма: Да работиш с кауза за по-добро здравеопазване

Немската група откри единствен по рода си IT хъб в България, а това превърна страната в център за иновации и за нови решения в дигитализацията на здравеопазването на европейско ниво

14:20 - 27.02.2024
Важно днес

"Булсатком" вече официално е част от United Group

Сделката е финализирана след одобрението на КЗК

12:21 - 27.02.2024
Важно днес

Големият български актьор Славчо Пеев почина на 84 г.

Тъжната вест съобщи директорът на Сатиричния театър Калин Сърменов в публикация във Facebook.

12:00 - 27.02.2024
Важно днес

Защитен свидетели по "Осемте джуджета" е заплашван

АКФ разказа за съмнения за изнасяне на секретна информация по делото

11:31 - 27.02.2024
Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024