Подготовката за Oлимпийските игри продължава, но шансът да бъдат отменени нараства	Снимка: © getty images
  • Олимпийските игри са били отменяни само три пъти досега - през 1916 година заради Първата световна война и през 1940 и 1944 г. заради втората
  • През 2020 домакин ще бъде Токио, като Олимпиадата трябва да се проведе между 24 юли и 4 август.
  • Официалните случаи на коронавирус в Япония са 178, жертвите - 2, а излекуваните - 22.
  • От Международния олимпийски комитет продължават с подготовката по план, но в края на май ги очаква окончателно решение относно провеждането на игрите.
  • Отмяна изглежда най-вероятното решение, ако положението тогава не позволява провеждане в Япония, но има възможност и за разпръскване на дисциплите по различни страни по света.

В 124-годишната си история Олимпийските игри са били отменяни само три пъти – през 1916, 1940 и 1944 г. поради Първата и Втората световна война. Все повече нараства възможността през 2020 г. коронавирусът да стане причина за четвърто историческо отменяне на олимпиадата.

Олимпийските игри в Токио трябва да се проведат между 24 юли и 4 август в Токио, като в тях се очаква да участват близо 11 хиляди атлета, а за зрители са отделени около 7.8 милиона билети.

Covid-19 обаче засегна сериозно и страната-домакин. В Япония към момента са открити 178 случая на новия коронавирус, като смъртните случаи са 2, а излекуваните – 22.

Вече едно значимо спортно събитие на територията на държавата бе повлиято от болестта. На първи март ще се проведе традиционният маратон в Токио, който е един от най-големите в световен мащаб.

Миналата година участие в него взеха 37 хиляди души, но организаторите решиха през тази право да бягат в него да имат само елитни професионални атлети, което ще намали сериозно броят на записаните.

Организаторите на предстоящата Олимпиада уверяват, че подготовките продължават по план, като мерките срещу разпространяване на зарази са важна част от тях:

„Международният олимпийски комитет поддържа постоянен контакт със Световната здравна организация, както и със своите собствени медицински експерти. Имаме пълната увереност, че съответните компетентни органи, най-вече в Япония и Китай, ще вземат всички нужни мерки, за да реагират на ситуацията,“ споделиха представители на МОК пред CNN.

Във вторник Дик Паунд, бивш канадски шампион в плуването и най-дългогодишен член на МОК, разкри пред The Associated Press, че се очаква окончателно решение да бъде взето в края на май:

„Около това време хората ще започнат да питат: „Има ли достатъчно добър контрол над събитията, на който можем да се доверим, тръгвайки към Токио, или не?“

Макар във въпросното интервю да заяви, че ако отговорът е „Не“, то най-вероятно ни очаква отмяна на игрите, пред BBC Radio не изключи възможността Олимпиадата да бъде проведена с няколко различни домакина или да бъде проведена в различен период от време:

„Преглеждат се всички възможности. Можем да разпръснем Олимпийските игри, някои събития да се проведат примерно в Канада, някои във Великобритания и т.н.“

По официални данни Япония използва 12.6 милиона долара, за да организира игрите, но национален одитен съвет твърди, че средствата са двойно повече.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022